Saint Tropez

A legtöbben, főleg, akik először járnak errefelé, hajlamosak azt hinni, hogy az egész Cote d’Azur egy hosszú magánstrand, ahol német és angol turisták százaival kell megbirkózni egy törölközőnyi helyért a tengerparton. Ha enni szeretnénk, kizárólag sznoboknak fenntartott luxuséttermeket találunk és a friss tengeri levegő helyét a Ferrarik és Aston Martinok füstje váltja fel. Be kell ismerni, júliusban és augusztusban a Cote d’Azur néha tényleg ilyen.

A rutinosabbak viszont már jól tudják, hogy ha ősszel vagy tavasszal látogatnak el ide, elkerülhetik ezeket a tipikus turista-csapdákat és nyugodtan élvezhetik a tenger és a part nyújtotta örömöket. Az éttermek ekkorra átváltanak az ésszerűbb árakat tartalmazó étlapokra, a tenger kristálytiszta és a nyáriasan tűző napsugár kellemesen csap be minket.

Saint Tropez a Cote d’Azur jelképe, a főszezon idején az egyik legnyüzsgőbb tengerparti város. Az 1950-60-as években még biztosan bájos kis település volt – emlékezzünk csak Louis de Funes csendőrsorozatára –, amikor kikötőjében csak a helyi halászok csónakjai és néhány vitorlás ringatózott. Ám azóta eltelt néhány évtized és ma a tengert szinte nem is látni a gazdagság felső határait nem ismerő arab, orosz vagy távol-keleti tulajok egymást érő luxus yachtjaitól. A kikötői kávézók pedig olyan áron mérik portékáikat, mintha kizárólag a megaméretű hajók gazdáit vagy a filmsztárokat szeretnék vendégül látni. Éttermek szempontjából Saint Tropez óvárosában sem jobb a helyzet. Miért is lenne, mikor a három nyári hónap alatt szinte a fél világ megfordul a városban?

Gigaro-strandEttől a káosztól csupán 15 km-re délre azonban létezik egy csendes kis szeglet, mely mintha nem is Saint Tropez-hoz tartozna. Egy kis hotel, a Gigaro található itt és első ránézésre az egész mintha nem lenne túl bíztató, de csak az lehet furcsa, hogy se luxus, se nyüzsgő tömeg nincs errefelé. De hát éppen erre vágytunk, nem igaz?

A keskeny, homokos strand mentén néhány villa és egyszerűbb szálloda sorakozik. A tenger vize olyan tiszta errefelé, hogy a forróságban komoly ingerünk támadhat kortyolni belőle. Az öböl egyik sarkában kezdődik az a 10 km hosszú út, melyet illatos fenyvesek szegélyeznek. Ha nem vágyunk hosszú gyalogtúrára, megállhatunk az út mellett található kis öblök egyikénél, amit aztán a privát strandunkként élvezhetünk. Érdemes a víz alatt is szétnézni, mivel a területen nem hemzsegnek a fürdőzők, az élővilág jóval színesebb, mint a felkapott strandokon. Polipok és kalmárok lebegnek békésen, hiszen a motorcsónakok és a jet skik berregése ide már nem hallatszik el.

Az egészben a legjobb, hogy az itteni éttermek és szállodák pont olyan bájosak, mint maga a táj. Az ide érkező utazók is kedvesen csevegnek a kisvendéglőkben, errefelé a cél nem az, hogy megmutassuk magunkat, mint néhány kilóméterrel odébb, Saint Tropez központjában.
Ha nyugodt és meghitt nyaralásra vágyunk, ne legyintsünk rögtön, hogy a Cote d’Azur ezt úgysem képes megadni. Számtalan varázslatos pontján biztosan megtaláljuk a nekünk való romantikát, csak a legismertebb turistaparadicsomoktól kicsit távolabb kell keresgélnünk őket.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here