Costa BlancaSpanyolország keleti partja az egész Ibériai-félsziget legszebb régiói közé tartozik. Évente több mint 315 napsütéses nappal és 18-19 fokos átlaghőmérséklettel nehéz neki ellenállni. Az Egészségügyi Szervezet (WHO) szerint a világon ez az egyik legegészségesebb éghajlattal rendelkező vidék. Több ezer külföldi, akik egykor turistaként szerettek bele a Costa Blanca szépségébe, ide tette át lakhelyét – érthető okokból.

Costa Blanca, vagyis Fehér Part – a név már önmagában kellő magyarázatot ad arra, hogy miért ez az egyik legkedveltebb úti cél Spanyolországon belül. A végtelennek tűnő homokos strandokat északon Denia, délen Torrevieja városa fogja közre. Míg a régió északi részei hegyekkel tarkított, viszonylag zöld területek olaj- és narancsligetekkel, mandula- és cseresznyefákkal, addig dél felé haladva egyre laposabb és szárazabb a táj. Itt találjuk Európa legnagyobb pálma kertjeit és sómezőit.

Bárhogy is képzeljük az ideális nyaralást, a Costa Blancan nincs akadálya annak, hogy megvalósítsuk. Paradicsom a golfozóknak, az ínyenceknek, a napimádóknak, a partyarcoknak, a családoknak, a kalandokra vágyóknak, egyszóval életkortól és beállítottságtól függetlenül mindenkinek. Ez nemcsak a kikapcsolódási lehetőségek, de a szálláskínálat tekintetében is igaz. A Costa Blanca éppúgy otthona a felhőkarcoló méretű, tengerparti luxusszállodáknak és a nyüzsgő éjszakai kluboknak, mint az érintetlen, hegyi falvaknak, melyek az elmúlt évszázadok során szinte mit sem változtak.

DeniaÉszakról dél felé haladva utazásunkat

Denia

városában kezdjük. Rengeteg a látnivaló, akár a művészetek iránt érdeklődünk, akár természeti szépségeket keresünk, de akkor is jól fogjuk érezni magunkat, ha csak könnyed kikapcsolódásra vágyunk. A város látképét a 15. századi vár uralja, ami jó kiindulópont a városnézéshez is. A kastélyban működő Régészeti Múzeumban valóban lenyűgöző gyűjteményt nézhetünk meg, kerámiákat, érméket, emberi maradványokat, a környékről előkerült ősi, az i.e. 2. századból származó műtárgyakat. Érdemes felkeresni a helyi piacot és megnézni, hogyan folyik a tradicionális hal árverés, a Lonja del Pescado. Deniatól kb. 15 percnyi autóútra található a Safari Park, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk a családdal, miközben oroszlánokat, tigriseket vagy fóka show-t nézünk.

Javea

szintén sok látni- és tennivalóval várja a turistákat, már ha el tudnak szakadni az Arenal strandtól. Mivel a város nagy területen fekszik, szükség lesz az autóra, hogy elérjük a legérdekesebb pontjait. Kis strandok, felfedezésre váró öblök, kulturális és történelmi helyszínek, műemlékek tekintetében széles a skála. A két világítótorony valamelyikébe is érdemes felmenni a felejthetetlen panoráma miatt. Javea három fő része a nagystrand, a kikötő és az óváros. A három egymástól teljesen különböző és amíg mindet meg nem néztük, nem állíthatjuk, hogy megismertük a várost. Az óváros teljesen különbözik a turisták számára kiépített területeketől. Tradicionálisan spanyol és az elmúlt 30 évben, míg a Costa Blanca szinte minden partmenti települése új arculatot öltött, Javea belvárosa alig-alig változott.

Calpe

színes múltját szintén az óvárosban ismerhetjük meg. Egykor erődített, fallal körülvett város volt, ennek maradványait még ma is látni. A Forat del Mar átjárón keresztül jutunk el a Plaza Miguel Roselló térig, ahol a Torreo de La Peca áll. A 15. századtól kezdve ebből az őrtoronyból látták el a keresztény város védelmét a támadásokkal szemben. A közelben található a város mór negyede, az Arrabal, bájos utcácskákkal, virágos, fehérre meszelt házakkal. A kikötő felé sétálva egy ókori római sólepárló maradványait nézhetjük meg, mely a Banys de la Reina (Királynő Fürdője) nevet viseli.

