Bouzov kastélyBevehetetlen várak, mesebeli kastélyok, fényűző nyári paloták és körülöttük hatalmas parkok – a múlt egy-egy darabkái ezek a történelmi épületek, melyek Csehország valamennyi régiójában szép számmal megtalálhatók.
A történelmi emlékeikre méltán büszke csehek igyekeznek minél többet mutatni a turistáknak az elmúlt évszázadok emlékeit őrző kastélyokból és várakból, mégpedig a legszimpatikusabb módon: a lovagi tornák, a korabeli zenék, öltözetek, a kardforgatás tudományának megidézésével, hagyományőrző és kulturális értékeiket a külföldiekkel is megismertető fesztiválok keretében.

Bouzov kastély

Aki ismeri az Ifjú Indiana Jones vagy Fantaghiro, a harcos hercegnő kalandjait, az ismeri a Bouzov kastélyt is. A filmkészítők gyakorlatilag harcot vívnak egymással ezért a tökéletes hátteret nyújtó helyszínért. Nem is csoda, hiszen a pártázatok, öblös ablakok, vízköpők és felvonóhidak nemcsak emlékeztetnek rá, de egyenesen kézzel foghatóvá teszik a középkort. A kastélyt a 14. században építették, ekkor még erőd formájában a kereskedelmi utak ellenőrzését látta el. Mai arculatát a századfordulón nyerte el, amikor részben romantikus, részben neogótikus stílusban építették át. Napjainkban a Bouzov Csehország egyik leglátogatottabb kastélya, melynek belsejében több történelmi korszakot átölelő berendezéseket és műalkotásokat lehet megnézni.

Hluboká nad Vltavou kastély

Hluboká nad Vltavou kastély

Csehország egyik leghíresebb kastélya, ami sok neves tulajdonossal büszkélkedhet. Az angliai Windsor kastély mintájára építették neogótikus stílusban egy korábbi, 13. századi gótikus erőd átalakításával. Az 1840-es években új tulajdonosai, II. János Adolf Schwarzenberg és felesége, Eleonora úgy döntöttek, hogy a kastélyt romantikus stílusban építik újjá. Franz Beert bízták meg a tervezéssel, ezzel 40 éven át tartó munkálatok vették kezdetüket. A régi épületet teljes egészében lerombolták és helyébe egy pompás, Tudor-gótikus stílusú kastélyt emeltek, körülötte kiterjedt angolkertet alakítottak ki. Belsejét fényűzően rendezték be, különösen szembetűnő, hogy mennyire nem sajnálták a pénzt a míves faragványokra, melyeknek legszebb darabjait a könyvtárban lehet látni. Az épület különlegessége az akkoriban ritkaságnak számító központi fűtés megléte, de láthatók itt 17. századi kárpitok és ritka fegyverek is. A kastély 140 szobájából 20 látogatható.

Mnichovo Hradiste kastély

A kastély építtetője, Václav Budovec jelentős protestáns politikus volt, író és hazafi, akit 1621-ben végeztek ki a császár elleni lázadás miatt. Ezután a kastély a császár generálisának, Albrecht von Wallensteinnek a kezébe került és a család birtokában maradt 1945-ig. A 17. század végén barokk stílusban építették át, belsejében ma is az eredeti bútorok láthatók, valamint a Duchcov kastélyból átköltöztetett könyvtár. Az épület melletti Szent Anna kápolnában található Wallenstein sírja.

Valtice kastély

A cseh borok fővárosának is nevezett Valtice fénypontja a masszív, barokk kastély, a Lichtenstein család egykori rezidenciája. A hagyományos bortermő régió szívében álló kastélyon összesen 18 herceg hagyta rajta a nyomát, beleértve külső arculatát, bútorait, művészeti gyűjteményeit. Ez utóbbi olyannyira gazdag és értékes volt, hogy a maga korában a bécsi császári udvar műkincseivel is versenyre kelt. A kastély hatalmas borospincéiben rendszeresen kóstolókat tartanak, de figyelmet érdemel a gyógyfüvekkel teleültetett kert is. A kastély egyik szárnyában múzeum működik, egy részét szállodává alakították át, de jutott benne hely nightclubnak és étteremnek is.

Pernstejn vár

Pernstejn vár

A moráviai várak között az egyik legszebb a 800 éves, a Pernstejn-család egykori székhelyéül szolgáló vár, mely nemcsak a csehek nagyra becsült műemlék épülete, de a világ minden pontjáról ide érkező filmesek kedvelt forgatási helyszíne is. Az építtetőiről nem sokat tudni, csupán annyit, hogy az egyik leggazdagabb cseh család voltak. A Pernstejn vár első ránézésre is megdönthetetlennek látszik és valóban, története során sohasem sikerült bevenni. Magas sziklán épült, körülötte vizesárok és felvonóhidak fokozták még tovább a magas falak és tornyok nyújtotta védelmét. A vár legrejtélyesebb lakójával ma is lehet találkozni. Ő az ún. Fehér Hölgy, aki feltehetően szobalányként élt és dolgozott egykor a várban. Munkája helyett azonban szívesebben töltötte az időt a tükör előtt. Egy szerzetes elhatározta, hogy jó útra téríti a hiú lányt, de beszélgetésükből olyan heves vita kerekedett, hogy a szerzetes megátkozta a lányt. Kísértete állítólag ezért bolyong még mindig az ódon falak között és féltve őrzi a vár valamennyi tükrét.

Kost vára

Sziklás, erdős területen, varázslatos vidéken áll Kost vára, melynek neve csehül csontot jelent. Állítólag áttörhetetlen, csont szilárdságú falairól nevezték el, melyeket még a huszita vezér, Jan Zizka sem tudott bevenni. Ez a legjobb állapotban fennmaradt gótikus vára Csehországnak, melyet az évszázadok során nem építettek át olyan mértékben, hogy eredeti stílusa megváltozott volna. A várban két kiállítást nézhetnek meg a látogatók, az egyik a tulajdonos Kinsky-család történetével foglalkozik, a másik a 16-18. századi kínzóeszközöket és a börtönt mutatja be.

Zleby kastély

A gróf a neogótikus kastélyt az “én váram, az én házam” szellemében tervezte. Egész Európából összegyűjtötte a régiségeket, bútorokat, festményeket, szőnyegeket, edényeket és fegyvereket, melyekkel a kastélyt berendezte. Ugyanakkor műszaki adottságait tekintve kizárólag a legkorszerűbb megoldásokat használta külsőre középkori háztartásának működtetéséhez. A romantikus és kétségkívül kissé fura gróf, Vincent Karel Auersperg az angol lovagregények világát próbálta megeleveníteni saját birtokán, ahol gyakran magas is lovagi páncélt öltött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here