Ta’ Fra BenEgy máltai nyaralást sem lehet úgy befejezni, hogy el ne látogattunk volna legalább az egyik legcsodálatosabb strandra. Bár Málta igen gazdag történelemmel és kultúrával büszkélkedhet, a népszerűségének egy részét mégis a legjobb strandjainak köszönheti, ahol a turisták igazán élvezhetik a pihentető üdülésüket.

Figyelemre méltó a Máltai-szigetekkel kapcsolatban, hogy az egész Európai Unió néhány legtisztább strandja itt található. Néhány strand a Kék Zászlós címet is megkapta, ami azt jelenti, hogy betartják a fenntartható fejlődésre, a környezetgazdálkodásra, biztonságra és egyéb szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat.

10. Ta’ Fra Ben

A Ta’ Fra Ben öböl az itt magasodó toronyóráról kapta nevét. A strand nagyrészt sziklás, a víz ugyanakkor nagyon tiszta, a látvány nagyszerű és sosem túl zsúfolt. Az öböl egy kissé védett, így a nyílt tengeri hullámzás csak nagyon ritkán érezhető, nyáron legalábbis. Az érdekes vízalatti élőlényeknek köszönhetően a könnyűbúvárok körében is igen népszerű a strand. Ha Bugibba, Qawra vagy a Szent Pál öböl térségében szállunk meg, ez a strand egyértelműen az első számú fürdőző hely.

Előnyök:
Könnyen odajuthatunk.
Csodás látvány, tiszta víz
Tökéletes hely a könnyűbúvárkodás szerelmeseinek.
Kényelmi felszerelések és kioszkok.
Bérelhető napernyők és napágyak.
Kék Zászlós strand.

Hátrányok:
Sziklás és viszonylag kis strand, ami nem a legjobb hely a napozni vágyók számára, kivéve ha időben érkeznek és így székeket bérelhetnek egész napra.
Bár az öböl elég családbarát hely az úszás szempontjából, megfelel a gyerekeknek is, de a víz elég gyorsan mélyül

9. Armier Bay és Little Armier

Little Armier

Az Armier Bay Málta északi részén található. Ha kreatív szemmel nézzük a szigetet, akkor egy hal formát is beleláthatunk, és ez az öböl közel a farok végéhez fekszik. Az öbölben két strand van, az egyik röviden csak Armier, míg a másik a Little Armier, vagyis Kis Armier. Egyik strand sem igazán zsúfolt nyáron, bár a máltaiak körében elég népszerűek, vannak akik felállítják a sátrukat is egész napra.
Mindkét strandot egy kicsit távolinak tartják, és ha csak nem bérel valaki autót, a legközelebbi buszmegállótól egy kis sétára kell számítanunk. Bár több Cirkewwa-ba tartó buszjárat is közlekedik a térségben, ahhoz, hogy a perzselő, forró nyári nap alatt elsétáljon valaki egészen az Armier-ig elég fanatikusnak kell lennie. De a végén igazán nagyszerű jutalom egy frissítő úszás a tengerben. A strandok önmagukban családbarátnak, viszonylag tisztának és biztonságosnak számítanak. Kényelmi felszerelések megtalálhatóak mind az Armier, mind a Little Armier strandokon. A part menti víz elég sekély, így a gyerekek is kényelmesen és biztonságosan úszkálhatnak és pancsolhatnak.

Előnyök:
Homokos strand.
Gyönyörű hely.
Tiszta víz.
Családbarát, de csak ha saját járművel érkezünk.
A helyiek kedvelt strandjai, kevesebb a turista.

Hátrányok:
Nehéz odajutni autó nélkül, a legközelebbi buszmegálló egy 20 perces sétára van.
A strand egy része napágy és napernyő kölcsönzőknek van fenntartva.
A nyári szezonban nem a legtisztább strandok közé tartoznak.

