Alpbach-völgyAusztria fenséges hegyei szebbnél szebb túraútvonalakat rejtenek. Az ország évről évre egyre több olyan turistát vonz, akik a szabadban vágynak kikapcsolódni, festői, érintetlen tájakat szeretnének felfedezni, miközben megismerhetik a különböző tartományok hagyományait, gasztronómiáját, kulturális sajátosságait.
Az osztrák vidékeken annyi jól kitáblázott túraösvényt találunk, hogy érdemes előre útitervet készítenünk, figyelembe véve az útvonalak hosszát, nehézségi fokát és természetesen elsősorban azt, hogy melyik régiót szeretnénk felfedezni.

Ausztriát az Alpok vonulata éghajlati szempontból három területre tagolja: az Alpok északi lejtőit és a Duna-völgyét az atlanti, óceáni időjárás uralja, Kelet-Ausztriában, ahol a táj lapos, a kontinentális éghajlat miatt a nyarak csapadékosak, a telek hidegek és szárazak, az Alpok déli lejtőin pedig a mediterrán éghajlat érvényesül kevés felhővel és enyhe levegővel. Ennek köszönhetően az országban egész évben lehet túrázni, de elsősorban májustól októberig ideális ehhez az időjárás.

Alpbach-völgy

A festői kis falu ölelésében, melyről nevét is kapta, fekszik az Alpbach-völgy, csupán háromnegyed órányira Innsbrucktól. Nagy választékát kínálja a különböző útvonalaknak, melyek idilli alpesi tájakat szelnek át. A Tirol tartományban fekvő Alpbach-völgy szűkebb területén 150 km, míg tágabb körzetében 900 km hosszan futnak a kitáblázott túraösvények. Több útvonal csoportosul bizonyos témák köré – pl. történelmi vagy a szurdokokhoz vezető ösvények -, melyek közt a családok, a hegymászók és a szabadban tett könnyed sétákat kedvelők is megtalálják a számukra legjobb útvonalakat.

Hallstatt

Hallstatti-tó

A népszerű Salzkammergut régióban, a Hallstatti-tó partján ülő falu körül a túrázás felér egy időutazással. Az UNESCO Világörökségi listájára is jelölt faluból könnyen eljuthatunk a Dachstein-hegyre, a közeli jégbarlangokba és több évszázados sóbányákba. 3000 m magas hegycsúcsok, szelíd dombok, széles fennsíkok vesznek körül minket, bármerre is nézünk. Hallstatt fölé visz fel a Panoráma-ösvény, ami a templom melletti temető mögött indul és már egy rövid szakasz megtétele után elénk tárul a páratlan látkép a falura, a tóra és a környező hegyvidékre. Aki csak rövid időt szán Hallstattra, érdemes a Mülbach-kanyonon átvezető utat választania, ami az egyik legrövidebb és legszebb túraösvény a Salzkammergut régióban.

Innsbruck

A tiroli főváros remek kiindulópont, ha Ausztriát gyalog szeretnénk felfedezni. Az innen induló drótkötélpályás siklóval erőfeszítés nélkül a magasban lehetünk. A város felett, 2000 m-en fut a 7 km hosszú Zirbenweg-ösvény, amit gyerekek és idősebbek is kényelmesen teljesíthetnek 2,5-3 óra alatt. Innsbruck környékén szabadidejükben a helyiek is szívesen kirándulnak. A város széléről tucatnyi túraösvény indul, melyeken keresztül egyre beljebb juthatunk az Alpokban. Könnyű sétával eljuthatunk a közeli alpesi falvakba, mint Kranebitten vagy Hotting, míg a Stubai gleccserhez érdemes egy egész napos túrát tervezni.

Salzburg

Sankt Johann im Pongau

Julie Andrews és A muzsika hangja tette híressé ezt a régiót, amit mára a világon egyre többen ismernek meseszerű tájairól. A Salzburg körüli hegyek olyan gyöngyszem tavakat rejtenek, mint a Fuschlsee és a Wolgangsee, ahol gőzhajó szállítja a turistákat. Salzburg tartományban a túraútvonalak hossza szinte végtelen, összesen 7200 km-t lehet bejárni a természetben. A piros-fehér-piros sávval jelölt ösvények nagy része természetvédelmi területeket is érint, melyek közül a legjelentősebb a Hoha Tauern Nemzeti Park. Aki hosszabb időt tölt a régióban és szeretne minél többet túrázni, érdemes beszereznie túratérképeket, ahol a tematikus útvonalakat is megtalálja. A vidéken edzettséget megkövetelő ösvényekből sincs hiány, aki viszont nem szeretne túrabakancsot húzni, a Fuchlsee partján gyönyörű sétát tehet.

Seefeld

3.500 m-es tengerszint feletti magasságban terül el Seefeld, szinte roppanó hegyi levegőt és csodálatos panorámát kínálva a turistáknak. Az ösvények a régióban jól ki vannak táblázva, hosszuk és nehézségi fokozatok szerint nehéz lenne osztályozni őket, mert mindenki talál igényeinek megfelelőt köztük. Seefeld vidékén 650 km hosszan futnak a túraútvonalak, melyek mentén 60 hegyi kunyhó nyújt menedéket a fáradt és éhes kirándulóknak.

Vorarlberg

A külföldi túrázók körében egyelőre kevésbé ismert, mint a többi régió, de a túrázókat bőségesen ellátja izgalmas útvonalakkal. Az itt tett túrák különlegessége, hogy nemcsak szép tájakon barangolhatunk, de ízelítőt kapunk a hegyvidék hagyományos osztrák építészetéből, történelméből és a helyiek vendégszeretetéből is. 800 km-nyi kijelölt túraútvonal áll rendelkezésünkre, melyek hegyi forrásokon, zöldellő réteken, gyógynövényeket termő mezőkön, legelőkön át vezetnek. A brandnertali, muttersbergi és a sonnenkopfi felvonóval hamar leküzdhetjük a magasságokat és 2000 m felettről is érezhetjük Vorarlberg varázsát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here