Nemzeti Botanikus Kert

Ha Írország fővárosának minden fontosabb nevezetességét bejártuk, a környékét se hagyjuk ki az útitervből. Dublinból valamennyi irányba érdemes elindulni, ha a közelben szeretnénk felfedezni izgalmas helyeket, érdekes látnivalókat. Az egynapos kirándulások legnépszerűbb célpontjai a botanikus kertek, a kastélyok, sok család látogat el a tengeri élővilágot bemutató központba vagy nézi meg a híres ír nemzeti ménest.

Nemzeti Botanikus Kert

Dublin központjából csupán 3 kilométert kell utazni, hogy elérjük Írország leghíresebb botanikus és kertészeti központját. Gyönyörű, öntöttvasból készült pálmaháza és melegházai 1843-1869. között épültek, bennük több mint 15 ezer különböző fajta, a világ távoli pontjain őshonos növény él. A botanikus kert tökéletes gonddal felújított épületei elnyerték az Europa Nostra díjat az építészeti értékek megőrzéséért. A látogatókat alpesi udvar, rózsakert, sziklakert, kaktuszok, orchideák és arborétum várja. A létesítmény egyik fő célja a veszélyeztetett fajok felkarolása, közülük mintegy 300-at lehet itt látni, olyanokat is, melyek a vadonban már sehol a világon nem nőnek.

Malahide kastély

Malahide kastély

Ezt a meseszerű, 12. századi várat a Talbot család birtokolta 1185-1976-ig. Számtalan különböző stílus jegyei figyelhetők meg az épületen, melyet hatalmas park és kertek vesznek körbe. Botanikus kertjében 5000 növényfajta él. Itt található a Nemzeti Portré Galéria, ahol a Talbot család tagjairól és más történelmi személyiségekről készült festményeket állítanak ki. A kastély legjelentősebb része a Nagyterem, az egyetlen középkori terem, ami teljes mértékig eredeti állapotában látható ma is. A várban a Fry Model Vasúti Múzeum is várja a látogatókat, ahol ritka ír vasúti modellek kiterjedt gyűjteményét lehet megnézni.

Talbot Botanikus Kertek

A Malahide kastélyhoz tartozó kertek nagyrészt olyan elrendezésben láthatók, ahogyan 1948-1973. között Lord Milo Talbot megtervezte őket. Több mint 8 hektáros területet foglalnak el a fallal körülvett kertek, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a déli félteke jellegzetes növényvilágának bemutatására is. Ezeknek a növényfajoknak a nagy részét maga Lord Talbot gyűjtötte és hozta ide, hogy kertjének ékességei legyenek. Ez a gyűjtemény azóta is folyamatosan bővül, időről időre újabb fajokat telepítenek és távoli vidékekről szerzik be a különleges növények magvait. A Talbot Botanikus kertek csupán 13 km-re találhatók Dublintól.

Ardgillan kastély

Az 1738-ban épült kastély az Ardgillan Demesne, azaz Ősi birtok néven ismert, 80 hektáros, festői parkban áll. Gyönyörű panoráma nyílik innen a környékre, de a kastély kertjében is rengeteg látnivalót fognak találni azok, akiket gyönyörű virágok és növények el tudnak kápráztatni. Tiszafákkal szegélyezett sétány, rózsakert, egy viktoriánus stílusú télikert ad különös romantikát a helynek, nem beszélve az állítólagos kísértetről, ami a hidat őrzi.

Ír Nemzeti Ménes és a Japán Kertek

Ír Nemzeti Ménes és a Japán Kertek

Dublintól nagyjából 45 perces útra található Kildare, ami a régióban vadászatairól és sportversenyeiről híres. Területét főként kiterjedt füves mezők, legelők, tőzeglelőhelyek alkotják. A dombos, fákkal teli vidéken a lovaglás szerelmesei fogják igazán jól érezni magukat. Itt lehet megnézni az 1946-ban alapított Ír Nemzeti Ménest, ami egyszerre tölt be fontos szerepet az ír versenylovak tenyésztésének támogatásában és fejlesztésében, valamint az idegenforgalomban. Egyedülálló környezetben egyedülálló látványossága ez az országnak, amit nemcsak maguk az írek, de a világ minden részéről szép számmal érkező érdeklődők is nagyra értékelnek. A telivérek mellett a pazar kertekben, köztük Európa legszebb japán kertjeiben is gyönyörködhetnek a látogatók. A cél éppen ez, az emberek lenyűgözése volt, amikor 1906-1910. között megépítették a kerteket. A gazdag skót tulajdonos egy japán kertépítő mestert bízott meg a feladattal, hogy egy békés és harmonikus környezetet teremtsen. Ez olyannyira jól sikerült, hogy azóta évente 150 ezer látogató jön el ide, hogy elmerüljön a természet közvetlen szépségében.

Newgrange

Dublintól 63 km-t kell autózni ahhoz, hogy elérjük Írország egyik legnagyobb büszkeségét, az Európában is egyedülálló neolitikus sírt, Newgrange-t. A Boyne-folyó partján áll a több mint 5000 évvel ezelőtt épített sírhely, amit pontosan úgy tájoltak, hogy december 21-én, a téli napfordulókor a nap sugarai bevilágítsanak központi kamrájába. Hasonló sírok találhatók még a közeli Knowth-ban és Dowth-ban is, de Newgrange jelentősége mindegyiket felülmúlja. Ezt az UNESCO a Világörökségek sorába történő beemeléssel ismerte el.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here