Cotswoldsi túraútvonal

Anglia festői tájain maguk az angolok is megszállottan túráznak már a 20. század eleje óta. A nemzeti túraösvényeken keresztül a legszebb vidékek látképe tárul a kirándulók elé, akár gyalog, akár kerékpárral vágnak neki az útnak. Válogatni pedig bőven van miből, hiszen Angliában és Wales-ben összesen 4000 km hosszú túraútvonalak várják a kezdőket egy kellemes sétára vagy a tapasztalt túrázókat a kihívásokat rejtő terepek meghódítására.

Cotswoldsi túraútvonal

Anglia szívében, gazdagon termő földek, történelmi falvak, kastélyok és udvarházak mentén vezet át az út, ahol mintha időutazást tennék a középkori Angliába. A cotswoldsi ösvény nagyon békés és festői tájakat szel keresztül, szinte kilométerenként káprázatos panorámában lehet részünk. Egyik fénypontja a Sudeley kastély, mely VIII. Henrik felesége, Catherine Parr birtoka volt, akinek végső nyughelye a kastély kápolnájában van. Cotswolds legszebb városából, Chipping Campdenből indul a 167 km-es út és az elegáns Bath városáig vezet. Átlagos iramban haladva 7-8 nap alatt járható végig a túraútvonal, de a hagyományos angol települések bája valószínűleg több napig is fogva tartja majd a kirándulókat.

Jurassic-part

Jurassic-part

Kelet-Devon lenyűgöző partszakasza mentén 152 km hosszú, kitáblázott túraösvény visz végig a fosszíliáiról híres vidéken. A 185 millió évvel ezelőtt keletkezett sziklákat Angliában elsőként vették fel az UNESCO Világörökségek közé. Az út Lyme Regis-től, a Dorset gyöngyszemének nevezett tengerparti kisvárostól indul, melynek varázsa számos írót, köztük Jane Austent is maradásra késztetett. Ezután elérjük a charmouth-i sziklákat, melynek nemzetközi hírnevet az őskori fosszíliák szereztek, amik itt a legsűrűbben fordulnak elő. A 19. században egy plezioszaurusz teljes csontvázát találták meg itt és ha figyelmesen nézelődünk, több mint 100 millió éves fosszíliákat is láthatunk. A Golden Cap narancssárga, homokkő szikláiról gyönyörű panoráma tárul elénk, ez a déli partok legmagasabb pontja. Az Európa egyik legszebb strandjának tartott Chesil a következő állomás, itt is természetvédelmi területen járunk. Megszállni Abbotsbury-ben érdemes, ami olyannyira érintetlen, hogy a falu sok száz éves házakkal szegélyezett utcáin még mindig nincs közvilágítás. Abbotsbury büszkélkedhet a világ legrégebbi néma hattyú tenyészetével, melyet a szerzetesek 600 évvel ezelőtt alapítottak. A túra utolsó szakasza a Durdle Door sziklakapuhoz vezet felfelé, majd le a csodálatos sziklákkal koszorúzott, tökéletes patkó alakot formázó Lulworth-öbölbe.

Hadrianus fala

A 134 km-es túraútvonal nem véletlenül az egyik legnépszerűbb célpontja a kirándulóknak. Megtétele jóval többet ad a kilométerek legyőzésénél és a szép tájaknál. Lehetetlen nem a történelem hatása alá kerülni, miközben a rómaiak nyomában járunk. A Hadrianus-fal építését 122-ben fejezték be, akkoriban 10.000 légiós állomásozott itt. Az egyik legnagyobb és legjelentősebb római kori műemléke ez Európának, mely az UNESCO Világörökségek közé tartozik. A zord szépségű northumbriai tájon visz az út, mely szinte változatlan azóta, hogy a római katonák őrködtek a ma már nemzeti parkot alkotó vidék felett. A Hadrianus fala mentén haladó túraösvény Anglia 15. nemzeti túraútvonala, melynek megtétele nem igényel különösen tapasztalatot. Bár az út gyakran sáros, viszonylag sík területen vezet, a legmagasabb pontja 345 m-en van. Egyes részei városokban, külvárosokban haladnak át, a közelben több falu és tanya is található, ahol ételt, italt lehet vásárolni. A túraösvény legvadabb szakasza a Chollerford és Walton közti rész, melynek mentén több római erőd maradványát is láthatjuk.

Shakespeare útja

Stratford-upon-Avontől, Shakespeare szülővárosától Londonig halad az íróról elnevezett, 233 km-es túraösvény. A túrát első nagyobb szakasza Shakespeare szülőházától Oxfordig tart, át a warwickshire-i vidéken, a Stour-folyó mentén és a cotswoldsi hegyeken. Az erdős völgyek után a Blenheim Palotához jutunk, Anglia egyik leghíresebb vidéki birtokához. Itt forgatták az egyik legszebb filmet Shakespeare műveiből, a Hamletet Kenneth Branagh főszereplésével. Ha az idő engedi, érdemes egy egész napot eltölteni a kastélynál. Oxfordból a legjobb, ha a Temze-partján indulunk tovább, az egyetemi csónakháztól kezdve a Temze-völgyébe, majd a Chiltern-hegyekhez érkezünk, ahol a gyönyörű, Tudor-kori kastély, a Stonor-Ház vár ránk. London nyugati peremét a Burnham Beeches erdein keresztül érjük el.

Szentek útja

Szentek útja

Cornwall közepén, parttól partig halad a csupán 45 km-es túraútvonal. Kiinduló pontja a kis kikötőváros, Padstow, ahonnan a partvidéket elhagyva erdős, völgyes, legelőkkel, lápokkal és bájos falvakkal tarkított vidékre jutunk. A Szentek útját egy kelta szentről és az ő követőiről nevezték el, akik a 6. században használták az útvonalat. A régészeti feltárások bronzkori leleteket is találtak itt, később kereskedelmi útvonal volt. A túraösvény mentén még ma is látható a kelta szent kereszt és több szent kút. Az út a neolit kori Helman Tor sziklákhoz vezet, ez az útvonal legmagasabb szakasza. Hamarosan magunk mögött hagyjuk a vad vidéket és visszatérünk Cornwall partjaihoz, ahol a túra végpontja, Fowey falu fekszik.

Cumbriai túraútvonal

A túrázók ezt a 117 km hosszú útvonalat választották Anglia legjobbjának. Áthalad a Tóvidéken, összeköt történelmi cumbriai városokat, mint az ország észak-nyugati partjainál fekvő Ulverston és a skót határ közelében fekvő Carlisle. Az ösvény túlnyomórészt alacsony tengerszint feletti magasságban fut, de több hegy mellett is elhalad és minden napra tartogat kiemelkedő szépségű területeket. A cumbriai termőföldek és a völgyek az útvonal könnyebb szakaszai közé tartoznak, míg a Tóvidék nagyobb kitartást igényel. A legtöbb túrázó általában 5 nap alatt teljesíti ezt a távot – városnézéssel együtt. A cumbriai túraútvonal az ország legcsapadékosabb területein halad át, a felszerelést ennek megfelelően célszerű összeállítani.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here