8. Ġnejna Bay

Ġnejna Bay

Ġnejna Málta nyugati partjának egy ritka, kis gyöngyszeme. A homokos strand eléggé elszigetelt, így nem éppen népszerű a turisták körében. Ez jó bizonyíték arra, hogy ha egy kicsit kalandvágyóbbak vagyunk és igazán felfedezzük a helyet ahol nyaralunk, az igazán kifizetődő lehet.
A családbarát strand sarkán van néhány kioszk és nyilvános illemhely, a sekély partvonalnak köszönhetően pedig a gyermekek számára is tökéletes.

Előnyök:
Homokos strand.
Családbarát és könnyen megközelíthető.
Nincsenek mesterséges épületek.
Főleg helyiek strandolnak itt, kevesebb a turista.

Hátrányok:
A parkolóhelyek száma korlátozott, a jegyszedő pedig általában ott téblábol.
A tömegközlekedési eszközök nem mennek le a strandhoz.
Egy meredek út vezet le a strandhoz, ami nem igazán megerőltető, de a Mgarr felé vezető út sokaknak igazi kihívást jelenthet.

7. Paradise Bay

Paradise Bay

Paradise Bay Málta legészakibb részén, Cirkewwa-hoz közel található, ahonnan a komp indul a szomszédos Gozo-szigetre. A magas sziklákkal körülvett strand egy természetes kis elszigetelt öbölben található.
A békés strandot finom homok borítja, a kristálytiszta, sekély, egyenletesen mélyülő vizének köszönhetően pedig igazán családbarátnak tartják. Az öböl általában a fiatal helyieket vonzza, hétvégente pedig néha bulikat is szerveznek ide. A gyönyörű víz alatti élővilágnak köszönhetően a könnyűbúvárok körében is elég népszerű.

Előnyök:
Homokos strand.
Csodás elhelyezkedés, kissé védett a nyílt tengertől.
Nagyszerű hely a könnyűbúvárkodáshoz.
Kioszkok.
Bérelhető napágyak és napernyők.

Hátrányok:
Korlátozott hely, így gyorsan alakul ki tömeg a strandon.

6. A Kék lagúna

Kék lagúna

A Kék lagúna egy elképesztően szép kis öböl Comino kis szigetén. Az elszigetelt kis strandon káprázatos, azúr kék vízben úszhatunk. A lenyűgöző kis öbölbe a Gozo szigetéről vagy Máltáról induló hajókkal juthatunk el. Két fehér homokos strand is van az öbölben, a kristálytiszta víz mindkét oldalán. Az öbölben még a vízfenék is gyönyörű fehér homokos.
Az öböl többi része sziklás, ahol az idelátogatók napozhatnak, vagy a bátrabbak akár a frissítő vízbe is ugrálhatnak. A víz tisztaságának és a barlangoknak köszönhetően kedvelt hely a könnyűbúvárok körében is.
A lenyűgöző öböl azért áll csak a 6. helyen, mert nincs igazán valódi strand, ez inkább csak egy turista megálló, és így a nyári hónapok alatt mindig hatalmas tömeg van a strandokon.

Előnyök:
Abszolút lenyűgöző elhelyezkedés, a Máltai-szigetek egyik gyöngyszeme.
Olyan gyönyörű tiszta víz, amit ezelőtt biztosan nem láttunk még.
Nagyszerű hely egy nyári nap eltöltéséhez.

Hátrányok:
Nem épp Málta egyik jól őrzött titkos kis helye, így nyáron rettenetesen zsúfolt.
Csak hajóval juthatunk el, kivéve persze ha amúgy is Comino szigetén szálltunk meg.
Nem igazán családbarát.
A csalóka áramlatok nem szokatlanok.

5. St. Peter’s Pool

St. Peter’s Pool

St. Peter’s Pool egy medence alakú öböl Málta keleti partjainál, a Marsaxlokk nevű halászfaluhoz közel. Nem egy igazi, napágyakkal és napernyőkkel teli strand, de épp elég hely van ahhoz, hogy leterítsük a törölközőinket az öblöt körülvevő sziklás területen. A nem túl népszerű strandot főleg a helyiek kedvelik, de gyönyörű hely, s igazi felüdülés a sok turistától hemzsegő strand között. Kicsit nehéz odatalálni, de ha egy kicsit ki akarunk zökkenni a komfortzónánkból ez egy tuti tipp hozzá.

