VittoriosaA fenséges kikötőjével, a festői városaival és a lenyűgöző partjaival, Málta fővárosának környéke számtalan turista látványosságok rejt. A „Nagy Kikötő” mentén, Valletta-n túl fekszik a „Három Város”, Vittoriosa, Senglea és Cospicua a máltai lovagok örökségeivel. Valletta Marsamxett kikötőjében sorakoznak a modern, tengerparti üdülőhelyek, mint például a part menti Ta ’Xbiex, Sliema zsúfolt, turista városa és Saint Julian legtrendibb éttermei. A Valletta kikötője körüli helyekre busszal, hajóval vagy komppal is eljuthatunk. A legtöbb főváros környéki látványossághoz elég csak egy buszra felpattannunk. Egy kicsivel messzebb található a lenyűgöző halászfalu, Marsaxlokk, ami egy tökéletes hely egy hangulatos, tengeri herkentyűs ebédhez. Naxxar-ba utazva megcsodálhatjuk az igazi arisztokrata, máltai palotát, míg a többi, Valletta körüli bájos kis faluban megismerhetjük a valódi, hagyományos máltai életstílust.

1. Vittoriosa: Tengerészeti főváros a lovagok örökségével

A dombtetőn elterülő, Birgu néven is ismert Vittoriosa a legfontosabb a „Három Város” közül, ami a Szent János rend, a Máltai Lovagrend eredeti székhelye volt, egészen Valletta megépüléséig. Málta második legrégebbi városa és legrégebbi tengerészeti fővárosa, Vittoriosa az ókori föníciaiak óta lakott, később pedig a rómaiak települtek le itt. A máltai lovagok megnagyobbították és megerősítették a város erődítményeit. Juan de Homedes Nagymester építtette a Sain Angelo erődítményt, amit egy várárok és egy felvonóhíd választ el a várostól. Ez az erőd, a Szent Elmo Valletta-ban és a Szent Miklós erőd tette lehetővé, hogy a máltai lovagok védjék országukat az 1565-ös török Nagy Ostrom alatt.
Vittoriosa a hamisítatlan máltai kisvárosok hangulatát sugározza. Néhány turista sétálgat a macskaköves, gyalogos utakon. A szomszédok a templomban és a kávézókban szocializálódnak, a gyerekek pedig a falu eldugott kis terein játszanak. A városon keresztül sétálva felfedezhetjük a történelmi épületeket: az Inkvizíció palotát, a Normann Házat és a francia lovagok rezidenciáját, az Auberge de France-t a fényűző homlokzatával. Álljunk meg egy isteni kávéra az egyik mellékutcában elrejtett kis kávézóban, majd sétáljunk le a kikötőhöz, hogy megcsodáljuk a 16. századi Szent Lőrinc templomot, amit Málta leghíresebb barokk építésze, Lorenzo Gafà tervezett. Egy másik látnivaló Vittoriosa tengerpartján a Tengerészeti Múzeum, aminek egy régi, tengerészeti pékség ad otthont. Itt megismerhetjük Málta tengerész történelmét. A turisták egész évben megnézhetnek egy 16. századi lovag katonai parádéjának előadását Vittoriosa egyik katonai emlékműjénél. Az „In Guardia” katonai parádét a Saint John\’s Cavalier-nál tartják, egy erődített toronynál, ami azért épült, hogy védelmet nyújtson az ágyútüzelések ellen.

