Vár, ÓbidosA városfalakon belül kaotikusan sorakozó, vakítóan fehérre meszelt, zömök házai, keskeny sikátorai, kovácsoltvas, virágoktól roskadozó erkélyei kétséget sem hagynak afelől, hogy Óbidos az egyik legszebb városa Portugáliának. Egy termékeny síkságból fenségesen kiemelkedő hegy tetején foglal helyet az egykori fellegvárból kinőtt település, amit teljes joggal tartanak Európa egyik legromantikusabb városának. Hatalmas erődjének masszív falai a távolból egy pillanatra megrettentik a nézelődőt, ám közelebb érve feltárul Óbidos valódi jellege, mindaz a báj és szívmelengető vonás, ami világhírűvé tette ezt a mindössze 3.000 lakosú városkát.

A város alapítása a 12. században történt, amikor erődjét visszafoglalták a móroktól. Portugáliában Óbidos nevét az esküvői ajándékkal kapcsolják össze évszázadok óta. A várost ugyanis I. Dénes király adta ajándékba feleségének, Izabella királynénak esküvőjük alkalmából a 13. században. Ezzel pedig hagyományt teremtett, attól kezdve a portugál királyok nem drágakövekkel, hanem szebbnél szebb városok ajándékozásával fejezték ki hódolatukat leendő feleségük iránt. Óbidos nagyon sokat profitált előkelő pozíciójából az évszázadok alatt, egészen 1834-ig a királynék személyes tulajdonát képezte.

Erőd

A manuelin stílusban épült vár Óbidos koronája, melyben a turisták ma már színvonalas szállást találhatnak. Eredetileg fontos erődítmény volt, amit a móroktól történő visszafoglalás, majd az 1775-ös nagy földrengés után, már romjaiból az 1950-es években szépen helyreállítottak. Portugália egyik legnagyobb középkori vára ez, számos manuelin stílusjeggyel és 13 m magas várfalakkal, melyeken csak azoknak ajánlott végig sétálni, akiket nem kísért a tériszony.

Igreja de Santa Maria

Igreja de Santa Maria

Legalább ilyen fontos látnivalója a városnak az Igreja de Santa Maria templom, ahol V. Alfonz herceg 10 évesen feleségül vette 8 éves unokatestvérét 1444-ben. A templom falát látványos 17. századi, kék-fehér színű azulejo csempék díszítik és falai között található az erőd egykori kormányzójának sírja. Óbidos központi temploma ez, melyet egy korábbi mecsetből alakítottak át, ami egy ősi vízigót templom alapjain épült fel, azaz a helyet már ősidők óta szentként tisztelték. A mostani elegáns arculatát a reneszánsz stílusban történt újjáépítésnek köszönheti.

Misericórdia templom

A Santa Maria közelében áll a 15. században épített templom, melynek szép, barokk bejárata mögött művészeti szempontból értékes emlékek rejtőznek. Egyik legszebb darabja Szűz Mária régi, kék porcelánból készült szobra. A templom belsejét teljes egészében 17. századi csempék borítják, melyeket a legutolsó jelentősebb átalakításkor, 1678-ban helyeztek el. A kicsi, egyhajós templomot ma már jobbára a turisták látogatják, ahogyan az előtte álló pellengér sem tölt be ma már más szerepet a látványosságon túl. A pellengért I. Eleonóra királyné adományozta a városnak 1492-ben. A bűnösöket meztelenül kötözték az oszlophoz a város polgárai előtt közszemlére téve és kitéve annak, hogy a haragos tömeg akár meg is dobálja őket.

Porta da Vila

Óbidos főbejárata, mely az erődített falak déli részén található. Valószínűleg sok erődített település vetekedne ezért a városkapuért, ami két hatalmas fal között egy erkélyt fog közre, a korlát mögött telis tele hagyományos azulejo csempékkel. A gyönyörűen festett csempék Krisztus szenvedéseit ábrázolják, a 18. században készítették őket.

Amoreira akvadukt

A 3 km hosszú vízvezetéket a 16. században építették Katalin portugál királyné elrendelésére. A városfalakon kívül kialakított vízvezeték rendszer a szőlőültetvényeket, gyümölcsösöket átívelő boltíveken át juttatta el a vizet az erődhöz és a város legfontosabb szökőkútjaihoz.

Óváros

Óváros, Óbidos

Óbidos történelmi magjának macskaköves utcái letűnt civilizációk nyomait őrzik. A magas fallal körülvett kertek mellett elhaladva a régi piactérre érünk, ahol gótikus, reneszánsz és barokk stílusú épületek bukkannak fel. Óbidos azt a benyomást kelti, mintha a legtehetségesebb művészeket bízták volna meg megalkotásával. Minden évszázadnak rajta van a lenyomata és mindnek a legjavát örökíti tovább. Az óvárosban se szeri, se száma a kis üzleteknek, ahol szuveníreket, hagyományos csempéket és helyi termékeket lehet vásárolni. Egy üveggel a helyi cseresznyéből készített édes likőrből (ginginha) mindenképp érdemes hazavinni.

Óbidosi lagúna

Óbidos lagúnája az egyik legszebb része Portugália nyugati partjainak. Kiváltságos élőhelye a legkülönbözőbb fajoknak, törékeny ökosztisztémiáját fokozottan védik. Számos vízi és költöző madár figyelhető meg az ország legnagyobb sós vizű lagúnájában, ami a parttól 6 km-re nyúlik be a szárazföld belsejébe. Védett helyzete, csendes vize miatt kezdő úszóknak is ideális, de paradicsomi körülményeket nyújt a vízi sportok szerelmeseinek is.

Középkori Vásár

Óbidos fesztiváljai minden évben több ezer látogatót vonzanak. Közülük is talán a legtöbbet a Középkori Vásár csábít a városba, amit hagyományosan júliusban rendeznek meg. Központja az erőd, melynek falai között újra életre keltik a középkort lovagi tornákkal, kosztümös felvonulással, középkori zenei előadásokkal, kézműves vásárral, boszorkákkal és hercegnőkkel.

Nemzetközi Csokoládé Fesztivál

Márciusban Óbidos a világ csokoládé-fővárosává változik. A szintén tömegeket vonzó rendezvényen minden a csokoládé körül forog, amiből hatalmas szobrokat, sőt ruhákat is készítenek, amiket a divatbemutatón lehet megnézni. Az ínyenceknek bőven van miből válogatni, hiszen amit lehetséges, azt itt csokoládéból elkészítve biztosan megtalálják.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here