Olaszország legszebb szigetei

Az emberek imádnak Olaszországban nyaralni és imádják a szigeteket is. De ez a két úti cél csak nagyon ritkán találkozik egymással. A Földközi-tenger szigeteiről a legtöbbeknek elsőként rögtön Görögország ugrik be és persze ott van a Karib-tenger vagy a Csendes-óceán csodás szigetvilága azoknak, akik nem sajnálják a pénzt a vakációra. Pedig az olasz csizma partjain túl, szétszórva a tengerben szebbnél szebb vidékek várnak ránk.

Szicíliai szigetek

Hogy Szicília már önmagában is egy sziget? Természetesen, de körülötte több apró kis gyöngyszem fekszik, melyek legalább annyira vonzóak a turisták számára, mint maga Szicília. Ustica, Filicudi, Salina vagy a Pelagiai-szigetcsoport kis halászfalvakkal, áttetsző vízű öblökkel és a romantika netovábbjával minden utazási prospektus címlapján elférnének és a „nem szabad kihagyni”-kategóriába tartoznak.

Egadi-szigetek

Egadi-szigetek

Favignana, Levanzo és Marettimo Szicíliától észak-nyugatra fekszenek, Trapaniból vagy Marsalaból áthajózni felejthetetlen kirándulás lesz. Minden szigetre érdemes legalább egy napot szánni. Favignana több mint 4000 lakosával a legnagyobb. Az olasz pörgés tökéletes harmóniában él itt a rusztikus környezettel és a szemet gyönyörködtető panorámával. Levanzo népessége mindössze tizede Favignanaének és a két sziget közti különbséget az első pillanattól érezni lehet. A paleolit kori Grotta del Genovese barlang az egyik legszebb természeti látványossága, melyhez a sziget lakatlan területein át vezet az út. A vitorlázók, túrázók, búvárkodók számára a szárazföldtől legtávolabbi sziget, Marettimo a tökéletes úti cél. Akárcsak azoknak, akik a békét és a csendet keresik. Hol máshol találnánk még egy helyet Olaszországban, ahol mindössze egyetlen szuvenírbolt van?

Éoli vagy Lipari-szigetek

A több mint 6000 éves szigeteken a vulkáni tevékenység még ma is aktív. Nápolyból és Milazzoból szárnyashajóval érhetjük el partjaikat. Megérkezve a legjobb, amit tehetünk, hogy egész nap csak ülünk a parton és csodáljuk a látványt. Lipari a legnagyobb a csoport hét szigete közül, így itt találjuk a legtöbb szálláslehetőséget is. Vulcano fő vonzereje a kénes iszapfürdő mindazoknak, akik gyógyfürdős élményre vágynak. De ne feledjük, ez nem egy ötcsillagos wellness hotel, hanem egy természetes forrás! Akiknek ez nem elég, vegyék az irányt Panaera felé, ahol minden luxus megtalálható. A többi sziget sokkal kevésbé lakott és jóval érintetlenebb, túrázáshoz kiváló terepet nyújtanak. Mivel ezeken a szigeteken legfeljebb magánházaknál tudjuk tölteni az éjszakát, célszerűbb a nagyobb szigetekről kiindulva felfedezni őket.

Toszkán-szigetek

Ha Toszkána, akkor zöldellő dombok és végeláthatatlan szőlőskertek. Azonban Toszkána nyugati határát a Földközi-tenger alkotja, ahol több kisebb szigetet is találunk. A toszkán nyaralás hagyományos útvonalát érdemes egy csavarral feldobni és kilépni a szárazföldről.

Elba

Elba szigetéről a legtöbben már hallottak annak kapcsán, hogy ide száműzték Bonaparte Napóleont. Portoferraioban meg is nézhetjük a házat, ahol lakott. Rengeteg hotel, étterem és látnivaló van a szigeten, ami csodálatos hétvégi kitérője lehet a toszkán körútnak. Elba igazi paradicsom!

Capraia és Giglio

A Toszkán-szigetvilág két legnépesebb tagja, ahol homokos tengerpartokat, szállodákat, hoteleket és éttermeket is találunk. Világszínvonalú búvárlehetőségeiről és az elképesztő helyi konyháról váltak híressé. Nem is csoda, hiszen Gigliot a szardella fővárosának tartják. A mediterrán romantika egyetlen összetevője sem hiányzik a szigetekről, emellett etruszk és római kori emlékeket is megnézhetünk.

Szardínia

Szardínia

Korzikától délre találjuk Szardínia szigetét, ahová Rómából repülővel gyorsan vagy Civitavecchiaból komppal kicsit lassabban, egy éjszaka alatt eljuthatunk. Szardínia egy önálló olasz régiónak tekinthető és a helyiek ezt büszkén hangoztatják is. A tiszta, fehér homokos tengerpart, a csillogó tengervíz és a gazdag kultúra miatt valóban minden okuk meg is van arra, hogy büszkék legyenek szigetükre.

Asinara, Sant’Antioco and La Maddalena

Akárcsak Szicíliának, Szardíniának is megvannak a maga apró szigetei, amiket érdemes megnézni. Északon található La Maddalena, ami népszerű célpontja a helyieknek és a turistáknak is. Különösen Cala Francese és Bassa Trinita, a gyönyörű strandok miatt. Szintén északra fekszik Asinara, a Karib-tengert is megszégyenítő kék vízével. Legfőbb nevezetességei az albínó szamarak, melyekről a sziget a nevét is kapta. Régen börtön és hímlő miatt karantén működött a területen, ma viszont az UNESCO Világörökségeinek része és Olaszország legszebb nemzeti parkja található itt. Cagliariból autóval gyorsan eljuthatunk a déli Sant’Antiocoba, amit legalább egy egynapos kirándulás erejéig érdemes meglátogatni lenyűgöző strandjai és zátonyai miatt.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here