Néprajzi Múzeum, LjubljanaA városnézés nem az igazi a helybeli múzeumok felkeresése nélkül. Egy adott ország történelmének, művészetének, néprajzának sűrűjében kalauzolnak végig a tárlatok és mindez fokozottan igaz, ha egy főváros múzeumairól van szó.
Bár nyilvánvalóan nem a múzeumok azok, amik elsősorban Ljubljanaba csalogatják az utazókat, egy esős napon, amikor a városi séták pocsolyákba fulladnak, nincs is jobb, program egy turista számára, mint betérni a számára legérdekesebb múzeumokba.

Néprajzi Múzeum

Ez a múzeum az emberekről és az embereknek szól – ahogyan azt az intézmény saját szlogenjében is megfogalmazta. Tárlatai az ország múltját példaértékűen kapcsolják össze a jelennel, a civilizációt a természettel és a nemzetet más kultúrákkal. Az kreatívan és fantáziadúsan összeállított állandó tárlatok mellett időszakos kiállításokat is tartanak, rendezvények, művészeti alkotótáborok színesítik a múzeum programkínálatát.
A múzeum épülete a városközpontban található, Ljubljana újonnan létrehozott kulturális szívében, ahol egykor laktanya állt. A területet teljesen átalakították és a város tervei szerint tovább folytatják Ljubljana művészeti életének ide történő koncentrálását.
A múzeum meglátogatása minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes.

Építészeti és Design Múzeum

Építészeti és Design Múzeum

Szlovénia legfőbb építészeti és várostervezési múzeuma ez, melyet a várostól keletre fekvő Fuzine várában alakítottak ki. Egyszerre működik múzeumként és oktatási központként, mivel az általuk összegyűjtött anyagokat nemcsak kiállítási tárgyként, de oktatási célokra is felhasználják. A múzeumot 1972-ben magánintézményként hozták létre, 2010 óta működik a szlovén állam irányítása alatt.
Időszakos tárlatai között az építészet, a design és a fotózás területéről nézhetünk meg érdekes darabokat. Betekintést nyerhetünk nemcsak Szlovénia, de Közép-Európa építészeti jellegzetességeibe és történetébe. Minden páros évben itt rendezik meg hazai és külföldi résztvevőkkel az Építészeti Biennálét.

Szlovénia Nemzeti Múzeuma

A város központjában, a Tivoli Park közelében áll az ország legrégebbi múzeuma, melynek épületében kapott helyet a Történeti Múzeum is. Épülete 19. századi, neoreneszánsz stílusú, belseje önmagában is nagyon impozáns, szobrok, mennyezeti festmények díszítik. A múzeumot 1821-ben hozták létre, tárlatai egészen a kezdetektől mutatják be a szlovének, valamint az előttük itt letelepedő népek történetét. Szép számmal láthatunk itt a római korból származó leleteket, sírköveket, feliratokat, de egyik legérdekesebb darabja a gyűjteménynek egy ókori egyiptomi múmia, mely az i.e. 5. századból származik. Külön kiállítás foglalkozik Szlovénia monetáris történelmével, itt a bronzkortól kezdve gazdag érmegyűjteményt nézhetünk meg. A múzeum alapos felfedezésére több órát érdemes szánni.

Ljubljana Városi Múzeuma

Egy csapat történész hozta létre és működteti ma is ezt a valóban varázslatos múzeumot. Látszik, hogy a laikusok szemszögéből nézve próbálták felépíteni a tárlatokat, így a kiállítások még azok számára is érdekesek, akik szakmájukban nem kapcsolódnak a történelemhez, a régészethez. Ljubljana jó és rossz oldalát is megismerhetjük, a festmények, fotók, tárgyak bepillantást engednek abba, hogyan változott a főváros az idők során. Állandó és időszakos kiállításokat is tartanak a város 4000 éves történetéhez kapcsolódóan. Ha nem szeretnénk órákat tölteni egy múzeumban, ugyanakkor kíváncsiak vagyunk Ljubljana múltjára, itt tömör és átfogó kiállítást nézhetünk meg.

Kortárs Történelem Nemzeti Múzeuma

A múzeum a Tivoli Parkban, egy gyönyörű, 18. századi épületben lett kialakítva. Bár gyűjtemény szempontjából nem túl gazdag, megtekintése fontos ahhoz, hogy pontosan megértsük és megismerjük, hogyan vált Szlovénia szuverén állammá. Az ország történelmét az I. világháború kezdetétől követhetjük nyomon a jól felépített, fotókkal, korabeli ruhákkal és használati tárgyakkal gazdagított kiállításon, melynek talán legérdekesebb szakasza a kommunista időszakot bemutató tárlat.

Sörfőző Múzeum

150 évvel ezelőtt kezdte meg működését a város sörfőzdéje, melyet azóta múzeummá alakítottak át. Betekintést nyerhetünk a Szlovénia sörfőzésének történetébe, láthatunk régi gépeket, eszközöket. Ha vezetett túrán szeretnénk részt venni – melynek része a kóstolás és egy rövidfilm levetítése is -, előre be kell jelentkeznünk.

Kísérletek Háza

Szórakoztató, tanító és szokatlan ez a különös múzeum, ahol mindennek az alapját a kísérletek adják. A látogatók szabadon sétálhatnak és nézhetik meg, ami leginkább kedvükre való, az óriás buborék készítőtől az elektromos rovarokon át a folyadékkal működő, zenélő mérlegig. Kiselőadásokon mutatják be a különböző tudományos elveket és törvényszerűségeket a múzeumban, ami sokak szerint Ljubljana legérdekesebb látnivalóinak egyike és garantált kikapcsolódás az egész családnak.

Nemzeti Galéria

Nemzeti Galéria, Ljubljana

Frantisek Edmund Skabrout cseh építész remekműve, egy 19. századi, neoreneszánsz palota egyik modern szárnya ad otthont ennek az átlag feletti színvonalú galériának. A 13. századtól a 20. század első feléig találunk itt festményeket a legnevesebb szlovén alkotóktól. A galéria másik állandó tárlata európai festők munkáit mutatja be a reneszánsztól a modern alkotásokig.

Szlovén Természettudományi Múzeum

Nem Ljubljana legizgalmasabb múzeuma, de esős napokon vagy hogy néhány órára lekössük a gyerekeket, érdemes betérni. Sok furcsaságot láthatunk itt, kagylókat, mammut csontokat, köveket, ásványokat. A múzeum a városközpontban található, 1821-ben alapították és 1921-ben lett nemzeti múzeum. A zoológiai, botanikai és geológiai tárlatok nemcsak szlovén, de Európa és a világ számos pontjáról származó leleteket tartalmaznak.

Dohány Múzeum

A kicsi, ám annál érdekesebb múzeum a dohány európai történetét mutatja be a 16. századtól kezdve. A kiállított tárgyak mesélnek a város 1871-ben megnyílt dohánygyáráról, melyben a múzeumot is kialakították. A gépek mellett két életnagyságú nő alakját is láthatjuk, akik a 19. századi szivarkészítő munkásasszonyok emlékét idézik fel. A gyár a szlovén történelem szempontjából is fontos, nemcsak azért, mert ez volt az emancipáció és a női jogok bölcsője, de fénykorában 1000 alkalmazottjával ez volt az Osztrák-Magyar Monarchia harmadik legnagyobb vállalata.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here