2. A Legyőzhetetlen Város: Senglea

Senglea

A Nagy Kikötő egy hegyfokán álló, kis történelmi város szintén egyike a Három Városnak. A hegyfokot 1551-ben, Claude de la Sengle Nagymester látta el erődítményekkel, innen kapta a város a nevét. Senglea-t másképpen L-Isla máltai nevén ismerik. Senglea hegyfokának a tetején áll a Saint Michael erőd, a Vittoriosa városában található Saint Angelo erőddel egy vonalban. Az erőd a várost védte, amikor a törökök megszállták Máltát az 1565-ös Nagy Ostrom alatt. A lakosok hősiessége miatt, amit a csatában nyújtottak, Jean de la Valette Nagymester kitüntette Senglea-t a „Citta Invicta” címmel, vagyis a „Legyőzhetetlen Város”.
Senglea 16. századi plébániatemplomát Szűz Mária születésének szentelték. A templomot az 1565-ös Nagy Ostrom győzelmének a tiszteletére építették, 1921-ben pedig XV. Benedek pápa felruházta a bazilika címmel. Sajnos a II. világháború alatt a templomot eléggé lerombolták. Több mint tizenöt évnyi felújítás után, ma már eredeti szépségében csodálhatjuk meg. Csak úgy, mint Conspicua, Senglea is rengeteg szörnyűséget elszenvedett a II. világháború alatt, az épületeinek több mint háromnegyedét lerombolták.
Senglea egyik legfőbb látnivalója az a lélegzetelállító kilátás a kikötőre. A bástya egy őrhely, az úgy nevezett Il-Gardjola egy szemmel és egy füllel, amelyek az éberséget szimbolizálják. A Saint Michael erődből fennmaradt toronyóra is gyönyörű kilátóhely. Az idelátogatók elámulnak a Nagy Kikötőn, Valletta körvonalain és a fővárost körbevevő apró városokon végigsöprő, lenyűgöző panorámától.

3. Cospicua: A Nagy Ostrom bátor városa

Cospicua

Valletta-val szemben, a Nagy Kikötő másik oldalán fekszik Cospicua. A Bormla-ként is ismert város a Három Város legnagyobbika. A várost Szent János lovagjai után nevezték el a Nagy Ostrom alatt mutatott bátorságuk miatt. A város neve, vagyis cospicua azt jelenti, hogy bátor. Cospicua kikötője egykor fontos hajógyár volt, ma pedig egy festői yacht kikötő. A város fő turistalátványossága a Szeplőtlen Fogantatás temploma. A lenyűgöző barokk stílusú templom Málta egyik leggazdagabban bútorozott temploma. Cospicua városát elég komolyan lerombolták a II. világháború alatt. Ugyan újjáépítették, s ma már régi pompájában csodálhatjuk meg, mégis kevésbé népszerű város maradt. Csupán a Firenzuola erődítmények és a Margherita Lines, a Három Várost körülvevő óriási erődítmény maradt fenn II. világháborús bombázások után.

4. Marsaxlokk, a halászfalu

Marsaxlokk

Körülbelül 10 kilométerre Valletta-tól található Marsaxlokk, egy ókori, máltai halászfalu a délkeleti partvidéken. A mély, türkizkék vizű, nagy kikötőjével és a színes kis halászhajóival Marsaxlokk egy olyan hely, amit mindenképp látni kell. A leander bokrokkal és pálmafákkal borított, napsütötte táj Tunéziát idézi. Másrészt, sajnos az idillikus tájat a távolban egy erőmű csúfítja el. Az építészetben egy kis észak-afrikai hatást is észrevehetünk. A partmentén megcsodálhatjuk a viharvert stukkó házakat redőnyökkel és piros, zöld és sárga színben pompázó ajtóikkal. A máltai halászhajók, a luzzu-k is ilyen élénk színekben pompáznak két szemmel az elejükön. „Osiris szeme” védelmet nyújt a gonosz lelkek ellen. Ez egy Észak-Afrikából származó hagyomány.
Marsaxlokk maradt Málta halász fővárosa. Az erős hagyományok és a szorosan összefonódott közösség megőrizte a város báját. A falu közponjta egy gyönyörű barokk templom köré épült, a nyüzsgő térről pedig láthatjuk az egész kikötőt. A legjobb, ha vasárnap reggel látogatunk el Marsaxlokk-ba, amikor a híres halpiacot tartják. Sétálgassunk a part mentén, ahol pálmafák, halkereskedők és szuvenír standok sorakoznak. Majd álljunk meg egy isteni, tengeri herkentyűs ebédre a falu valamelyik éttermében.

