SheffieldAz acél mindenütt jelen van Sheffieldben. Igaz, az egykor az Acél Városának is nevezett település már túl van a borzalmas kohók és öntödék korszakán, napjainkban már az acélból készült modern szobrok és az az új, acélvázas épületek utalnak arra, hogy a város nem is olyan rég az iparnak ezen ágával játszott főszerepet Anglia gazdaságában.

Az acél volt az, ami híressé tette Sheffieldet, a fémesen csillogó virágkort azonban hosszú hanyatlás követte. Sok észak-angliai iparvároshoz hasonlóan Sheffield is túljutott a nehezén és új utat talált magának. A város képes volt megújítani önmagát, gazdasága immár a szolgáltatásokon és a vásárlási lehetőségeken áll biztos lábakon, az ipari tőkét pedig az egyeteméről kiáramló fiatalság jelenti.

Anglia negyedik és Yorkshire megye második legnagyobb városa a Don-folyó partján, a derbyshire-i dombok lábánál fekszik. A 14. században finoman kidolgozott, kézzel készült kései miatt nemzeti elismerésnek örvendett, később a technológia fejlődésével egyike lett Anglia nehézipari központjainak. A gazdaságban betöltött főszerepe miatt nem meglepő, hogy a II. világháborúban a támadások középpontjába került, súlyos károkat szenvedett. Az 1980-as években az acélipar óriási hanyatlásnak indult, Sheffield helyzete elkeserítővé vált. A város azonban észbe kapott és bár az acél még ma is jelen van – a múzeumok gyűjteményének alapját adja Sheffield és az acél kapcsolatának története -, napjainkra már a turisták is kezdik felfedezni maguknak a külföldiek felé egyre inkább nyitottá váló települést.

Sheffieldi katedrális

Sheffieldi katedrális

A Szent Péter és Szent Pál katedrális egy régi, 1100-ban épült plébániatemplom helyén áll Sheffield történelmi központjának szívében. Ez a város egyik legrégebbi épülete, bár eredeti részeiből ma már csak kevés látható, főhajóját a 18. században építették át. 1914-ben, mikor Sheffield érseki székhely lett, terveket készítettek egy új, jóval nagyobb templom építésére, de a projektet keresztbe húzta a két világháború, így a templom megőrizte korábbi formáját. A katedrális kriptájában a város jelentős személyiségeinek hamvait őrzik, köztük a város első érsekéét.

Városháza

A színes sétálóutcák üzletei, éttermei kávézói között találjuk a viktoriánus Városházát. A lenyűgöző épület neoreneszánsz stílusban épült 1897-ben – a megnyitáson Viktória királynő is jelen volt -, 1910-ben és 1923-ban is bővítették. 64 méter magas tornyának tetején Vulcanus, a kovácsok istene látható, mely Sheffield ipari hatalmát szimbolizálja. A toronyban harangokat sosem helyeztek el, 2002 óta elektronikus harangjáték hangja szólal meg minden órában.

Érseki ház

Sheffield egyik legjobba őrzött titka, ahova csak a nagyon alapos turisták tévednek el. A több mint 500 esztendőt megélt érseki ház egy valódi időkapszula, ahol a történelem átüt minden falon és kézzel foghatóvá válik a berendezési tárgyakon. Apró részletei, mint a kormos kandalló, azt a benyomást keltik, mintha a házat még mindig laknák. Az érseki ház korhű bepillantást enged abba az időszakban, amikor Sheffield még nem ismerte a szmogot és az acélt, történetének korábbi szakaszát ismerhetjük meg a házon keresztül.

Botanikus Kertek

A kiterjedt kertek 5500 növényfajnak adnak otthont. 1836-ban nyitották meg őket, 15 részre osztott területükön a világ minden tájáról származó növények megtalálhatók. A kertek számos műemléki épületet is magukban foglalnak, köztük a világ egyik legelső üvegházát. A Botanikus Kertekben egész évben zajlanak a családok számára tartalmas kikapcsolódást garantáló programok.

Graves Művészeti Galéria

Graves Művészeti Galéria

A Sheffield központjában kialakított múzeum alapítása a tehetős üzletember, John George Graves nevéhez fűződik. Ő maga 700 festményt adományozott az 1934-ben megnyílt múzeumnak. Értékes gyűjteménye látható itt európai és brit műalkotásoknak a 18. századtól kezdve napjainkig, köztük Picasso és Cézanne művei is. A Graves Művészeti Galériában nem csak a művészeti alkotások érdemelnek figyelmet. Látványos art deco stílusú homlokzata, tölgyfa padlója, sárgaréz díszítőelemei még tovább fokozzák a múzeumlátogatás élményét.

Abbeydale ipari negyed

Az acélművek előtt is létezett ipar Sheffieldben, ezt ismerhetjük meg ebben a szabadtéri múzeumban. Elsősorban a háziiparral, azon belül a pamut és a gyapjú gyártásával foglalkoztak a városlakók, a munkafolyamatokba pedig közvetlen bepillantást nyerhetünk a 18. századi viktoriánus épületekben kialakított kis műhelyekben, ahol a látogatók megismerhetik a gépek, eszközök működését, a teljes gyártási folyamatot.

Nemzeti Segélyszolgálati Múzeum

A múzeum 50 termében mintegy 30 ezer kiállítási tárgyon keresztül tudhatunk meg még többet a rendőrök, a tűzoltók és a mentők munkájáról. Láthatunk itt régi szolgálati autókat, uniformisokat és számtalan olyan tárgyat, ami a segélyszolgálatok munkájához kapcsolódik. Ez Anglia egyetlen ilyen típusú múzeuma, ahol a gyerekeket sok izgalmas programmal várják, például tűzoltó autón is utazhatnak.

Peak District

Bár nem közvetlenül Sheffieldben található, a városnézést érdemes színesíteni a természet felfedezésével is. Évente több mint 20 millió látogató keresi fel Angliának ezt az egyik legszebb vidékét, hogy túrázzon, gyönyörködjön a panorámában, sétáljon festői folyók és patakok partján. A védett terület a Peak District Nemzeti Park részét képezi, benne a természet szépségi mellett hagyományos falvakkal, szabadtéri múzeumokkal és ma is működő tradicionális gazdaságokkal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here