UmagHorvátország legnyugatibb pontján fekszik ez a 13 ezer fős kisváros, melyet a környező táj és a türkizkék víz tesz nyaranként az egyik legnyüzsgőbb Adria-parti nyaralóhellyé.

A legenda szerint Umag neve kelta eredetű és termékeny földet jelent, a bőség és termékenység szimbólumát. És valóban, Umagban együtt van a szárazföld és a tenger, a gazdagon termő gyümölcsösök, az olívaolaj aranya, az illatos borok és a friss halak – minden, amit a természet adhat.

A római nemesek által alapított település az ókori luxusvillákból még ma is őriz néhányat. Az Umag mellett található Sepomaia területén élt a város ókori népessége. Az ő nyomaikat őrzik a mozaikok, egy villa maradványai és az ősi kikötő. Umag büszke ódon váraira, tornyaira, a gazdag velencei házaira, régi templomaira, melyeknek mind megvan a saját történetük.

Umag óvárosában a középkori építészet emlékeiben gyönyörködhetünk. Egy középkori toronyban található a Városi Múzeum, mely antik tárgyak lenyűgöző gyűjteményét tartalmazza, emellett kortárs művészek alkotásait is kiállítják. A 13. századból származó Szent Mikós templom vagy a 15. századi Szűz Mária templom mind szép díszei a városkának.

Mindössze 4 km-re Umagtól megnézhetjük az egykori Sipar (Siparis) város romjait. Kastélya és néhány háza ma is látható, az eltűnt város nagy része azonban már a tenger alatt fekszik.

Szintén Umag közelében található Seget, egy gyönyörű barokk-klasszicista stílusú villával, mely a 18. században épült, egy régi toronnyal és egy 1600-as években épült templommal.

UmagUmag varázsa azonban nemcsak történelmében, hanem az élénk mediterrán város jelenében rejlik.
Májusban a Nyitott Pincék Napját, júniusban zenei fesztivált tartanak, júliusban itt kerül megrendezésre az Isztriai Gourmet és Jazz Fesztivál, augusztusban a Sepomaia Antik Fesztivál és az Umagi Éjszakák gondoskodnak a helyiek és a látogatók szórakoztatásáról. Választék tehát van bőven.

Umagban megtaláljuk a tökéletes nyaralás minden összetevőjét. A helyi termelők csábító boraikat kínálják, a tenger frissessége és a csodás panoráma újra és újra elkápráztatja az utazót. Umag egyáltalán nem tartozik a folyton szendergő kisvárosok közé. Zenés, táncos helyek, koncertek, hagyományőrző fesztiválok, kiállítások, előadások tartják fenn a pezsgő élet ritmusát a városban. Emellett Umag a teniszrajongók körében is jól ismert, hiszen már évek óta itt rendezik meg a nemzetközi ATP tenisztornát, így a város a világ legjobb teniszezői számára is vonzóvá vált.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here