Túrázás PortugáliábanBepakolni a hátizsákot és útnak indulni Portugáliában már csak azért is érdekes, mert maguk a portugálok nem igazán hívei a túrázásnak, nem is nagyon értik, hogy mi a jó abban, hogy gyalog vágunk neki a tájnak. Éppen ezért a túrafelszerelések tekintetében nem járnak élen, térképeik sokszor elavultak, ezért jobb mindent előre beszerezni, mert kicsi a valószínűsége, hogy helyben az összes szükséges kellékhez hozzá tudunk jutni. Pedig túraútvonalakból Portugáliában nincs hiány. A hegyeket átszelő ösvényeken való átkelés, a vadon élő sasok és farkasok látványa valódi élmény, főleg, ha olyan szerencsénk van, hogy a területen élő, a világ valamennyi vadmacskafaja közt legveszélyeztetettebb ibériai hiúzt is megpillanthatjuk.

A túrázók elősosorban az Algarve régiót veszik célba. A gyaloglás a legjobb módja annak, hogy felfedezzük ezt a csodaszép vidéket. A Serra de Monchique Algarve hegyet rengeteg ösvény szeli át, melyek a magaslatokból újra a partmenti utakhoz vezetnek, át a gyönyörű strandokon, egészen Sagres városáig. Sok útvonal megy Cabo de Sao Vicente felé érintetlen, a turisztikai fejlesztésektől távoleső tájakon.
A Ria Formosa és a Castro Marim természeti parkok területét szintén sok ösvény keresztezi, de mielőtt elindulnánk, előtte tájékozódjunk a pontos viszonyokról, mert ezek valóban vad vidékek, ám a sziklákról mesés kilátásban lehet részünk. Legjobb, ha keletről indulunk el a hegyi túraösvényeken, Praia Marinha, Senhora da Rocha, Porto do Mos, Boca de Rio és Salema vidékén gyönyörű útvonalakat találunk.

Túrázás PortugáliábanPortugália északi régióiban is ideálisak a viszonyok a hátizsákos kirándulásokhoz. A Duero-folyó közelében is fut egy ösvény, mely a Calcada de Alpajares felé vezet, amit az Ördög Ösvényének is neveznek. Ez az ország egyik legrégebbi túraútvonala, mely Quinta de Santiagoig tart, az egykori zarándokúthoz. Ez az útvonal azért is érdekes, mert a világtól szinte elzárt településeken visz keresztül, ahol garantáltan nem találkozunk turisták tömegeivel. Fantasztikus panoráma nyílik a Duero-folyóra és a különleges sziklaalakzatokra. Ez a nyomvonal kb. 22 km hosszú és nagyjából hat óra alatt teljesíthető.

Portugália keleti részén, a spanyol határ mentén fekszik a Serra de Sao Mamede Nemzeti Park. Területén lenyűgöző, érintetlen tájakat járhatunk be. Európa talán legszebb túraösvényeit találjuk itt, elbűvölő portugál falvakkal, középkori erődökkel tarkítva. A sűrű erdőkkel borított hegyek, a sziklás gerincek, az olíva- és gesztenyeligetek, a termékeny völgyek keverednek itt az ókori római és középkori utakkal, a dombok pedig a megalitikus lelőhelyek gazdag forrásai. Kevés turista fedezi fel Portugáliának ezt a magányos, ám csodálatos részét, nem valószínű, hogy túrázás közben túl sok kirándulóval futunk össze. A vidékre a körtúra útvonalak jellemzőek, melyekkel a Nemzeti Park egész területén alaposan bejárhatjuk. Nehézségi fokozatuk általában mérsékelt, ezért nagyobb gyakorlat nélkül is érdemes nekivágnunk.

Túrázás PortugáliábanAz Algarve régiótól délre fekvő Madeira-sziget szintén nagyon népszerű a túrázók körében. Általában a tapasztalt természetjárók keresik fel lenyűgöző tájait. Az egyik leglátványosabb és legkedveltebb útja a Levada da Central da Ribeira da Janela vízierőmű alsó szakasza mentén halad végig, hét csatornán át és egy gyönyörű vízesés mellett. A völgyekből a csúcsra emelkedve az Atlanti-óceán lenyűgöző látványa csábítja pihenésre a kirándulókat. Az útvonal elég hosszú, ezért egész napos programot jelent, de a megszállott túrázók akár heteket is eltölthetnek Madeira ösvényeinek bejárásával.

Hegyek, völgyek, sziklák és hihetetlen tájak jellemzik Portugáliát. A túrázás ezért az egyik legjobb módja annak, hogy megismerjük az ország kissé elfeledett természeti szépségeit, melyek rendre háttérbe szorulnak a homokos strandok mögött. Minél kalandosabb úton haladunk, annál szebb kilátásban lehet részünk, melyet a parton süttetve magunkat sosem tapasztalnánk meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here