Túraútvonalak HorvátországbanA nyaralás során tehetünk többet is, mint lábat lógatni az egyébként meseszép horvát tengerpartokon. Az aktív kikapcsolódásnak több válfaja létezik, de talán mind közül a legnagyobb kihívást a túrázás jelenti. A kezdők már akkor is büszkék lehetnek magukra, ha a hegyes-dombos vidékeken néhány kilómétert teljesítenek, a rutinosabbak viszont bátran nekivághatnak akár hosszabb útvonalaknak is. Hogy merre érdemes elindulni? Horvátország tálcán kínálja a jobbnál jobb lehetőségeket a természetbe vágyóknak. A Plitvicei-tavak vidéke, a Krka Nemzeti Park változatos tájai, a Dinári- és a Biokovo-hegység hol lankásabb, hol meredekebb vonulatai mellett a szigetek, Brac, Cres és Hvar is tele vannak kijelölt túraútvonalakkal.

Az Ucka-hegység a Kvarner-öböl egyik jelképeAz Ucka-hegység a Kvarner-öböl egyik jelképe. Észak-déli irányban fut végig az öböl partján, keleti lankáit sűrű erdők borítják. Bár a Kvarner vidéke elég napos, a hegységnek ezen a részén rengeteg eső esik, ami érthető, hiszen itt már 1400 m-rel a tengerszint felett járunk. Ucka alatt híres üdülőhelyek sorakoznak, Rijeka, Opatija, Icici, Lovran és Moscenicka draga. A hegység belső vidékein, a csúcs alatt két kis falu található, Veli Ucka és Mala Ucka, mindkettő kb. 1000 m-en. A túraösvény emellett számos kisebb, félig-meddig már elhagyott településen vezet keresztül. A csúcsra érve nagyszerű kilátásban lehet részünk, ha az idő tiszta, még az Alpok és az Appeninek vonulatai is láthatók. Ucka kitűnő célpont a túrákhoz, hiszen szinte mindegy, hogy milyen irányból vágunk neki az útnak, minden oldalról számos ösvény vezet fel a hegycsúcsig. A hegymászás, siklóernyőzés, természetjárás, barlangászat szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Mindössze 18 km-re északra Rijekatól fekszik a Risnjak, Horvátország egyik legelbűvölőbb nemzeti parkja sűrű fenyvesekkel, rétekkel és gazdag élővilággal. Feljebb a sziklák repedéseiből erek csordogálnak, a karsztos terep barlangos, szakadékos vidéke jóval izgalmasabb, mint az alsóbb, lankásabb területek. Növényvilága szubalpin, alpesi éghajlatra jellemző, állatvilága hasonlóan hegyvidéki alpesi szarvasokkal, vaddisznókkal, zergékkel és medvékkel. Annak ellenére, hogy legmagasabb csúcsa eléri az 1528 m-t, nem kell képzett alpinistának lenni ahhoz, hogy a Risnjak szépségét maradéktalanul élvezhessük. Több útvonalon is elindulhatunk és tehetünk könnyű sétákat az erdőben, ahol angol nyelvű jelzőoszlopok és táblák adnak bővebb információkat a geológiai, botanikai és zoológiai ritkaságokról. A park főbejárata Crni Lugnál van, nem messze a Zágráb és Rijeka közötti autópályától. A park területén az egyetlen szálláslehetőséget is találjuk egy kis motelben.

Horvátország középső részeit a Velebit-hegység vonulatai uralják. A legizgalmasabb ösvény itt a Premuzic, mely 50 km hosszan fut végig a hegygerincen, 1000 m-rel a tengerszint felett. Sokan az ország legszebb túraútvonalaként tartják számon. Zavizan városából indul, végpontja Baske Ostarije, ahol lélgezetelállító panoráma nyílik a tengerre és a környező partokra. A Premuzic útvonalat ajánlani szokták azoknak is, akik nincsenek éppen kirobbanó fizikai állapotban, tehát a kezdők is megbirkóznak a tereppel. A masszív, meredek sziklák szélein kellően biztonságos ösvények futnak végig. Bár Veliki Alan és Ostarije között az út eléggé elhanyagolt állapotban van, mégis itt található az egész ösvény legszebb pontja, Rozanski kukovi.

Biokovo-hegységA Makarska mögött emelkedő Biokovo-hegység szintén a népszerű túrázási célpontok közé tartozik. A vidék látvány szempontjából is egyedülálló, hiszen nagyon kevés olyan hegység van a világon, mely ennyire közvetlenül a tenger mellett magasodik. A Vosac-csúcs egy kiadósabb sétával elérhető, az 1422 m magasan fekvő pont valamivel több, mint 2 km-re van Makarska központjától, az odavezető út pedig megfelelően el van látva jelölésekkel. Innen egy szintén kijelölt útvonalon két óra alatt eljuthatunk a Sv. Jure csúcshoz, ami a környék legmagasabb pontja 1762 m-en. Innen tökéletesen beláthatók Horvátország partjai, felhőtlen időben még Olaszország és Bosznia-Hercegovina körvonalai is kivehetők.

Horvátországban a túraútvonalakat piros körbe rajzolt fehér ponttal jelzik. A túraösvények általában pontos jelölésekkel vannak ellátva, de a távoleső, érintetlenebb területeken a táblák sokszor hiányoznak, vagy az időjárásnak vagy a hegyi pásztoroknak estek áldozatul. Ha hosszabb túrára indulunk, több szálláslehetőséget is találunk, különösen a Velebit kis hegyi kunyhóiban, de nyaranta ezeknek a foglalását érdemes jó előre elintézni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here