A következő állomás

Altea

, a Costa Blanca egyik legszebb városa. Meredek, kanyargós, macskaköves középkori utcái a képeslapokon gyakran szereplő, kék kupolás Virgin del Consuelo templomhoz és egy gyönyörű térre vezetnek. Innen csodás kilátás nyílik az Altea-öbölre és a Sierra Bernia hegységre. A teret rengeteg kávézó és étterem veszi körbe, tartsunk egy kis pihenőt, hiszen ennél jobb helyet nem is találhatnánk a relaxáláshoz. Visszafelé elmerülhetünk a faragott kapus házak, a muskátlival és jázminnal díszített ablakok látványában és legalább egy ajándékboltba térjünk be!

Innen csupán 11 km-re fekszik

Benidorm

, de mintha mégis fényévek választanak el egymástól a két várost. Benidorm az angol turisták kedvence, akik egész nap a strandon süttetik magukat, majd hajnalig mulatnak a szórakozóhelyeken. Ugyanakkor a családok is megtalálják a legjobb lehetőségeket, hiszen Benidorm egyik legfőbb attrakciója a Terra Mitica élménypark, ahol az ősi civilizációkat, az egyiptomi, görög, római és a régi ibériai világot látjuk életre kelni. A hatalmas vízipark, Aqulandia szintén egész napra kellemes kikapcsolódás, ami egyszerre okoz örömet a felnőtteknek és a gyerekeknek is. De a kínálatnak még nincs vége, hiszen érdemes felkeresni Mundomart is, az egzotikus állatokkal teli és egyben tengeri parkot.

Alicante

Alicante a régió fővárosa, a Costa Blanca valószínűleg leghíresebb települése, melynek kulturális kínálata és fehér strandjai nemcsak a külföldieket, de a spanyolokat is vonzzák. Május és október között ellepik a turisták, annak ellenére, hogy ilyenkor nem ritka a 40 fokos hőmérséklet. Az egyik leggyorsabban fejlődős spanyol város ez, mely bevételeinek nagy részét természetesen az idegenforgalom adja, de emellett gazdaságában meghatározó a bor-, az olíva és a gyümölcsexport is. Fő sétálóutcája az Esplanada de Espana, egy elegáns, pálmafákkal szegélyezett, kövekkel kirakott sétány, mely körbefut a kikötő körül. Innen felvonó szállítja a turistákat a Benacanti-hegy gyomrán keresztül a Castillo de Santa Barbara erődhöz, mely az i.e. 4. században épült, később a rómaiak és a mórok vették birtokba. Alicante több szép katedrálist és templomot is tartogat a városnézés során, de ne hagyjuk ki Elche, a gyönyörű természeti terület felkeresését sem, mely a várostól 19 km-re fekszik a szárazföld belsejében. Ez Európa egyetlen természetes pálmaerdeje.

A Costa Blanca legdélebbi pontján elérkezünk

Torrevieja

városába. Ez az egyik leggyorsabban terjeszkedő település a régióban, ugyanakkor sokat tanult Benidorm hibájából és elejét vette a jellegét teljesen megváltoztató turisztikai fejlesztéseknek. Régi kikötőjében még mindig felfedezhetők a múlt emlékei, mint az Embarcadero Romano, az ősi római dokkok és a partmenti őrtornyok, a La Mata és az El Moro. Egyik legszebb épülete az 1887-ben épült, mozarab stílusú Kaszinó a tengerparton, mely ma kulturális központként működik. A Recinto de las Eras de las Sal egy ókori sólepárló, ahol napjainkban különböző rendezvényeket tartanak. Torrevieja a rómaiak idején jelentős sónyerő hely volt, ennek emlékét őrzik az egykori sómezők, ahol ma több mint 250 madárfaj él védett területen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here