Kezdőlap Lengyelország Világörökségek Lengyelországban 2.

Világörökségek Lengyelországban 2.

0

Lengyelország évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszott Európa kulturális életében. Középkori városainak szépen megőrzött építészeti emlékei az egykori jómódról tanúskodnak, fényük a történetileg hű újjáépítéseknek köszönhetően a háborúk viharai ellenére sem kopott meg. Lengyelország összesen 13 világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, melyek nemcsak a nemzet számára képviselnek nagy értéket, de az egész emberiség örökségét képezik.

Krakkó óvárosa

1978-ban vették fel a Világörökségek közé Lengyelország egykori fővárosát, mely Európa legnagyobb középkori Piacterével, a Kazimierz világhírű zsidónegyeddel, 14. századi erődjének maradványával, gótikus katedrálisával és a Jagelló Egyetem épületével képvisel különleges értéket a történelmi városok között. Lengyelország egyik legfőbb turisztikai vonzereje Krakkó, melynek szinte tökéletesen sikerült megőriznie középkori utcahálózatát. Hihetetlen módon a II. világháború német bombázásaitól is megmenekült, így városképe gyakorlatilag nem szenvedett károkat.

Auschwitz-Birkenau

Az 1940-1945. között itt működő náci koncentrációs tábor 1979-ben lett a Világörökségek része. A barakkok, a megerősített falak, a szögesdrótok, az őrtornyok, a gázkamrák és a hamvasztáshoz használt kemencék emlékeztetnek ma is arra a népirtásra, ami a táborban zajlott a II. világháború alatt. Ez a Harmadik Birodalom legnagyobb megsemmisítő tábora volt, ahol a történelmi feltárások szerint legalább 1,5 millió ember lelte halálát a szisztematikus kiéheztetés, kínzás és gyilkosságok miatt. Auschwitz ma az egész világon az emberi kegyetlenség szimbóluma. Évente több mint 1,5 millió látogatója van a tábornak és a múzeumnak, ahol fényképeket, berendezéseket és az áldozatok személyes tárgyait is meg lehet nézni.

Wroclaw – Centenáriumi Csarnok

2006 óta tagja a Világörökségeknek ez a vasbeton épület. 1911-1913. között építették, mérföldköve lett az építészet 20. századi történetének. Akkoriban sok szempontból úttörőnek számított, alapja lett a későbbi vasbeton szerkezetek kifejlődésének. Marx Berg építész mondhatja magának ezt a világhírű épületet, mely nemcsak különleges formáival és kreativitásával emelkedik ki a sorból, de ez a világ legnagyobb vasbeton épülete.

Kis-Lengyelország déli részének fatemplomai

A festői vidéken található ortodox és római katolikus templomok közül 6 került fel az UNESCO világörökségi listájára 2006-ban. Ezek a templomok kitűnően szemléltetik a középkori, fából készült épületek stílusát. A középkor óta a nemesi családok támogatásával épült templomok egyben státusz szimbólumok is voltak. A saját vidéki környezetükben fennmaradt templomok tökéletesen illeszkednek a tájképbe, jelzik az itt élő közösségek identitását. Belsejükben gyönyörű festmények és freskók láthatók.

Kalwaria Zebrzydowska – Manierista építészeti és tájpark, zarándokhely

Kalwaria Zabrzydowska lélegzetelállító kultúrtájával és a vallási életben betöltött szerepével került fel 1999-ben az UNESCO világörökségi listájára. A 17. században kezdődött a vallási komplexum építése egy kolostor és több kápolna alapításával. A kápolnákhoz a kálvária ösvények vezetnek, melyek összesen 6 km-t tesznek ki. Idővel a Kalwaria Zabrzydowska Lengyelország egyik legjelentősebb zarándokhelye és búcsújáróhelye lett.

Muzakowski Park

A lengyel-német határon található, 560 hektáron elterülő park 2004-ben lett a Világörökségek része. Története a 19. században kezdődött, amikor Hermann von Pückler-Muskau egy hatalmas birtokot örökölt Muskauban. Akkoriban még a birtok egésze német területen feküdt. Az adottságokat felhasználva egy angol stílusú parkot hozott létre, ami az ember és a természet harmóniájára épül. A park három évtized alatt, 1815-1844. között készült el, gyönyörű beleilleszkedik környezetébe, jól érzékelteti az amerikai és európai tájépítészet hatásait. A park zöld sétányaival kiterjed Muskaura is, így tulajdonképpen maga a város is része ennek az utópisztikus tájnak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version