Hadrianus falaAnglia történelmi látnivalói éppen annyira sokszínűek és változatosak, mint a szigetország múltja. Anglia tanúja volt számos kultúra, civilizáció és birodalom felemelkedésének és bukásának, kezdve a történelem előtti kelta törzsektől a római, a normann és az angolszász hódítókig. Az országot számtalan különböző hatás formálta olyanná, amilyennek ma ismerjük. Történelmi látnivalói közé tartoznak a világhírű nevezetességek, mint a Buckingham-palota, Stonhenge vagy a Windsori kastély, de akadnak szép számmal olyan emlékek is, melyek a turisták útvonalán gyakran kívül esnek.

Hadrianus fala

A Római Birodalom Britannia tartományának csodálatos maradványa és az UNESCO Világörökségek része. 122-130 között, Hadrianus császár uralmának idején épült a közel 120 km hosszú védrendszer. A 13-15 m magas falak kőből és gyepből állnak, jelentős részük Anglia északi részein maradt fenn, körülöttük más római emlékek, várak és romok sorakoznak, mint a chesteri római erőd vagy a Segedunum erőd. Mivel Hadrianus falának maradványai az országban szétszórva találhatók meg, több útvonalon is megközelíthetők, de a legcélszerűbb a kitáblázott túraútvonal jelzéseit követni. Ezt be lehet járni gyalog, kerékpárral, autóval és busszal is.

Leeds-i kastély

Leeds-i kastély

A kastély eredetileg erődnek épült 1119-ben. Később I. Eduard király birtokába került, aki kibővítette, több épületrésszel toldotta meg, ekkor készült a látványos barbakán is. A leeds-i kastély az évszázadok során számos uralkodó kezén ment át és olyan jelentős lakói voltak, mint VIII. Henrik, aki teljesen felújította a kastélyt felesége, Aragóniai Katalin számára. Az angol polgári forradalom után börtönként használták, holland és francia katonákat tartottak foglyul benne. Ma a leeds-i kastély gyakorlatilag egy szabadidőközpont madárházzal, labirintussal, valamint egy egyedülálló kutyanyakörv múzeummal. Az érdekes gyűjteményt több mint 100 nyakörv alkotja, melyek az elmúlt 500 évben készültek.

Blenheim kastély

Angliában ez a kastély elsősorban arról ismert, hogy itt született Sir Winston Churchill 1874-ben. Ezenfelül a Blenheim kastély az ország egyik legszebb barokk épülete, mely műkincseit tekintve felér több múzeum gyűjteményével is. A látogatók bejárhatják a kastély szobáit, bennük gyönyörű faliszőnyegekkel, festményekkel, porcelánokkal és bútorokkal. Az a szoba is nyitva áll a turisták előtt, ahol Churchill meglátta a napvilágot, a mellette lévő teremben pedig Anglia egyik legnagyobb vezetőjének életéről tartanak állandó kiállítást. Churchill egyébként szerette a blenheimi kastélyt, jó ideig élt is itt. Nem messze, Bladon templománál egy egyszerű sírban nyugszik. A palotát körülvevő, több mint 2000 hektáros kert ékességei a szökőkutak, a tavak, a parkok, egy kisvonat viszi a látogatókat a kastélytól a Pihenőkertig, ahol a gyerekeket labirintus, Pillangó Ház és játszótér várja. Az év során egy egész sereg rendezvénynek ad otthont a kastély, lovagi tornát, kézműves vásárt, triatlont tartanak itt, a programokkal elsősorban a családoknak nyújtanak kikapcsolódás lehetőséget. A blenheimi kastélyban több filmet is forgattak, például a Harry Potter és a Főnix Rendjét, valamint a Hamlet 1996-os változatát.

