AragóniaSpanyolország észak-keleti részén Aragónia a történelmi emlékekben egyik leggazdagabb vidéke az országnak, mégis kívül esik a legtöbb turista látókörén. Az ősi régió három fő tartományra tagolódik, leglátogatottabb városa pedig Zaragoza, de elsősorban azért, mert a Madrid és Barcelona felé vezető főút mentén fekszik.

Pedig az északon Franciaországgal határos Aragónia a Pireneusok mentén gyönyörű hegyvidéki tájakat, gleccsertavakat és számos természeti értéket kínál a látogatóknak. Élővilága rendkívül gazdag, olyan fajok is megtalálhatók itt, mely Európa más országaiban már rég kihaltak. Télen síparadicsomok, tavasztől őszig pedig csodálatos túraösvények csalogatják a természet és a szabadban való kikapcsolódás szerelmeseit. Zaragoza, Huesca és Teruel tartományokban pedig pompás városok, a régi Aragón Királyság emlékei várnak felfedezésre, melyek a szemünk előtt keltik életre a középkori Spanyolországot.

Aragónia büszke a bikaviadalhoz fűződő hagyományaira. Szeptemberben több településen is megrendezik a hagyományos bikafuttatást, amire az ország minden részéről rengeteg látogató érkezik. A régió a szenvedélyes jota táncról is híres, melynek eredete az 1700-as évekbe nyúlik vissza. Az aragón emberekről elmondható, hogy barátságosak, vendégszeretők és nagyon tudnak örülni az élet egyszerű dolgainak is. Büszkék országukra és szülőföldjükre, Aragóniára, ez pedig a folklórban, a hagyományaikban is visszatükröződik.

A régió gyönyörű tájai messzeföldön híresek. Aragóniában található Spanyolország legrégebbi nemzeti parkja, az Ordesa, melyet 1918-ban királyi rendeletre hoztak létre. Az 55 hektáros területet buja völgyek, vízesések, tarka virágokkal – köztük a ritkaságszámba menő havasi gyopárral és orchideaval – borított alpesi lejtők teszik egészen meseszerűvé. A park éppen olyan tökéletes a túrázók számára, mint a kajakosoknak vagy a hegymászóknak. A terület vadon élő állatokban is bővelkedik, otthona vaddisznóknak, sasoknak, vidráknak, zergéknek, szarvasoknak, valamint több mint 170 madárfajnak.

AlbarracínAragónia északi részén, Huesca tartományban több kiváló síterep is található, mint a Cerler, a Formigal, Candanchu. Az észak-keleten lévő Andorrahoz képest kevésbé zsúfoltak ezek a pályák és még ma is túlnyomórészt a hazai síelők látogatják őket. Teruelben is találunk két síparadicsomot (Valdelinares és Javalambre) és bár a síelés az évnek csak egy bizonyos időszakára korlátozódik, ezt a vidéket minden évszakban érdemes felkeresni. Az egyébként is látványos tájat elszórtan fekvő, középkori városok és falvak színesítik, mint Mora de Rubielos és tőle nem messze Rubielos de Mora. Az egyik legszebb városka Albarracín, nem nehéz kitalálni, hogy miért. A festői település a műemlékvédelemért nemzetközi díjat is nyert. A Rio Guadalaviar felett emelkedő óriási szikla felett fürtökben sorakoznak a mályva színű házacskák.

Teruel és Zaragoza is büszkélkedhet a mór múlt néhány lenyűgöző emlékével. Teruel városa az egész világ elismerését kivívta, mint a spanyol mudéjar építészet legszebb példája. Ez a különleges építészeti stílus abban az időben született, amikor a muszlimok, a zsidók és a keresztények harmóniában éltek egymás mellett. Az egymástól különböző kultúrák egyes elemeinek egybefonódásából egy egésze új, rendkívül látványos építészeti stílus jött létre. Teruel a mudéjar szülőföldje, a városban a legtöbb épület emiatt az UNESCO Világörökségei közé tartozik 1986 óta. A város egyik fénypontja a gyönyörű katedrális és annak harangtornyai, valamint a San Martin, San Pedro és El Salvador templomok.

ZaragozaAz Ebro-folyó partján fekvő Zaragoza Spanyolország 5. legnagyobb városa, Aragónia fővárosa, mely mára egy nyüzsgő, modern kereskedelmi központtá nőtte ki magát. Nagyon kevés külföldi látogatót vonz, annak ellenére, hogy számos történelmi értéket tartogat. Itt található a 11. századi Aljaferia mór palota, mely napjainkban az aragón regionális kormány székhelye. Egykor a katolikus Izabella királyné és Ferdinánd király otthona volt, a granadai Alhambra után a spanyolországi mór építészet legszebb darabja.

Aragónia északi régiója Huesca, melynek története az őskorig nyúlik vissza. Legelső történelmi emlékei a híres barlangrajzok, de a későbbi időkből római villák részletei is maradtak fenn. Gótikus katedrálisok, vidéki reneszánsz templomok, kolostorok, várak népesítik be a vidéket, utánajárhatunk a Szent Grál és Szent György legendájának is. Huesca kifogyhatatlan a sport- és túra lehetőségekből. A vidék ideális lovagláshoz, hegymászáshoz, kerékpározáshoz, siklóernyőzéshez és a síeléshez is. A régió napjainkra tökéletesen alkalmazkodott a zöld turizmussal szemben támasztott elvárásoknak. Számos hotel és falusi szálláshely várja a turistákat. Amikor elérkezik a fesztiválszezon, Huesca nagyon is kiveszi részét az aragón ünnepségek megrendezéséből. Telente a Gistaín- és a Bielsa-völgyben tartanak disznótoros karneválokat. Tavasszal Jaca városában rendezik a nemzetközi folklór fesztivált, ahova a világ minden pontjáról érkeznek a résztvevők. Nyáron Szent János és Szent Lőrinc napját ünneplik a helyiek látványos fesztivál keretében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here