Isztambul

Isztambul olyan hatalmas város, hogy lehetetlen néhány nap alatt teljesen felfedezni. Ha Törökország kulturális fővárosára mégis csak ennyi időnk jut, érdemes összeírni a látnivalók listáját és a legérdekesebbekből szemezgetni a városnézés során abban a reményben, hogy lesz egy következő isztambuli utazásunk is, amikor mindent sorra keríthetünk!

1. Kompozz a Boszporusz körül!

Az isztambuli vízi közlekedés egyike a legforgalmasabbaknak a világon. Eminönüből félórás kompjáratok indulnak, melyekről partra lehet szállni Besiktas, Ortakoy és Bebek kikötőjében, ahol a buja parkok, csodaszép paloták és vízparti kúriák közt nézelődhetünk. A kompozás másik előnye, hogy az utcai forgalomból kiszakadva igazán pihentető a ringatózás.

2. Sétálj a Galata-híd alatt!

Talán nem a legjobb módja a város felfedezésének, de a Galata-híd alatti sétányon eltölteni néhány órát mégiscsak megéri. A híd a város régi részét köti össze az Aranyszarv-öböllel és alsó részén éttermek, bárok és teaházak sorakoznak. Itt üldögélve, a csónakokat nézegetve gyorsan telik az idő, a sör pedig kimondottan olcsó.

3. Alkudozz a Nagy Bazárban!

Az igazán elszánt vásárló jól teszi, ha jegyzetfüzettel, számológéppel és rengeteg türelemmel felfegyverkezve vág neki a Bazárnak. Az expedícióhoz ugyanis legalább három órára lesz szükség. Miközben a több mint 5500 gyártó termékei közül válogatunk, jó, ha felkészülünk az eladók támadásszerű udvarlására is. Táskák, pénztárcák, kabátok, mindenféle bőráru és mellettük csillogó ékszerek tömege árasztja el a Nagy Bazár egész területét. Érdekesség, hogy az üzletek bérleti díját aranyban szedik, a Bazár fő utcán található boltokért évente 7 kg aranyat kérnek.

Galata-torony4. Nézd meg a várost madártávlatból!

Eredetileg Krisztus tornyának hívták az 1348-ban épült Galata-tornyot. A városfalak közt lévő tornyot az oszmán idők alatt fogdaként használták, majd csillagvizsgáló lett belőle. Az 1960-as években éttermet és night clubot alakítottak ki benne. A Galata-torony tetejéről 360 fokos panoráma nyílik erre a csodás világvárosra.

5. Rácsodálkozhatsz a dicső múltra!

A Hagia Sophia szent épülete először bizánci templom, majd török mecset volt, most pedig múzeum működik falai között. A ma látható, mozaikkal borított falak és boltíves terek csak nyomokban emlékeztetnek az egykori fenséges templombelsőre. Az épület meglehetősen szerénynek tűnhet a szomszédos mecsethez képest, a Hagia Sophia történelmi jelentősége azonban átragyogja a kopottasnak tűnő külsőt.

6. Légy szultán néhány órára!

A Dolmabahce palotát 1856-ban építtette a szultán a legfényűzőbb stílusban. Bár az Oszmán Birodalom ekkor már bőven a mélypontján volt, a palotába lépve ebből semmit sem vennénk észre. A fehérmárvány homlokzatú palota a luxusigényeket hivatott kielégíteni, 36 m magas tróntermében a 4 tonnás kristálycsillár is ezt jelképezi. Alabástrom fürdők, kristálylépcső – gazdagság fogalma itt új értelmet nyer. Sétálgass a palota termeiben, csodáld meg a kertjeit és képzeld el, hogy mindez csak érted van!

Dervisek tánca7. Táncolj a dervisekkel!

A szufi zene Törökország egyik legfontosabb kulturális „exportcikke”. A dervisrendeket törvénytelennek nyilvánították ezért feloszlatták őket, de nem hivatalosan néhány tovább működött. Isztambulban ritkán láthatók, de a Galata Mevlevihanesiben a turisták gyönyörködhetnek a kerengő dervisek táncában. Az épület 2012 decemberéig felújítás miatt zárva tart.

8. Bulizás új magasságokban!

A legjobb módja, hogy Isztambult felülről is megnézd, ha beleveted magad az éjszakai életbe. Az utóbbi néhány évben rengeteg tetőtéri bár és étterem nyílt a városban, melyek a vendégek szerencséjére elképesztő panorámával és egzotikus koktélokkal próbálják egymást felülmúlni.

9. Gőzölögj egy török fürdőben!

Törökországból nem utazhatunk haza anélkül, hogy ne merülnénk el egy hamisítatlan török fürdő keleti hangulatában. A hamam nem csupán a testi felfrissülést szolgálja, de fontos vallási szerepe is van. Így az ott eltöltött néhány órát szigorú rituálék szabályozzák, melynek végén testileg, lelkileg és szellemileg is megtisztulunk. Törökország-szerte ha akarnád, sem tudnád kikerülni ezeket a fürdőket!

10. Menekülj a Herceg-szigetekre!

Ha eleged van a városi pörgésből, látogass el a Márvány-tengerben található kis szigetcsoportra, melyeket az ide száműzött bizánci hercegekről neveztek el. A szigeteken autóval közlekedni tilos, így a romantika kedvéért marad a ló és a szamár. Itt elsősorban a nem muzulmán elithet tartozók építették fel villáikat és nyári palotáikat. Ma ez az utolsó helyek egyike, ahol igazán színes etnikumú népességgel találkozhatunk. A görögök, zsidók és örmények talán többen vannak, mint maguk a törökök, legalábbis templomaikból biztosan több található itt, mint mecsetből.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here