5. Régészeti és természeti helyek Marsaxlokk közelében

Szent Péter Medencéje

Marsaxlokk városától csupán két kilométerre található Málta legősibb tengerparti látványossága: Szent Péter Medencéje. Ez az elszigetelt hely elvarázsol minden idelátogatót Málta leggyönyörűbb természetes medencéjével. A kristálytiszta víz tökéletes egy kellemes úszáshoz vagy könnyűbúvárkodáshoz. A vízbe létrákon át juthatunk le. A medencét körülvevő egyenletes sziklákon napozhatunk, de árnyékos területek is vannak, ha egy kicsit behúzódnánk a tűző napról. Szent Péter Medencéje főleg a helyiek körében népszerű, és általában egyáltalán nincs nagy tömeg a zárt elhelyezkedésének köszönhetően. Fontos, hogy tartsuk észben, hogy ez egy elszigetelt, természetes hely felszerelések nélkül, nincsenek mosdók és vízi mentők sem. Csak autóval közelíthetjük meg a helyet, és ajánlatos a főút mellett parkolni, nem pedig a gyengén karbantartott úton a szikla tetején.
Szintén a közelben található a Tas-Silg régészeti hely egy dombtetőn, ahonnan láthatjuk a Marsaxlokk-öböl türkizkék vizét. Négy különböző időszakból találunk itt maradványokat. Az egyik település a bronzkorból származik, egy templom a Tarxien időszakból (Kr.e. 3000-2500), itt található még az Astarte istennő tiszteletére épített greco-pun templom és egy keresztény kápolna az első évszázadból. Az itt talált agyagedény, elefántcsont és a kőedény azt mutatják, hogy a greco-pun templom feltehetőleg Juno temploma volt, amit Verres, a római politikus fosztott ki Kr.e. 70 körül.

6. Naxxar

Palazzo Parisio

Naxxar egykor egy nyugodt, mezőgazdasági kis falu volt Mosta-hoz közel, de a városiasodás következtében a várost kiterjesztették és összekapcsolták Mosta-val. Egy legenda szerint Szent Pál itt szárította először a tűz felett a ruháit a hajótörése után. A Naxxar szó egyébként azt jelenti, hogy ruhákat száradni kiakasztani. Állítólag Szent Pál itt is hirdette az igét. A tiszteletére épült a 17. századi Szent Pál templom a városközpontban. A templom gyönyörű, barokk stílusú homlokzattal és pazar neoklasszikus belső építészettel büszkélkedhet lenyűgöző mennyezeti festményekkel, aranyozott szegélyekkel és korinthoszi oszlopokkal.
Naxxar fő turistalátványossága a Palazzo Parisio. Ez a pompás, 18. századi máltai és olasz stílusú palota eredetileg Manoel de Vilhena Nagymester alkotása volt 1773-ban. A Palazzo Parisio még mindig egy privát otthon, melyet egy máltai arisztokrata család birtokol. A palota minden idelátogatót lenyűgöz a fenséges szobáival és a pazar mennyezeti festményeivel, a gyönyörű antik bútoraival, értékes műalkotásaival és extravagáns, arany leveles szegélyeivel. A hatalmas lépcsősort egy márványdarabból faragták ki, amelyet Carrara városából, Olaszországból hoztak. A díszes, aranyozott, tükrözött bálszoba elkápráztatja a látogatókat, sőt, privát esküvőkre akár ki is lehet bérelni. A zeneszobában a sezlonokat 24 karátos arany zenei motívumok díszítik. Az étkezőt díszítő pompás freskók az ókori Pompeii villákban talált festményekre emlékeztetnek. Az illatos mediterrán növényekkel és egzotikus virágokkal borított, fenséges kertekben mindenképp barangoljuk egy kicsit, ha már ellátogattunk a csodás palotához. A palota stílusos kávézójában nassolhatunk, ihatunk egy frissítő italt, ebédelhetünk, vagy éppen ihatunk egy hagyományos, angol, délutáni teát a kertben, a teraszon vagy a kényelmes belső térben.
A nyári hónapokban egy vízi park, a Splash and Fund Water Park rengeteg családot vonz Naxxar városába a vízi csúszdáival, hullámmedencéivel és dinoszaurusz parkjával. A strandröplabdát, a salsa órákat és az aerobikot a felnőttek is biztosan élvezni fogják.

