SíelésBár a november még igazi, napos időt tartogat, a hőmérséklet Bulgáriában is szépen fokozatosan hűl lefele, ahogy közeledik a tél. Ilyenkor a tengerparti üdülőhelyek olyanok akár a szellemvárosok. Talán meglepő, de a téli, havas Bulgária több programot kínál mint gondolnánk, a világszínvonalú téli sportlétesítményektől egészen a hagyományos, otthonos éttermekig.

1. Remek sí- és snowboard pályák

Bulgária legmagasabb hegyeinek köszönhetően, rengeteg téli sportolási lehetőséget nyújt. Azok, akik imádnak síelni vagy épp snowboardozni, biztos, hogy Banskoban, Borovetsben vagy épp Vitoshaban megtalálják a legideálisabb hófödte pályát. A síszezon általában decemberben kezdődik és egészen március végéig tart.

2. Pazar lakoma a kandalló mellett

Hangulatos étterem

Egy fárasztó, síeléssel töltött nap után a lehető legjobb program egy kellemes vacsora az egyik hagyományos, bolgár étteremben, s természetesen ezek a hangulatos kis helyek azokat is vonzzák, akik nincsenek épp odáig a téli sportokért. A gyönyörű, fából készült berendezések és a kandalló látványa biztos, hogy minden turistát becsalogat a pompás kis éttermekbe, ahol olyan kulináris különlegességeket kóstolhatunk, mint a turshia, az oshav vagy a forralt rakia.

3. Karácsonyi vásár egy pohár forralt borral

Karácsonyi vásár

Bár Bulgáriában a karácsonyi vásárok nem olyan híresek, mint mondjuk Németországban vagy akár Romániában, az utóbbi években egyre többen látogatnak el ebbe a délkelet-európai országba is a téli időszakban. Bulgáriában az egész úgy kezdődött, hogy néhány helyi kisbolt kiállította a termékeit Karácsony idején. A legkiemelkedőbb a német témájú karácsonyi vásár, a Weihnachtsmarkt, a fővárosban, Szófiában. A gondosan megtervezett standokon német édességeket és kolbászokat, forralt bort és karácsonyi ajándékok tömkelegét kínálják az árusok.

4. Esti jégkorcsolyázás

Korcsolyázás

Bulgáriában a jégkorcsolyázás az egyik legnépszerűbb téli időtöltéssé nőtte ki magát. A jégpályák országszerte decemberben nyitják kapuikat. A jégkorcsolyázást nem csupán a gyerekek élvezik, de azok a párok is, akik egy romantikus, téli randevúra vágynak. Szófiában, a mesterséges Ariana tó minden télen várja az idelátogatókat a Balkán egyik legnagyobb jégpályájával.

5. Farsang bolgár módra

Kukeri

Karácsony után, januárban és februárban az egész világ karneváli hangulatban ég és ez alól Bulgária sem kivétel. A Kukeri egy férfiakból álló csoport, akik félelmetes, hagyományőrző jelmezekbe öltözve sétálnak és táncolnak az egész országban. Nehéz nem észrevenni őket, hiszen ijesztő, állati kinézetű ruhákban vonulnak csengővel a derekukon. A legjobb lehetőség, hogy kukeri férfiak százait láthassuk egyszerre, az a Surva fesztivál Pernik városában.

6. Egy nap a múzeumok és galériák világában

Muzeiko

Bulgária tele van különleges múzeumokkal, és szerencsére ezek többsége az ünnepek alatt is nyitva van. A régi Állami Nyomda épülete is a Nemzeti Művészeti Galériához tartozik, melynek új neve Kvadrat 500. Éveken át tartó átalakítás után végre megnyitotta kapuit a Szófia Történelmi Múzeum is. 2015 októbere óta pedig a hihetetlen, interaktív múzeum, a Muzeiko is várja a kíváncsi gyerekeket és szüleiket.

7. Szőlőmetsző Trifon ünnepe

Szőlőmetsző Trifon ünnepe

Sokan kicsit depressziósak, rosszkedvűek lesznek, ahogy közeledik a sötét, hideg február, főleg azok, akik senkivel nem tudják ünnepelni a Valentin napot. De nem Bulgáriában! Február 14. valójában a borászok és szőlőtermelők ünnepe ezen a vidéken. Bulgáriában több ezer éves hagyománya van a minőségi bor készítésnek, mely egészen a trák időkig nyúlik vissza, akik a világ első borászai voltak. Február közepén metszik a szőlőt és a Szőlőmetsző Trifon ünnepe a legideálisabb nap az előző évről megmaradt készletek felhörpintésére.

8. Hideg ellen wellness központ

Palace Hotel Velingrad

Bulgáriában, a téli időszakban a forró ásványvízforrásokban ülve élvezhetjük a hóesést. Főleg, mivel Bulgária legtöbb wellness központja, mint például Velingrád, Devin, Varshets vagy Sapareva Banya, a hegyekben található, így meseszép havas táj terül elénk az ablakon kinézve vagy akár egy kinti medencében ülve is csodálhatjuk a hegyvidéki környezetet. Szerencsére ezek a wellness központok nagyon közel vannak a sípályákhoz, így könnyedén eltölthetünk egy kettő az egyben sí és wellness hetet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here