Malborki vár

Lengyelország északi részén, a Nogat folyó partján terül el az épület, amely minden romantikus szívet megdobogtat, Malbork grandiózus téglavára.

Az erődítményt a Német Lovagrend emelte a 13. század második felében, hogy aztán innen terjessze ki hatalmát a Balti-tenger partvidékére a porosz földektől Észtországig. A vörös vár, amely Gdansktól, a hajdani Hanza-várostól mindössze egy órányira fekszik, ma is uralja a panorámát, és visszatükrözi a Német Lovagrend régmúlt erejét.

A teutonok két évszázados uralma alatt a várat többször is kibővítették a Lovagrend növekvő erejének és az épület megváltozott funkcióinak megfelelően. Végül a kolostorként funkcionáló felső vár, a lovagvárként szolgáló középső vár, a fegyver- és magtárként hasznosított alsó vár falai, valamint a számtalan galéria és megerősített töltés összesen 21 hektárnyi területet fogtak közre. Ekkora kiterjedéssel Malbork az ún. érett középkorban a világ legnagyobb várának számított. Ezt a címet ma is őrzi.

Malborki várA 15. század közepén a grünwaldi csata (1410) után hatalmát vesztett Lovagrend nem tudta fenntartani az épületet, így egyszerűen elzálogosította azt a zsoldosainak, akik pedig a lengyel királynak adták el. Az évszázadok viharaiban a vár megfordult a poroszok, oroszok, lengyelek, svédek és franciák kezén is. Szolgált raktárként, jezsuita kollégiumként, náci főhadiszállásként, de gyapotfonó műhelyt is alakítottak ki benne. Többször átépítették, a tetőszerkezet nem egy alkalommal leégett, a második világháború során pedig több bombatalálatot is kapott.

Restauráció és világörökséggé válás

Malborki vár

A 20. század második felében végre felfedezték kulturális és turisztikai jelentőségét, és a vár teljes körű felújításába fogtak. 1997 óta az UNESCO a világörökségek közé sorolta. Ma már újra régi fényében pompázik, a restaurációs munkák és az ásatások folyamatosan zajlanak, bár igencsak a végükhöz közelednek. Már alig látni leomlott tornyokat vagy romos falakat. Az épületet szakértő történész felügyelettel állították helyre, hogy megőrizzék annak autentikus, gótikus jellegét.
Az eredmény lélegzetelállító.

Malbork vára napjainkban

Malborki vár

A vár ma egy hatalmas múzeumkomplexum. A lapidárium, a helytörténeti-, régészeti- és mezőgazdasági tárlatok mellett a korhű módon berendezett konyha, börtön, malom, a lovagtermek, és a nagymester rezidenciája sokat segítenek abban, hogy az ember vissza tudjon repülni gondolatban a régmúlt korokba. Az igazi látványosságok azonban a fegyvertár, a gazdagon berendezett kápolnák, a felső vár tornyából nyíló végtelen panoráma és a számtalan mesterművet rejtő borostyán múzeum.

Jól nézz meg, mert ennél hatalmasabb lovagvárat soha, sehol nem fogsz látni!

Malborki vár

Bár a hely kedvelt turistacélpont, a sok látogató szinte elvész a hatalmas területen, így nem kell félni, hogy a hely romantikáját, intimitását elnyeli a tömeg. A szűk folyosókon és gyilokjárókon, a hangulatos várkertben és a bástyákon bolyongva észrevétlenül repül el egy teljes nap. Aki ide látogat, nem mulaszthatja el, hogy átsétáljon a vártól nyíló gyaloghídon, hogy a Nogat bal partjáról teljes pompájában csodálja meg a vöröslő épületegyüttest.

Malborki várA folyó felőli látványt a két kör alapú vízibástya uralja, amelyeknek fontos szerepe volt a vár fenntartásában, tekintve, hogy a középkorban a vízi volt a leghatékonyabb szállítási forma. Nem véletlen, hogy a vár helyének a Visztula-delta egyik mellékágát szemelték ki. Malbork városa, köszönhetően a hatalmas erőnek, ami benne székelt, Hanza-várossá nőtte ki magát a középkor végére, amely roppant gazdagságát a borostyánkereskedelem monopóliumával tette teljessé. A középkori városból mára már semmi sem maradt, kivéve a vár szomszédságában álló, Keresztelő Szent Jánosról elnevezett templomot. A téglaépítésű kegyhely tökéletesen beleillik a vár és a folyó által alkotott utánozhatatlan látványvilágba.
Hiszen a Nogat fölé magasodó vár és a víztükrön megkettőzött képe szinte kiabálnak a látogatók arcába, hogy „jól nézz meg, mert ennél hatalmasabb lovagvárat soha, sehol nem fogsz látni”.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here