Anglesey-apátság

A Jakab korabeli apátság egy középkori zárda helyén épült fel Cambridgeshire-ben. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a kolostor 1100-tól kezdte kinőni magát, míg végül a középkorban egy virágzó egyházi település jött létre körülötte. Azonban 1535-ben, VIII. Henrik uralkodásának idején, hasonlóan Anglia valamennyi kolostorához, ezt is feloszlatták. Egy család tulajdonába került és a következő 400 évben sokat változtattak rajta. A legnagyobb átalakítás az 1930-as években történt, amikor az épületet 18. századi stílusban építették át, körülötte pedig létrehozták a kerteket. Ma a látogatók előtt valamennyi része nyitva áll, megnézhetik az eredeti ágoston rendi kolostor megmaradt emlékeit, a káptalan lakot és a szerzetesi szalont. A ház antik bútorok, szobrok és más műalkotások gyönyörű gyűjteményével büszkélkedhet, köztük olyan különleges, régi órákkal, melyek a tulajdonos, Lord Fairhaven szenvedélyei voltak.

Artúr köve

Artúr köve

Az Artúr köve egy neolitikus sírhely, mely egy kis domboldalban fekszik, kilátással a Dore-folyóra és a herefordshire-i Golden Valley-re. A sírkamrát nagy kőtáblák alkotják, a sír fedőlapja egy, a becslések szerint 25 tonnás kőlap lehetett, keletkezése pedig összefüggésbe hozható a közeli Dorstone-ban feltárt újkőkori településsel. A kövek eredetét a 5000 évvel ezelőttre vagy még korábbra teszik és számos elmélet létezik velük kapcsolatban, kezdve a jégkorszak erőinek teremtő hatásától egészen a földönkívüliekig. Egy legenda úgy tartja, hogy Artúr király ezen a helyen végzett egy óriással, aki amikor elesett, könyökével bemélyedést ejtett az egyik kőtáblán, míg egy másik legenda szerint a király egyik csatájának emlékét őrzik a kövek. Az Artúr köve talán az egyik legrégebbi látnivalója az országnak, hiszen több mint fél évezrede járnak hozzá zarándokok. A 15. században például VII. Henrik a seregeivel csatába tartva csak azért tett 128 km-es kitérőt, hogy a köveket láthassa. Az Artúr köve az egyik legelső olyan helyszín volt Angliában, melyet műemlékké nyilvánítottak a 19. században.

Bignor római villa

Nyugat-Sussexben, Bignor falu közelében található ez a 3. századi épületegyüttes. Az ókori római lakóház nagyjából két évszázaddal a rómaiaknak Britanniából történő kivonulása előtt épült, ezután pusztulásnak indult. Itt láthatók Nagy-Britannia legjobb állapotban fennmaradt római mozaikjai, valamint az eredeti helyiségek, a nappalik, a fürdő és a római mérnökök által tervezett padlófűtés rendszer maradványai is. A villát számtalanszor bővítették, végső formájában 65 szobával, nagy udvarral és számos gazdasági épülettel rendelkezett. Az épületek későbbi története nem ismert, de feltételezik, hogy állapotuk fokozatosan romlott és nem érte őket sem tűzvész, sem támadás. A villát 1811-ben egy helyi gazda fedezte fel, akinek ekéje szántás közben elakadt valamiben. 1814-ben már meg is nyitották a közönség előtt, hamar népszerű turisztikai attrakció lett belőle. Vendégkönyve szerint az első 9 hónapban többezren látogattak el ide.

Castlerigg sziklakör

A neolit kori emlék a Nagy Britanniában valaha feltárt, 1300 sziklakör közül a legrégebbiek közé tartozik. Építésének idejét i.e. 3000 tájára teszik. A koncentrikus alakzat a régészek szerint vallási és csillagászati célokat szolgált, bár egyes források szerint kereskedelmi szerepet töltött be. Hogy pontosan hány kő alkotja a kört, ma már lehetetlen megszámolni, mert az erózió és a turisták által okozott károk miatt a sziklákból kisebb-nagyobb darabok váltak le, de a hivatalos álláspont szerint a kör 40 kőből áll. Castlerigg nevezetessége a 19. század romantikus mozgalmának költőit, íróit és festőit ihlette meg. A dombtetőn áll sziklakört minden évben rengeteg turista keresi fel, nemcsak különleges mivolta, de a körülötte elterülő táj festői szépsége miatt is, innen látni lehet Cumbria legmagasabb csúcsait.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here