Előnyök:
Elképesztő sziklás öböl kristálytiszta, azúrkék vízzel.
Csak nagyon ritkán zsúfolt.
Napozóhelyek.
Nagyszerű hely a könnyűbúvárkodáshoz.

Hátrányok:
Kicsit nehézkesen találunk oda.
Nem tartják éppen családbarát strandnak.
Nincsenek kényelmi felszerelések.

4. Imġiebaħ Bay

Imġiebaħ Bay

A kissé nehézkesen megközelíthető Imġiebaħ Bay egy igazi gyöngyszem, amit nem csúfított el az emberek keze és abszolút megér egy kis fáradozást, hogy eljussunk az öbölbe. A sziklás parttal körülvett apró, homokos strand csak nagyon ritkán túl zsúfolt. Málta északi részén fekszik, a Selmun palotán túl, a Mellieha nevű faluhoz közel. Ahogy meglátjuk a Selmun palotát balra fordulunk és egy hosszú, kanyargós út vezet le bennünket egészen a strandig.
Hacsak nem igazán profi és magabiztos sofőrök vagyunk, jobb ha a Selmun palota körül parkolunk valahol és innen sétálunk a partra, ami körülbelül 15 percre van gyalog, mert ezt az utat nem úgy tervezték, hogy az autók mindkét irányból jöhetnek.

Előnyök:
Apró, homokos strand.
Elcsúfítatlan természet, nincsenek mesterséges dolgok a strandon.
Csendes és békés, sosem túl zsúfolt.

Hátrányok:
Kicsit nehézkes az odajutás.
Nincsenek kényelmi felszerelések.
Gyakran holt, tengeri moszatokat mos fel a víz, a hatóságok pedig nem tisztítják.

3. Mellieha Bay

Mellieha Bay

A Mellieha Bay a helyiek közt gyakran Ghadira Bay néven ismert, Málta legnagyobb homokos strandja és az egyik legjobb strand az egész mediterrán térségben. Ez messze a legnépszerűbb strand Máltán.
A Málta északi részén található Mellieha nevű faluhoz közeli öbölhöz igazán könnyen lejuthatunk, mivel több Cirkewwa-ba tartó buszjárat is megáll előtte.

Előnyök:
A legnagyobb homokos strand.
Könnyen megközelíthető, sekély vizű és családbarát.
Több étterem, bár és két hotel is van a környéken.
Tömegközlekedéssel is könnyedén odajutunk.
Vízi sportok és szörfözés.
Júniustól szeptemberig vízimentő szolgálat, elsősegély klinika és karbantartás is van a strandon.
Bérelhető napágy és napernyő.
Kék Zászlós strand.

Hátrányok:
A bérelhető napágyak és napernyők alapból nagyszerű felszereltségnek számítanak, de itt a szolgáltatók meglehetősen rámenősek és ellenőrzik az egész területet.
A mérete ellenére nagyon gyorsan zsúfolttá válik, főleg vasárnaponként, ami azt is jelenti, hogy nagyon nehéz (ingyenes) parkolót találni.

2. Golden Bay

Golden Bay

A Golden Bay Málta északnyugati partjainál található, a sorban következő, Għajn Tuffieħa nevű strand mellett. A Kék Zászlós strand elég népszerű, rengetegen látogatnak el ide.
Tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, a strand több kényelmi felszerelést is kínál, és tökéletes hely a családok számára is, ahol a gyerekekkel élvezhetik a napozást és úszkálást. Bár az északi sziklán egy óriási hotel magasodik, a strand többi részét érintetlen, gyönyörű környezet veszi körül. Az öbölben a barbeque partik is népszerűek, főleg péntek és szombat esténként látogatnak el ide a helyiek és turisták egyaránt egy kis sütögetésre.

Előnyök:
Kék Zászlós, homokos strand.
Gyönyörű környék.
Kényelmi felszerelések, kioszkok és jó éttermek.
Tömegközlekedéssel és autóval is könnyedén odajutunk.
Családbarát.
Esti sütögetésekhez ideális és csodálatos a napnyugta.
Ha belefér egy rövid séta, parkolót is könnyen találhatunk.
Vízi sportok és szörfözés.

