LiverpoolKevés olyan angol város van, amit ennyire keretekbe szorítanának a vele kapcsolatos klisék. És kevés olyan, amelyik ilyen erővel próbálna kitörni a ráaggatott jelzők börtönéből. Liverpool a foci és a Beatles városaként vált világszerte ismertté, azt azonban kevesen tudják, hogy világszínvonalú kulturális élet zajlik határai között. Több múzeuma van, mint London kívül bármely más angliai városnak, galériái az ország legjobbjai között szerepelnek, programkínálata egész évben zsúfolásig tele van.

A Mersey-folyó torkolatánál, a tengertől csupán néhány kilométerre fekvő város a világ egyik legnagyobb olyan kikötője, mely nem függ az árapály váltakozásától. A transzatlanti hajózás egyik központja, tele történelmi épületekkel, grandiózus parkokkal és kertekkel, múzeumokkal és a kikapcsolódás minden formáját biztosító szolgáltatásokkal. Történelmi központjában az UNESCO Világörökségek sorába tartozó látnivalók rejtőznek. Dinamikus és izgalmas város ez, melyet 2008-ra, mikor Liverpool töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa tisztséget, teljesen átformáltak.

Liverpool 1207-ben kapott városi jogokat I. János királytól, de a következő fél évezredben gyakorlatilag ugyanaz a szerény halászfalu maradt, amilyen korábban is volt. A rabszolgakereskedelem felvirágzásával indult meg kikötőjének fejlődése a 18. században. 1715-től kezdve a rabszolgaság 1807-es eltörléséig Liverpool volt a rabszolgakereskedelem központja, lőfegyvereket, textilt és alkoholt adtak az afrikai rabszolgákért cserébe, akiket innen tovább szállítottak Amerikába és a karibi térségbe. Miután a rabszolgakereskedelem kora leáldozott, a kikötő fejlődése nem állt meg, tovább bővítették, hogy képes legyen megbirkózni az európai kivándorlással, melynek során 1830-1930. között 9 millió ember utazott át itt, hogy Amerikában vagy Ausztráliában kezdjen új életet. Az 1970-80-as években a hanyatló brit gazdaság egyik szomorú jelképévé vált, de amikor a város 2004-ben megkapta a Világörökségi státuszt, ösztönzést nyert ahhoz is, hogy egy másik utat választva újra önmagára találjon.

Albert Dock

Albert Dock

Az Albert Rakpart Liverpool legfőbb turista attrakciója. Ez volt az első olyan épületkomplexum Angliában, melyet kizárólag vas és tégla felhasználásával építettek. Az ötemeletes épület blokkokat a tenger veszi körbe, a kikötői öböl, ahol egykor a dohányt, a gyapotot és a cukrot rakodták ki a kereskedelmi hajók. A lenyűgöző, viktoriánus stílusú épületek alján árkádsor fut végig, toszkán oszlopaikhoz egykor a mór hajókat kötötték ki. A dekoratívan felújított raktárépületekben ma luxus apartmanok, irodák, designer butikok, éttermek, kávézók és múzeumok találhatók. Az Albert Dock otthont ad Liverpool egyéb nevezetességeinek is, itt található többek közt a Beatles Múzeum, a Merseyside Tengerészeti Múzeum és a Rabszolgatartás Nemzetközi Múzeuma is.

Tate Galéria

Anglia egyik leglátogatottabb galériája, mely különleges kiállításokkal tartja fenn a kultúráért rajongók érdeklődését egész évben. A 19. században hozták létre a galériát, melynek alapját a cukormágnás Sir Henry Tate öröksége képezte. Stílszerűen egy korábbi cukorraktárban találtak számára helyet. Modern művészeti alkotások láthatók itt a 20. század elejétől kezdve, mégpedig a világ minden tájáról. A négyemeletes épületben a kortárs alkotók munkái is helyet kapnak.

Merseyside Tengerészeti Múzeum

A múzeumban fantasztikus kiállításokat láthatunk azokról az emigránsokról, akik Liverpoolon keresztül vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A múzeum ugyanakkor felöleli Liverpool halászati és kereskedelmi hajózással kapcsolatos történelmét is egészen a 13. századtól kezdve. Jól illusztrálja a tengerészeti múltat hajókon, eredeti műhelyeken keresztül. Bemutatja a Titanic és a Louisiana történetét, melyek mindegyike szoros kapcsolatban állt a várossal.

St. George Hall

A Brown Streeten áll a korinthoszi oszlopokkal és szobrokkal díszített St. George Hall épülete. Nagy Termében látható a világ egyik legnagyobb orgonája, melyet napjainkban is rendszeresen használnak koncertek alkalmával. Liverpool legszebb épületének tartják, gyönyörű példája a neoklasszikus építészeti stílusnak, a gondos megóvásnak köszönhetően pedig ma éppen olyan fényben pompázik, mint építésének idején, 1854-ben.

Katedrálisok

Metropolita Székesegyház

A katolikus Metropolita Székesegyház jól szemlélteti a városban élő katolikus írek magas arányát. Az ír bevándorlók a 19-20. században érkeztek nagy számban Liverpoolba, többségük eredetileg az Egyesült Államokba indult, de a város kikötőjében partra szállva már nem folytatta tovább az útját. A katedrális építése 1928-ban kezdődött és csak jó pár évtizeddel később, 1967-ben fejeződött be.
Az anglikán katedrálist 1978-ban szentelték fel, bár már az 1920-as években is működött. Vörös homokkőből épült, teteje rézből készült, 100 m magas tornyában 2500 harang szólal meg. A benne található 9704 síppal rendelkező orgona a világon az egyik legnagyobb.

A Beatles nyomában

Évtizedek teltek el azóta, hogy a Beatles meghódította a világot, sok turista mégis a mai napig kifejezetten az ő nyomaikat keresni érkezik Liverpoolba. Sokat nem kell keresgélniük, számos útikönyv szentel külön fejezetet a város Beatles-hez kapcsolódó nevezetes helyszíneinek. Köztük van a Penny Lane, az Abbey Road és a Forthlin Road is, ahol Paul McCartney egykori otthona található. Az 1950-es években épült ház ma már műemléki védettség alatt áll, rengeteg rajongó számára zarándokhely. A legtöbbet a csapatról a díjnyertes Beatles Story Múzeumban lehet megtudni, nem beszélve az ereklyékről, mint George Harrison legelső gitárja vagy John Lennon egyik szemüvege.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here