AmasraAz egyik legújabban létrehozott törökországi tartomány Bartin, melyet 1991-ben alakítottak ki. Ma az ország egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi régiója, központjában Bartin várossal, mely a Fekete-tenger partjától mindössze 10 km-re fekszik. A vidék ősi történelme, a festői tájak, a virágtakaróval borított rétek tavasszal és ősszel ezerszínű ruhát öltenek magukra. Nyaranta kirándulásokhoz, napozáshoz, úszáshoz – 59 km hosszú partvonal tartozik a városhoz – ideális a vidék, míg télen a hó és a síelés szerelmesei lelhetnek tökéletes nyugalomra itt.
Bartin felé közeledve már érezhetjük a város különleges hangulatát. Amint megérkezünk, visszavonhatatlanul megkezdődik az időutazás.

Bartin története az i.e. 1200-as években kezdődött. Akkoriban a város neve Parthenia volt, melyet arról a folyóról kapott, melynek mentén kiépült. Neve azt jelentette, a Vizek Istene. A következő évszázadokban uralták a hettiták, a frígek, a kimmerek, a lüdiaiak, a perzsák, míg a Római, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került. A szeldzsuk törökök a 11-13. században foglalták el, majd 1392-ben az oszmán Bayezid szultán hódította meg. Múltja tehát a kezdetektől bővelkedett fordulatokban, az egymást váltó hatalmak emlékét pedig a vidék számos pontján megtaláljuk. Ennek köszönhetően Bartin ma a Történelmi Városok és Régiók Európai Szövetségének tagja.

BartinBartin legfontosabb és legszembetűnőbb jellemzői a hagyományos faházak, melyek egyedülállók a maguk nemében. A szemet gyönyörködtető építészeti-művészeti alkotások a 17. századi Újjászervezés következtében jöttek létre.
Történelmi látnivalókat központi és rejtettebb helyeken is találunk, köztük egy ősi várat, két templomot és a világon egyedülálló Kuskayasi szobrot, a Bartin és Amasra közti út mentén. A fej nélküli madarat ábrázoló szobrot egy sziklafalból faragták ki készítői az i.e. 41-54-ben, Gaius Julius Aguilla hadseregparancsnok rendeletére. Eredetileg pihenőnek készült, forrásvíz is folyt az emlékműből, melyen egy tógába öltözött alak és egy sas volt látható. A sas hagyományosan a római légiót és annak megtörhetetlen erejét szimbolizálta.
A Szent Miklós templomot 1319-ben építtette a helyi görög közösség. A történelmi épületet 1936 után egy rövid ideig erőműként használták, majd az 1994-es helyreállítását követően kulturális központot nyitottak benne. Bartinban az egykori római város számos fontos létesítményének nyomát felfedezhetjük. Így a fórum, a színház, az akropolisz, a nekropolisz és egy palota romjait is.
Bartin vidékén is érdemes körbenézni, ókori lelőhelyeket Amasra, Kurucasile és Cakraz városában is találunk. A Bartintól 34 km-re fekvő Amasra híres a barlangjáról is, melyet egy 3 km-es, erdőn átvezető túrával tudunk megközelíteni Ulus Kumluca egyik legszebb természeti látnivalója a 35 m magas Aksucayi vízesés.

Bartin

A Fekete-tenger partján fekvő vidéken óceáni éghajlat érvényesül, ami forró nyarakat és hideg teleket jelent, valamint rengeteg esőt, aminek legszembetűnőbb jele a táj sűrű zöld növényzete. A nyarak nemcsak melegek, de a páratartalom is nagyon magas. A tenger hőmérséklete évközben általában 8-10 fok között változik. A nyaralás során a hosszú partok mentén a legjobb, amit tehetünk, hogy megmártózunk a kellemesen hűs vízben. Ehhez számtalan gyönyörű strandot találunk, pl. Inkum mellett. A hangulatos kis üdülőhelyhez homokos partszakasz tartozik, de a kis halászfalu, Carkaz és szép stranddal büszkélkedhet.

Ha szeretnénk bepillantást nyerni Bartiz hagyományaiba, június első hetében megtehetjük. Ekkor tartják az Eper Fesztivált, amikor a város egy nagy színes forgataggá változik. Bartin hagyományos piaca, a Galla a fesztivál központja, ahol a helyi konyha remekei vonulnak fel és közelebbről is megismerkedhetünk az epertermesztéséről híres vidék többévszázados tradícióival.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here