Saint-VéranFelkapaszkodva a sziklák tetején vagy mélyen a völgyek alján ülve a hegyi falvak gyönyörűen szemléltetik, hogyan volt képes alkalmazkodni az ember évszázadokon át a magassághoz, hogyan győzte le és hajtotta uralma alá a sziklás vidékek zord adottságait. Faházak, kőépületek, szerpentinek, látszólag a semmi felett lebegő utak teszik igazán különleges és megindító látvánnyá a hegyi falvakat, melyek Franciaország építészeti és kulturális örökségének lenyűgöző darabjai.

Saint-Véran – Francia Alpok

Franciaország legmagasabban és Európa harmadik legmagasabban fekvő falva. 2040 m-rel a tengerszint felett található, koronája a Queyras-völgyben gyöngysorhoz hasonlóan sorakozó kis falvaknak. Ahogy mondják, itt a kakas a csillagokból szemezget, a Mennyország pedig mindig kéznél van. A Queyras természetvédelmi terület szívben fekvő falu lakóinak száma 300-nál is kevesebb, de télen és nyáron a turisták miatt jóval népesebb a település. A legenda szerint Cavaillon püspökét, a későbbi St. Vérant a 6. században egy sárkány vezette ide, ahol aztán megalapította a falut. Korábban főként a mezőgazdaságból és az állattartásból éltek a lakói, ma már egyértelműen a turizmusé a főszerep. Saint-Véran kifejezetten családcentrikus üdülőhely, mind a környékben futó túraútvonalakat, mind a sípályákat tekintve. Templomai mellett fő látnivalója a hagyományos külsejű és korhűen berendezett épület, ami pontos képet ad arról, hogyan éltek évszázadokkal ezelőtt a családok a hegyvidékeken.

Le Grave – Francia Alpok

A falu hegyes templomtornya úgy magasodik ki a tájból, mintha csak versenyre kelne a vidék szimbolikus, világhírű csúcsával, a 3984 m magas La Meije-vel. Gleccserek néznek farkasszemet a napsütötte hegyoldalakkal, melyeken foltokban terülnek el az alpesi legelők és a megművelt teraszok. Le Grave elnyerte a Franciaország legszebb falva titulust, nem kérdés, hogy miért. Az alig 500 fős falucskában csakis kőházak állnak, ezek a masszív épületek szűk, kanyargós utcákat szegélyeznek, a falu központjában egy 12. századi templom áll. Le Grave elsősorban sípályájáról ismert, ami főként a merészebb síelőket vonzza. Sokan Európa egyik legjobbjának tartják a varázslatos környezetben fekvő pályát.

Bonneval-sur-Arc – Rhone-Alpok

Bonneval-sur-Arc

1850 m-en, egy magas, kopár, erdők nélküli völgyben található a 230 fős falu, melynek kiemelkedő értéke, hogy évszázadok óta őrzi hagyományos képét. Csodálatos példája annak, hogy milyen volt az élet az Alpokban, a falu ritka tanúja a múltnak, melyet mintha teljes mértékben elkerült volna a modernizáció. Az elektromos-, telefon- és távközlési kábelek mind a föld alatt futnak, így a korszerű infrastruktúra jelenlétének szinte semmilyen látható jele nincs. Zömök házai kőből épültek, tetejüket is abból, nagy, lapos kőlapokból készítették. A falu gazdasága a hegyvidéki mezőgazdasághoz kapcsolódott, főként tehenek, juhok és kecskék tenyésztésével foglalkoztak. Ez részben még mindig fennáll, de az elmúlt évtizedekben sok család életében játszik egyre nagyobb főszerepet a turizmus is. A falu hegyvidéki környezete ideális a siklóernyőzéshez és a túrázáshoz is.

Combloux és Cordon – Mont Blanc

Kevésbé ismertek ugyan, mint a szomszédságukban fekvő Megéve, de jóval hagyományosabbak és autentikusabbak. Hagymakupolás, barokk stílusú templomaik, az ablakaikban színes virágokkal teli faházaik különlegesen szép látványt nyújtanak. Cordont a Mont Blanc erkélyének is nevezik, olyan káprázatos a kilátás a faluból a hegyekre. Az év minden szakában sok turista érkezik ide, ennek megfelelően a falu “jól felszerelt”, található itt szupermarket, több bár és étterem. Combloux szintén kötelező célpont azoknak, akik a környéken kirándulnak. Elsősorban síterepeiről ismert, de lakói nemcsak ebből, hanem a hagyományos mezőgazdaságból is élnek. A Mont Blanc gyöngyszemének nevezett falunak több mint 2000 lakója van és egyre ez a szám egyre növekszik.

Sainte-Agnes – Pays Nicois

750 m-rel a Földközi-tenger felett ül ez a rendkívül bájos, ám nem kevésbé nyüzsgő falu. Sainte-Agnes keskeny, kövezett utcáin több 15-18. századi ház is áll. 9. századi kastélyát 1502-ben építették újjá, de ma már romokban hever. Mégis érdemes felmenni hozzá, mert innen olyan kilátásban lehet részünk, amit soha nem felejtünk el. Elénk tárul a tenger, a partok és az olaszországi hegyek széles látképe. A falu határában 1932-ben építették fel a Maginot-vonal részét képező bunkert, amihez szintén sok turista látogat el.

Usson – Auvergne

Usson

Egy vulkanikus hegy tetején, 600 m-es magasságban található Usson, mely a 14. században Auvergne legfontosabb várával büszkélkedhetett. Ebben a várban raboskodott udvartartásával együtt Margit királyné 1585-1605-ig, de ma már semmi nem látható az épületből. Ussonba nem lehet behajtani autóval, egy nagy parkoló áll a falu szélén, onnantól csak gyalog lehet felfedezni a falut. Még nem kapcsolódott be annyira az idegenforgalom világába, mint sok ismertebb település, ezért a kirándulók a nézelődés során valódi életképeket csíphetnek el, mint például az utcákon szaladgáló tyúkok látványát. Usson nevezetességei a 12. századi templom, valamint a már messziről is szembetűnő, sötét színű bazaltkőből épült házak. A falu közelében gyönyörű sziklaalakzatok, bazaltorgonák láthatók.

Peillon – Alpes-Maritimes

Nizzától 20 km-re található Peillon, melynek házai egy kupacon ülnek egy sziklakiszögellésen. A szürke kőépületek között keskeny sikátorok futnak fel és le, néhol meredek lépcsősorok szakítják meg őket. A Cote d’Azur egyik legszebb falvának tartott településre az autók nem mehetnek be, a Peillon előtti téren lehet leparkolni velük. A faluba beérve tapasztalhatjuk, hogy nemcsak külsőre kelti a középkor hangulatát, hiszen utcáit járva egyetlen üzletet sem találunk, csupán a falu bejáratánál van néhány szálló és étterem. Peillon szépségét a közeli Riviéra még jobban kidomborítja, mivel éles kontrasztot alkot a csupán néhány kilométerre tőle található pálmafás plázsokkal és Monte Carlo fényűző világával szemben. Ha hű képet szeretnénk kapni arról, hogy a tengerparti régiókban milyen körülmények között éltek az emberek 500 évvel ezelőtt, jobb helyet ennél nem találunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here