7. Sliema: part menti éttermek és sétahajózások

Sliema

A rettentő sok, különböző éttermének és az élénk légkörnek köszönhetően Sliema igazán nagyszerű választás. Bár a város csak kevés gyönyörű történelmi hellyel büszkélkedhet. Az egykori halászfalu, Sliema egy igazi turistaközponttá vált a modern, sok emeletes hoteljeivel. Ha a régi világ légkörére és a hamisítatlan, máltai kultúrára vágyunk, akkor jobb, ha inkább Valletta-ban maradunk. Sliema fő látványossága a Strand, egy tengerparti sétány, ahol hotelek, éttermek, boltok és kávézók sorakoznak. A városban nincsenek igazi kijelölt strandok, csak sziklás területek a napozáshoz. Néhány helyen létrák vezetnek le a vízbe, és elkerített fürdőző helyek is vannak.
Sliema vízpartja a kiindulópontja a Valletta-ba tartó kompnak és más hajókirándulásokat is indítanak innen, például a Kék Barlanghoz, Gozo-szigetére és a Comino-szigetén található Kék Lagúnához. Valletta Nagy Kikötőjéhez is hajókázhatunk, amely során megcsodálhatjuk Valletta lenyűgöző védelmi erődjeit, a környéki városokat és a látványos yacht kikötőt.
Figyelemre méltó emlékművek Sliema-ban például a Saint Julian torony, egy part menti őrtorony, és a barokk stílusú Szent Szív-plébániatemplom. A templomban van egy oltárkép a lesoványodott Szent Jeromosról a barlangjában, csak egy biblia és egy kereszt társaságában. A mestermű Giuseppe Calí munkája. A templom júliusban tartja az ünnepnapjait, ami a hónap első vasárnapján kezdődik. A fesztivál ideje alatt a templomot színes fényekkel világítják meg, a monumentális templomszobrokat pedig kiviszik a térre. A vallási fesztiválon több napon keresztül vonulnak fel zenekarok és tűzijáték is szórakoztatja az idelátogatókat.

8. Mosta Rotunda

Mosta Rotunda

Az egyetlen ok, amikor a turisták ellátogatnak Mosta-ba az a plébániatemplom, de az biztos, hogy azt mindenképp megéri megnézni. Szent Mária plébániatemploma úgy is ismert, mint Mosta Rotunda vagy Mosta Dome. A templom a kupolájáról kapta a nevét, ami a világ egyik legnagyobbika. Akkora a kupola, hogy Málta szigetének több különböző pontjáról is látható. A látványos, neoklasszikus templomot Grognet de Vassé tervezte, az építése pedig 1833-ban kezdődött meg. 27 évig tartott a templom megalkotása, s az egész kupolát állványok nélkül építették.
A templom külseje és belseje a római Pantheonhoz hasonló, amit a Kr.u. 1. században építettek, annyi a különbség, hogy a Mosta Dome díszesebben dekorált és világosabb. A masszív, toronymagas kupolát olyan mennyezeti minta jellemzi, ami az ókori Pantheon geometrikus mintáját utánozza, bár az aranyozott és pasztellkék festett részletek különböznek tőle. A 16 mennyezeti ablakon át beszűrődő fény, a világos és szellős szentély igazán lenyűgöző, mennyei környezetet kölcsönöz a templomnak. Vallási műalkotások és díszes falfestmények láthatóak a szentély kápolnáiban. A freskók Guiseppe Calì alkotásai. Mosta arról is híres, hogy túlélte a II. világháborús bombázásokat. 1942 áprilisában egy hatalmas bomba száguldott keresztül a templomon, de nem robbant fel. Ekkor több mint 300 ember tartózkodott a szentélyben esti misén. Ezt a hátborzongató eseményt „Mosta csodájaként” emlegetik. Az a pont, ahol a bomba becsapódott a kupolába, a mai napig látható a mennyezeten, a sekrestyében pedig a bomba másolatát is megtalálhatjuk.

