Olaszország nyáronNem is kérdés, hogy miért érdemes nyáron Olaszországba utazni. Élvezni a napsütést, a gyönyörű strandokat, résztvenni a sorozatban megrendezett fesztiválokon, szabadtéri koncerteken és előadásokon, élvezni a kellemes délutánokat a kávézók teraszán és még sorolhatnánk. Akármit is állítanak az útikönyvek a főszezonon kívül utazás előnyeiről, Olaszország nyáron a legszebb.

A nyári hónapok Olaszországban nagyon forrók tudnak lenni, különösen a déli vidékeken. A hőség elől maguk az olaszok többnyire a strandokra vagy a hegyekbe menekülnek. A nyár általában száraz, de a középső régiókban gyakran még ilyenkor is esősre fordulhat, aki errefelé utazik, a délutáni frissítő zivatarokra is készüljön fel.

Olaszországban júniustól egészen őszig minden a fesztiválokról szól. Ha akarnánk, se tudnánk kikerülni a különböző rendezvényeket, hiszen a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb falvakig mindenütt zajlanak az események. Az egyik legismertebb nyári fesztivál a Palio lóverseny Siennában, melyet hagyományosan júliusban és augusztusban is megtartanak.

Olaszország nyáronJúniusban a sort a nemzeti ünnep, a Festa della Repubblica nyitja. Ezt az egész országban megünneplik, de Rómában kerül sor a legnagyobb szabású felvonulásokra. A hatalmas katonai parádét a sugárhajtású repülők színesítik, melyek nemzeti színű füstcsíkokat húznak maguk után. Más városokban ingyenes koncerteket és műsorokat adnak az utcákon. Ha ekkor érkezünk Olaszországba, érdemes előre tájékozódni, hiszen az üzletek többsége zárva tart.

Júliusban nemcsak a hőmérséklet éri el tetőpontját, de a városok népessége is jelentősen megnő a turistáknak köszönhetően. A siennai lóversenyt követően egyre több helyen látjuk a „zárva” táblát az üzletek ajtaján. Olaszország lassan szabadságra megy, a nagy nyári szünet első fecskéi már július vége felé befejezik a munkát.

Augusztusban az olaszok eltűnnek a városokból és a hegyeket vagy a partokat rohamozzák meg. Ilyenkor könnyen előáll az a furcsa helyzet, hogy a települések lakói és a külföldiek felváltják egymást, sokkal több lesz a turista, mint a helyi lakos. Azoknak, akik nem tudnak elmenni nyaralni, újabban sok nagyvárosban vidéki vagy éppen karneváli hangulatot teremtenek. Augusztus 15-én kerül sor a másik legfontosabb nemzeti ünnepre, a Ferrogastora, amikor országszerte tüzijátékokat láthatunk. Ezen a napon az üzletek bezárnak, az ünnepségek pedig már előtte és még utána is tartanak. Ételek, italok, zene, igazi fiesta hangulat uralkodik.

JesoloRóma, Firenze, Velence és az olasz nagyvárosok nyáron fogadják a legtöbb turistát. Ekkor a hőség és a tömeg jellemzi leginkább az utcákat, de esténként annál kellemesebb üldögélni az éttermek és kávézók teraszán. A megnövekedett érdeklődés miatt sok múzeum és az utazási irodák többsége is meghosszabított nyitvatartással várja a turistákat.

Olaszországban megszámlálhatatlan strand van, nyáron mégsem találunk olyat, amelyik ne lenne zsúfolt, főleg vasárnaponként. A legtöbb tengerparti város, amelyik saját stranddal rendelkezik, belépőt szed. Cserébe viszont öltözőt, napernyőt és napozószéket, tiszta területet biztosítanak. A jobban kiépített partszakaszokon büfék, bárok és strandkellékeket árusító üzletek is vannak. A főszezon egyik előnye, hogy megsűrűsödnek a kompjáratok, nagyban megkönnyítve az egyes városok közötti közlekedést.

Mindenki hallotta már a rémtörténeteket a júliusi 8 órás sorban állásról a múzeumok előtt. A legnagyobb tömegeket vonzó attrakciókat tényleg nem érdemes a nyári utazásba besűríteni. Akkor fogjuk magunkat a legjobban érezni Olaszországban nyáron, ha kizárólag a kirándulást, a pihenést, a strandolást iktatjuk be a napirendünkbe. Az egyéb látnivalók, a kulturális érdekességek, a számtalan múzeum és kiállítás tavasszal és ősszel – de mindenképp a főszezont kikerülve – sokkal nagyobb élményt nyújtanak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here