Monsanto

1938-ban Monsantot a legtipikusabb portugál falunak választották meg, bár a legtöbben nem értenek egyet azzal, hogy rajta keresztül valóban egy hagyományos vidéki település jellegzetességeit ismerhetnénk meg. Az azonban kétségtelen, hogy ilyen falu nincs még egy az egész országban. Az elmúlt évtizedekben mind szigorúbb építési előírásokkal próbálják védeni és megőrizni Monsanto már-már természetfeletti varázsát. A település szinte sziklából van kivájva, kőből készült házainak lépcsői és falai sokszor a sziklafalból nőnek ki, apró, kőből faragott utcái pont annyira szélesek, hogy egy szamárral el lehessen férni rajtuk.

Az ősi, erődített falu képe az elmúlt századokban nem sok változáson ment át, házainak nagy részén még ma is manuelin stílusú ajtók láthatók. Monsanto egyike az ország 12 történelmi falvának, elhelyezkedése is fekvői, egy hegyoldalról tekint le a portugál vidékre. Portugáliában egyfajta szabadtéri múzeumként tartják számon, melynek építészete egészen különleges látnivalókat tartogat. Megközelíteni nem könnyű, tömegközlekedéssel még a legelszántabb turistáknak sem ajánlott elindulni a faluba, mivel ez szinte lehetetlen vállalkozás.

MonsantoMonsanto hegye, a Mons Sanctus 800 m magas, tetején egy erőd állt. Mielőtt a templomosok ezt a 12. században felépítették, a területen már megfordultak a rómaiak, a vizigótok, a keresztesek és a mórok is. Stratégiailag fontos szerepe volt, a napóleoni háborúk idején több támadásnak is ellen tudott állni. Az erődnek ma már csak romjai láthatók, de már csak a panoráma miatt is érdemes feljönni ide, hiszen tiszta időben egészen a spanyol határig el lehet látni. Az erőd mellett egy római kápolna maradványai hevernek öt sírral, melyeket a sziklából faragtak ki.
Az erőd bejárata alatt lévő kis teret különböző eseményekhez, ünnepségekhez, fesztiválokhoz használják az itt élők. Monsanto egyik legjelentősebb ünnepe a Szent Kereszt Fesztivál, melyet minden évben május 3-án rendeznek meg. A turisták számára nem csak azért nagy élmény, mert részesei lehetnek egy kis falu hagyományos szertartásának, de azért is, mert rajta keresztül jobban megismerhetik Monsanto elmúlt évszázadait, melyre a helybeliek méltán büszkék. Több éven át ellenálltak a rómaiaknak, többször legyőzték a mórokat is, így terjedt el az a mondás, hogy aki be tudja venni Monsantot, meg tudja hódítani az egész világot is.

A falu utcáit járva nem kell sok idő, hogy világossá váljon, Monsanto egy külön kis világ Portugálián belül. Bár építészetében sok tradicionális, a történelmi portugál falvakra jellemző vonás felfedezhető, mint a középkort meghatározó román vagy manuelin stílus, a legtöbb látogatót mégis inkább a hatalmas sziklák döbbentik meg, melyek nem egy háznak még a tetejébe is be vannak ékelődve, mintha csak most készülnének legördülni és összezúzni a falu apró épületeit. Monsanto jelképe a 14. században épült Lucano-torony, rajta a szélkakassal, ami szintén szimbolikus a falu történetében.

MonsantoMonsanto utcáin a küszöbön üldögélő, idős asszonyok figyelik a turistákat, körülöttük szelíden legelésző kecskékkel és szorgosan kapirgáló tyúkokkal. A helyi kis ajándéküzletek kézzel font kosarakat és szőtteseket kínálnak szuvenírként, de az eladók elsősorban arról győzködik a turistákat, hogy bármit is választanak, vigyenek hozzá egy marafonát is. Ez a szemek, fülek és száj nélküli rongybaba a monsantoiak számára ősidők óta a termékenységet jelképezi. Szokás, hogy a friss házasok nászágyuk fölé lógatják a mielőbbi és gazdag gyermekáldás reményében.
Az ínyencek is megtalálják itt, amit keresnek. Monsanto egyik kis üzletében különleges, házi készítésű kekszeket, lekvárokat, borokat és sajtokat lehet vásárolni.
Aki a boltról boltra járás helyett inkább a szabadba vágyik, lovagolásra is van lehetőség. A lovastúrák 1-2 órásak, de akár néhány naposak is lehetnek, ha valaki autentikus módon szeretné felfedezni a környéket.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here