9. Zejtun Olajbogyó Fesztiválja és gyönyörű templomai

Zejtun

Az igazán lassú tempójú falunak, Zejtun-nak ősi történelme egészen a föníciaiakig nyúlik vissza. A falu neve a „zejt” szóból származik, melynek jelentése olaj, s ez a falu olívaolaj termelésének örökségére utal. Szeptemberben Zejtun ad otthont a népszerű Olajbogyó Fesztiválnak, ahol olívaolajakat kóstolhatunk, valamint zene és más érdekes dolgok gondoskodnak szórakozásunkról. A máltai falukra jellemzően, Zejtun-nak is van egy tágas tere, amelyet egy plébániatemplom ural. Az erődszerű, 17. századi Saint Catherine plébániatemplom a máltai barokk és római építészeti elemek keveréke, mint például a két harangtornya, a dór és ión pilaszterei, valamint árkádai. A templom Lorenzo Gafà egyik legszebb alkotása. A harmonikus belső teret a belső kupola világosítja meg. Saint Catherine ünnepnapját júniusban tartják zenekari felvonulásokkal és tűzijátékokkal.
Zejtun másik figyelemre méltó imaháza a Sain Gregory templom. Málta egyik legérdekesebb középkori temploma 1437-ben épült, amikor Zejtun-ból egyházközösség lett. Az épület homlokzata egyszerű és dísztelen, az 1495-ből származó vöröses kupolája pedig az első ilyen Máltán. A templomhajó még az eredeti. A komor hangulatú hajó egy titkos ajtót is elfed, amit valószínűleg a kalóztámadások ellen használtak évszázadokkal ezelőtt. Saint Gregory ünnepnapját a húsvét utáni első szerdán tartják, amit a máltai nyári szezon kezdeteként tartanak számon. A fesztivál részét képezi egy felvonulás is, ami innen Zejtun-ból indul a közeli faluba, Marsaxlokk-ba.

10. Saint Paul’s Bay

Saint Paul's Bay

Ennek a lenyűgöző öbölnek mély spirituális és történelmi fontossága Szent Pálhoz kötődik, akit Máltán a keresztény egyház atyjának tartanak. Szent Pál hajótörést szenvedett az öbölben található egyik szigeten Kr.u. 60-ban, amikor Caesarea-ból, vagyis a mai izraeli Haifa-ból tartott Rómába. A máltai emberek úgy hiszik, hogy Szent Pál maga mutatta be a kereszténységet a helyi népességnek. Áll egy Szent Pál szobor azon a ponton, ahol elvileg az apostol hajótörést szenvedett.
Saint Paul’s Bay egykor egy kis halászfalu volt, de kiterjesztették, így már Quawra, Bugibba, Xemxija és San Martin településeit is magába foglalja. Az öböl gyönyörű természeti területeket és pompás kilátást kínál a partról a nyílt tengerre. Egy sétány húzódik végig az öböl mentén, ami tökéletes egy kellemes sétához. A közeli Mistra-öbölben egy kavicsos strand várja a pancsolni vágyókat kristálytiszta vizével.