Hátrányok:
Ha a szél befelé fúj, a víz egy kicsit zavaros.
Nem éppen egy érintetlen, természetes strand.
Nyáron nagyon zsúfolt, főleg hétvégente.

1. Għajn Tuffieħa

Għajn Tuffieħa

Għajn Tuffieħa a Máltai-szigetek leggyönyörűbb látványát nyújtja. Az érintetlen természet és a strand kényelmi felszerelései tökéletes egyensúlyban vannak egymással.
A turisták körében is nagyon népszerű a strand, így könnyen túl zsúfolttá válik, de a lenyűgöző szépsége, panorámája és tiszta vize mindenkit elvarázsol. Bárhol is nyaralunk Máltán, ez a sziget egyik olyan része, amit mindenképp látnunk kell és abszolút megér egy kis buszozást.

Előnyök:
Tökéletes egyensúly az érintetlen természet és a mesterséges kényelmi felszerelések között.
Homokos strand tiszta vízzel, tökéletes a napozáshoz és az úszáshoz.
Családbarát.
Bérelhető napágyak és napernyők, kioszkok a strand oldalánál.
Tömegközlekedéssel és autóval is könnyedén odajutunk.
Kék Zászlós strand.
Gyönyörű naplemente.

Hátrányok:
A felfelé menet a strandról egy kisebb kihívást jelenthet, ha csak nem vagyunk top formában.
Nehézkes parkolót találni, főleg vasárnaponként és ünnepnapokon.
Hírhedt az erős áramlatokról az év hidegebb hónapjaiban.

+ Néhány strand, amik nem ilyen nagyszerűek, de az utazási irodák szeretik megemlíteni őket

Pretty Bay

Pretty Bay

A Birzebbuga nevű déli faluhoz közeli Pretty Bay egykor kétségtelenül tökéletes hely volt az úszáshoz. Az 1980-ban épült Malta Freeport egy kicsit elrontotta a helyet. Ugyan a helyiék a mai napig szívesen úsznak itt, de mint strand sajnos nincs igazán jól karbantartva.

Bugibba Perched Beach

Bugibba Perched Beach

A főleg természetes sziklákkal körülvett, mesterséges strand népszerű a turisták körében. Sajnos a vízbe nem tudunk igazán könnyen lejutni. A dolgok és helyek, amiket igazán érdemes lenne megnézni a környéken, mint például a természetes, homokos strandokat, azokhoz buszra kell pattannunk. Bugibba nem rossz hely, el lehet tölteni itt is egy kellemes nyaralást, de az biztos, hogy vannak sokkal jobb és szebb helyek Máltán.

Néhány jó tipp, amit mindenképp tartsunk észbe a strandokon!

A legtöbb öbölben bójákkal jelölik az úszó zónákat. Ajánlatos ezen a zónán belül maradni a biztonságunk érdekében.
Használjunk magas faktorú naptejet, ha akár csak egy kis időre is kifekszünk a napra. A máltai hatóságok általában azt javasolják, hogy 11 és 16 óra között ne menjünk ki a napra a magas UV sugárzás miatt.
A saját biztonságunk érdekében, soha ne ússzunk egyedül.
A tengervíz hőmérséklete viszonylag meleg marad egészen októberig.
Mindig figyeljünk, hogy milyen zászló lobog a népszerű strandokon, hogy tudjuk, hogy mennyire biztonságos a vízben tartózkodni. Ha egy vagy két vörös zászlót látunk, semmiképp se menjünk vízbe, akármennyire is csalogató.
Néhány strandhoz közeli parkolót jegyszedők figyelik, de figyeljünk oda arra, hogy nekünk nem kötelező fizetnünk bár a segítségükért egy kis borravalót adhatunk.
A piti kis bűncselekmények viszonylag ritkának számítanak Máltán, azért gondoljuk meg kétszer mielőtt bármi értékeset a parton hagyunk, amíg úszni megyünk.
A nudizást rosszallóan néznek a máltaiak, sőt mi több, illegális is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here