Míkonosz

Míkonosz szigete világszerte kozmopolita atmoszférájáról, pezsgő éjszakai életéről és látványos strandjairól híres. A Kükládok legcsillogóbb tagja, ahol főszezonban naponta akár 15.000 turistát is partra tesznek az utasszállító hajók. A tömegek divatosan korzóznak és pózolnak a szűk utcák labirintusában, átadva magukat a görög örömnek és megadva magukat a kávézók, az éttermek és az üzletek hívogatásának.

Mióta közvetlen összeköttetése van Európa reptereivel, Míkonosz még népszerűbb úti cél lett. Több millió turistát fogad a mindössze 85 km2-es sziget, ahova érdemes vastag pénztárcával készülni, hiszen a Kükládok legdrágább szigeteként is emlegetik.
A nyár kellős közepén csak azok fogják itt jól érezni magukat, akik szeretnének beleolvadni ebbe a végeláthatatlan tumultusba, szakadatlan bulizásra vagy napolajos semmittevésre vágynak. Szezonon kívül a talmi csillogás eltűnik Míkonosz utcáiról, mintha sosem lett volna. A hírességek is másutt mutatják meg magukat, az élet jóval visszafogottabb és hagyományosabb ritmusban pereg tovább.

Míkonosz egy sziklás, de termékeny sziget az Égei-tenger közepén, ahol minden együtt van, amit egy tipikus görög szigettől elvárhatunk. Ragyogó strandok, élénk éjszakai élet, gazdag történelmi emlékek, festői falvak, elbűvölő kikötők – mintha kifejezetten a turisták számára tervezték volna meg nagy gonddal. Az elmúlt évtizedekben egyértelművé vált, hogy célközönségét a fiatalok, a híresek és gazdagok alkotják. Azok, akik nem a hangulatos templomokat és régészeti lelőhelyeket felfedezni vagy a mediterrán sikátorokban romantikusan andalogni szeretnének, hanem szabadon akarják élvezni az élet minden örömét a görög Nap alatt. Míkonosz ugyanakkor nem zárja ki azokat az utazókat sem, akik visszafogottabb hangulatú nyaralásra vágynak. Csendes falvaiban az üdülőközpontok zaját kizárva, távol a trendi bároktól és a luxus butikoktól lehet tartalmasan tölteni a pihenést.

Míkonosz hírnevet az 1960-as években szerzett magának, amikor a még szinte teljesen más atmoszférával rendelkező szigetet olyan hírességek fedezték fel maguknak, mint Sophia Loren, Grace Kelly vagy Brigitte Bardot. Nem kellett sokat várni rá, hogy a tehetősebb rétegek a sztárok nyomaiba lépve megszállják a szigetet – ez a tendencia pedig a helyiek legnagyobb örömére azóta is tart.

Míkonosz városA sziget központi települése Míkonosz város, más néven Chora vagy Hora. Kockacukorhoz hasonlító, fehér színű házai, kék kupolás templomai, lecsüngő virágoktól roskadozó erkélyei foglalják gyönyörű keretbe a kikötőt. A város tele van üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel, itt minden a turisták kívánságának szolgálatába van állítva. Egyik negyede a híres Kis Velence, melynek elegáns, 16-17. században épült régi házai között zajlik az igazi élet. Épületeinek nagy része ma kávézóként, étteremként vagy bárként várja a vendégeket. Napközben a nézelődő turisták, míg naplemente után a szórakozni vágyók szállják meg utcáit. A Kis Velence Míkonosz szigetének egyik legtöbbet fotózott része.

Míkonosz városában 5 régi szélmalom áll. Ezek a sziget jelképei, a táj elképzelhetetlen lenne nélkülük. A malmokat a velenceiek építették a 16. században, de ez a hagyomány nem szakadt meg egészen a 20. századig, köszönhetően a sziget elhelyezkedésének, hiszen az erős északi szelek itt egész évben fújnak. Egykor 16 malom őrölte a gabonát, de ma már egyik sem működik, mindegyiket helyreállították és turista látványosságként lehet őket megnézni. Az egyik szélmalomban múzeumot hoztak létre.

Múzeumokból Míkonosz városban nincs hiány. A Régészeti Múzeumban az i.e. 5. századtól kezdve láthatók régészeti leletek, a velencei várban kialakított Néprajzi Múzeumban antik bútorokat, bizánci ikonokat, hagyományos kerámiákat és csónakokat állítanak ki. Az Égei Tengerészeti Múzeumban a történelem előtti időktől kezdve lehet megismerni a hajózás fejlődését.

MíkonoszMíkonosz városának talán leghíresebb “személyisége” Petros, a pelikán. A helyi celebet általában a kikötő környékén sétálva lehet megpillantani és nyugodtan meg lehet közelíteni, többnyire szereti, ha fotózzák. 1954-ben egy pelikánt mentettek ki a tengerből, aki megsérült és emiatt leszakadt társaitól. A helyiek Petrosnak nevezték el, befogadták és hamarosan a város kabalaállata lett. Később Jackie Kennedy-Onassis jóvoltából kapott egy “feleséget” is, aki az Irini nevet kapta. Miután Petros 1986-ban elpusztult, a hamburgi állatkert ajándékozott Míkonosz városnak egy másik pelikánt, Petros II-t. Ma már három pelikán mondhatja otthonának a várost, mivel néhány évvel ezelőtt az itt landoló, Nikolas névre keresztelt pelikán úgy döntött, itt telepszik le.

Míkonosz strandjai méltán híresek. Partjaik homokosak, vizük áttetszően csillog, helyszínt adnak buliknak és ideálisak a vizisportokhoz is. Júliusban és augusztusban már-már elviselhetetlenül zsúfoltak, de ez nem csorbítja szépségüket. A legfelkapottabb partszakaszok Míkonosz déli részén találhatók. A Platis Gialos strand Míkonosz városától 3 km-re fekszik, kifejezetten családbarát, környékén étterem, bár, szálloda is van, a sziget többi strandjára pedig csónakkal lehet eljutni innen. A Paradise Beach Míkonosz leghíresebb strandja, főként fiatalok, a húszas korosztályhoz tartozók népesítik be. A bárokból szóló zene délután 4-től kezdve egyre hangosabban szól, jelezve, hogy hamarosan kezdődnek a tengerparti bulik. 2 km-re innen található a Super Paradise Beach, ami kevésbé kiépített, de hasonló jellegű, ugyanakkor itt a nudisták is jól fogják érezni magukat.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here