11. Marsaskala tengerparti városa

Marsaskala

Marsaxlokk-tól csupán öt kilométerre fekszik ez a régi szicíliai halászfalu a régies tengerparti bájával. A várost egy festői öböl köré építették, ahol halászhajók és yachtok lebegnek a nyugodt vízen. Marsaskala egy nagyon kellemes hely egy nyaraláshoz, vagy csupán egy egynapos kiránduláshoz, amikor nyugodtan, relaxálva sétálgathatunk a part mentén. A bájos, hangulatos légkör és a rengeteg étterem könnyedén maradásra bírja a látogatókat egy finom ebédre vagy vacsorára. Természetes, hogy akik szeretik a tengeri herkentyűket, azt fogják megkóstolni amit helyben fognak és hagyományos máltai stílusban készítenek el.
Marsaskala volt az utolsó török megszállás helyszíne Máltán 1614-ben, néhány maradvány is van a katonai múltjából. Az erődöt az 1970-es években rombolták le. Marsaskala északi sarkán található a Zoncor Point, ami a Nemzeti Uszodának is otthont ad, ahol pedig fontos vízilabda meccseket játszottak.

12. Ta ‘Xbiex: egy békés vízparti település

Ta 'Xbiex

Ta’Xbiex településén található egy yacht kikötő, ahol a legdrágább yachtok közül néhány itt van kikötve. A Ta’Xbiex név a „tbexbix” szóból származik, melynek jelentése napkelte. Nem is csoda, hogy ezt a nevet kapta, hiszen hihetetlenül látványos napkeltét csodálhatunk meg innen Valletta felett. Ez a csendes város ad otthont több nagykövetségnek is. A látogatók végigsétálhatnak a rakpartok mentén, miközben megcsodálhatják a csodás villákat és a kisebb yacht kikötőket. A sétány Ta’Xbiex-től egészen Saint Julian-ig tart. Több étterem is várja a hosszú séta során megéhezett turistákat vízparti teraszokkal, ahonnan egy finom ebéd közben gyönyörködhetünk a csodás kikötőkben.

13. Saint Julian’s

Saint Julian's

Közvetlenül Sliema-tól északra, egy kis öbölben fekszik a Saint Julian’s nevű halászfalu. A nevét a Saint Julian tiszteletére állított kápolnáról kapta. Saint Julian’s éjszaka válik egy igazán élettel teli várossá, amikor a trendi fiatalok ellepik az éttermeket. Csak úgy mint Sliema, Saint Julian’s is egy nagyon turistabarát hely rengeteg szálláslehetőséggel.
Saint Julian’s körzetében található a Saint George’s Bay, ami a luxus hoteljeiről és privát strand clubjairól híres. Ugyanakkor egy hatalmas, nyilvános homokos strand is van az öbölben, ami elég ritkaságnak számít Máltán. Ezt a strandot sokan kedvelik a nyugodt vize miatt. Megkapta a Kék Zászlós kitüntetést is, mivel nincsenek víz alatti áramlások, kevés a hullám, így tökéletes hely ez az úszáshoz. A közelben, a Balluta-öböl körül sziklás strandok vannak, amelyek népszerűek a vizi sportokat imádók körében. A Balluta-öböl jól felszereltnek számít, ahol vízisízhetünk, szörfözhetünk és vízilabdázhatunk is.

14. Birzebbuga a tenger mellett

Għar Dalam

Birzebbuga eleinte egy tipikus máltai halászfalu volt, ma viszont már Délkelet-Málta egyik népszerű tengerparti üdülőhelyének számít, Marsaxlokk-tól körülbelül négy kilométerre. A város az öböl köré épült, így van egy csodás strandja is. Sok kávézó, étterem és bolt várja az idelátogatókat a part mentén. A várost a zene szeretetéről is ismerik. Augusztus első hétvégéjén tartják a város ünnepnapját a Szent Péter plébániatemplomnál. Ilyenkor felvonul egy rezesbanda, tűzijátékoznak, kis bódékban pedig hagyományos máltai édességeket is árulnak, mint például az úgy nevezett „nougat-ot” és más cukorkákat.
Birzebbuga-n kívül, egy csendes kis völgyben található egy rettenetesen érdekes régészeti hely, a Ghar Dalam. Ez az őskori barlang egészen a neolitikus korszakig nyúlik, 7400 évvel ezelőttig. Ez a legkorábbi bizonyíték arra, hogy Máltán mikortól is élnek emberek. Egy másik őskori barlang is található a közelben, a Borg in-Nadur, ami pedig a bronzkorból származik.

