Eltzi várAki szereti a kastélyokat és a várakat, az szeretni fogja Németországot is, melynek ezek a történelmi épületek éppen olyan alapvető jellegzetességei, mint Velencének a csatornák.
Németország egész területén ma több mint 25000 vár és kastély áll. Folyópartokról, magas dombtetőkről, sziklák oldalából hirdetik egykori hatalmukat vagy éppen tulajdonosaik jómódját.
Némelyikük már romokban hever, többségük azonban gyönyörű állapotban megőrzött és helyreállított dísze az országnak, ékessége a közeli településeknek.

Eltzi vár

Az Alsó-Mosel-völgyben, magasan a Rajna felett áll Németország egyik legszebb középkori vára. Még ma is a Kempenich család egyik ágának tulajdonában van, akik a 12. században, 33 generációval ezelőtt is itt éltek. Eredeti bútorai és tárgyi gyűjteményei lenyűgözőek, köztük a Lovagteremben látható 16. századi fegyverekkel. A legtöbb német várral ellentétben itt sohasem zajlott ütközet, a várnak nem kellett támadásokat elhárítania, ennek köszönhetően tudta megőrizni ennyire eredeti formáját. Az eltzi várat meglátogatni azért is érdemes, mert viszonylag kevés turista ismeri, ezért még nyári hétvégéken sincs tömeg.

Marksburg

Marksburg

Braubach városa felett áll az egykori erőd, melynek különös jelentőséget ad, hogy a Rajna középső szakaszán ez az egyetlen, még ma is létező erődítmény. Főként a védekezésben töltött be fontos szerepet, nem főúri rezidencia volt. 700 éves történelme során folyamatosan változott és bővült, így érte el mai méreteit és lett belőle egy hatalmas épületkomplexum. Fegyvergyűjteménye az egyik legértékesebb Németországban, itt láthatók az ország legrégebbi ágyúi is.

Meersburgi vár

A Régi várnak is hívják a 7. században épült erődöt, mivel közelében egy újabb vár is található. A meersburgi várról nem túlzás állítani, hogy világszerte híres, hiszen ez a legrégebbi vár, melyet a kezdetektől folyamatosan, napjainkig is laknak. A Boden-tó partján álló várat a Meroving uralkodó I. Dagobert építtette, később a konstanzi hercegérsek nyári rezidenciája volt. Belseje vezetéssel látogatható, ennek során bejárható 30 szoba, köztük az is, amelyiket híres német költők és más ismert személyiségek is használtak.

Braunfels-i kastély

A 13. században építették, később jelentősen kibővítették. A harmincéves háború alatt súlyos károkat szenvedett, 1621-1641. között hétszer cserélt gazdát. A romantikus irányzatot követve 1880-ban új arculatot kapott. György herceg álma vált valóra a neogótikus átépítéssel, aminek eredményét ma is láthatjuk. A kastély a Solms nemesi család rezidenciája volt és még ma is a család leszármazottainak kezében van. Belső tere csodálatos, tele festményekkel, porcelánokkal, láthatók itt hercegi ékszerek, vadásztrófeák, kézzel írt levelek.

Königstein erőd

Königstein erőd

Németország legnagyobb erődje, mely 240 m-rel magasodik az Elba fölé. Egy lapos dombtetőre épült a 13. században, de igazán jelentőssé csak a 15. században vált. Ekkor került szász irányítás alá és lett belőle egy rendíthetetlen erőd. Hogy mennyire volt bevehetetlen, azt sosem tették próbára, hiszen a Königstein erőd soha nem élt át egyetlen csatát sem. Az építményt egy több mint 1 km hosszú fal veszi körbe, az általa körülhatárolt terület 9,5 hektárt tesz ki, benne 30 épülettel. A II. világháborúban itt rejtették el a drezdai múzeum lenyűgöző gyűjteményét. Az erőd területén több étterem is található, melyek főként a jellegzetes szász ételeket kínálják a vendégeknek.

Müncheni Királyi Palota

500 éven át volt a Wittelsbach királyi család otthona a hatalmas épületegyüttes. Európa egyik legszebb barokk palotája, mely az UNESCO Világörökségek részét képezi. A 14. század végén építették, a későbbi átalakítások már nem elsősorban az épület erőd jellegét erősítették, hanem a királyi család fényűző életmódját tükrözték. Maguk az épületek és a termeik is fantasztikusak. Gazdagon díszítettek, berendezésüket eredeti, felbecsülhetetlen értékű bútorok adják, egészen a késő reneszánsztól kezdve a barokkon és a rokokón át a neoklasszicista stílusig bezárólag. 120 szobájában a bútorzat mellett a műalkotások is figyelmet érdemelnek, valódi kincsesbánya ez a művészet és történelem kedvelők számára.

Reichsburg vára

Reichsburg vára

Cochem városa felett áll a Mosel-völgy legromantikusabb vára. A varázslatos kastély uralja a vidék látképét, finom tornyaival a mesék világát idézve. A ma látható vár nem az, ami a 12. században épült, mivel azt a francia seregek 1689-ben földig rombolták. 1868-1877. között azonban tökéletesen újjáépítették, azóta pedig ez az egyik leglátogatottabb vára Németországnak. A rekonstrukció egy berlini üzletember, Louis Ravené nevéhez fűződik, aki neogótikus stílusban állíttatta helyre a várat. Napjainkban magán az épületen kívül is számos érdekesség várja a látogatókat itt. A történelmet színes programokkal, korabeli ételek kóstolásával és a várról szóló legendákkal keltik életre.

Linderhof palota

II. Lajos bajor király rezidenciája volt a palota, amit a versailles-i mintájára építtetett. Az uralkodó számos palotája közül ez volt az egyetlen, melynek teljes elkészültét még megérte. Apja korábbi vadászkastélyát építtette át 1869-től kezdve, számos olyan elemmel, mely kifejezetten jelképe XIV. Lajos versailles-i kastélyának. A kert szintén a francia udvar ihletésében született, benne egy kis barlanggal, ahova II. Lajos sokszor hajózott át a tavon keresztül. Az itáliai barokk és reneszánsz, valamint az angolkertek vonásait is magán viselő kert sokak szerint az egyik legszebb palotakert a világon.

Glücksburgi vár

A Schleswig-Holstein család székhelye, melyet időnként a dán királyok is használtak. A Vízi kastélynak is nevezett épület egy tó közepén áll, egyike Észak-Európa legfontosabb reneszánsz kastélyainak. 1582-1587. között egy korábbi ciszterci kolostor helyén építették, annak tégláit is felhasználva. Története során mindvégig fontos szerepet töltött be királyi székhelyként és közigazgatási központként. Ma már nem lakják, múzeumként használják, benne gyönyörű portrék, porcelánok és kárpitok láthatók, melyek az egykor az itt élők tulajdonában voltak.

Löwenburgi kastély

Az “Oroszlán kastélya” egyedülálló Németországban abból a szempontból, hogy egy középkori várromon építették fel. IX. Vilmos tartományi gróf fantáziája elevenedik meg a kastélyban, mely a történészek szerint rendkívül fontos emlék, hiszen ez volt az első neogótikus épület Németországban. A kastély a II. világháborúban gyakorlatilag tönkrement, olyan súlyos károk érték. Utána nagyrészt helyreállították, ma ez az ország egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Barokk termeit a gróf és kíséretének elszállásolására tervezték és rendezték be. Egy részük látogatható csupán, azok is csak vezetett túra során.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here