15. Kalkara halászfalu

Fort Rinella száz tonnás ágyúja

Kalkara egy hagyományos halászfalu közvetlenül Vittoriosa mellett, a festői Nagy Kikötő mentén. A Kalkara-t körülvevő kikötő tele van színes, máltai, gondolaszerű hajókkal, amelyeket arra használnak, hogy különböző dolgokat szállítsanak a kikötőn keresztül Valletta-ba. Egy népszerű turista látványosság Kalkara-ban a Fort Rinella, egy 19. századi brit erőd, ami a száz tonnás ágyújáról híres. Az ágyút a Newcastle-ből, Angliából származó Lord William Armstrong fejlesztette ki a viktoriánus korban. Az ágyú egy egytonnás lövedéket akár 12 kilométerre is ellő. A Kalkara hegyfok északi részén egy másik erőd is áll, a Fort Ricasoli.

16. Birkirkara: antik boltok és barokk templomok

Szent Heléna plébániatemplom, Birkirkara

Birkirkara az antik boltjairól és a számtalan templomáról híres történelmi város. A városban van egy régi vasútállomás, a múlt egy maradványa, amit ma már egy békés kert vesz körül. Birkirkara nagy része modern, de a város régebbi részére a hagyományos, máltai karakterek jellemző, a szűk utcák és a kis sikátorok. A város régi és új részét a kert választja el egymástól. A város nagyobb házai gyakran klubként szolgálnak, vagy politikai pártok használják irodaként.
Ha erre járunk, mindenképp nézzük meg a Szent Heléna plébániatemplomát, amit Málta egyik legszebb templomának tartanak. A grandiózus és fényűző templomot 1727 és 1745 között építették. A bonyolultan megtervezett részletek Málta egyik legszebben megalkotott templomává teszik. Figyeljük csak meg a dekoratív, klasszikus pilléreket a homlokzaton és az elragadó angyalokat a bonyolult harangtornyok körül. A szentélybe belépve megcsodálhatjuk a tágas, latin tervezetű belső részt, amelyet gazdagon díszítettek szebbnél szebb freskókkal. Egy másik figyelemre méltó, vallásos emlékmű Birkirkara-ban az 1600-as évek elején, Vittorio Cassar által tervezett Mennybemenetel plébániatemploma.

17. Gharghur, a középkori falu

Splash & Fun Water Park

Valletta-tól körülbelül tíz kilométerre fekszik egy apró középkori falu, Gharghur a maga régies hangulatával. Az idelátogatók boldogan sétálgatnak a szűk, ókori utcácskákon, s közben felfedezik a falu báját. Gharghur-ban két figyelemre méltó templom van: a 17. századi, Tommaso Dingli által tervezett Szent Bertalan plébániatemploma, és a Mennybemenetel temploma, amelyet eredetileg 1560-ban építettek, majd 1650-ben építették újjá.
Gharghur egy jó kiindulópont a kerékpáros és gyalogos túrákhoz. Egy könnyű, öt kilométeres sétát is betervezhetünk a közeli Attard nevű faluba, amit kertek és gyümölcsöskertek vesznek körül. A falu mottója: „Florigera Rosis Halo”, vagyis „Illatosítsuk a levegőt virágokkal”. Gharghur-hoz közel található a festői szépségű, tengerparti Bahar ic-Caghaq, ami főleg a Splash & Fun Water Park nevű vízi parkról híres, s emiatt rengeteg család látogat el ide.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here