CalaceiteSpanyolország egyike azon európai országoknak, melyeknek falvait még mindig átitatja a múlt varázslata. A turisták csak ritkán tévednek a kis településekre, hiszen az autópályák ma már a legtöbb külföldi utazót közvetlenül a nagyvárosokba repítik. Aki még eljut ilyen világtól távoli, az idők kezdete óta a maguk elszigeteltségében létező helyekre, életének legszebb élményt szerezheti meg. Nincs olyan luxusétterem, ahol úgy főznék a hagyományos ételeket, mint a tradícióikat nem csupán a gasztronómia terén őrző spanyol falvakban, de azt a vendégszeretetet sem találjuk meg a kozmopolita városok milliós forgatagában, mint amivel a néhány száz lakost számláló, apró települések lakói fogadják a látogatókat. Ez csupán néhány érv a sok közül, ami amellett szól, hogy Madrid, Barcelona és a Costa del Sol után/helyett a spanyol vidékeken is utazást tegyünk.

Calaceite

Az Aragóniában, a Matarrana- és Alga-völgy között, egy domb nyugati oldalán fekvő falu népessége 1000 fő körül mozog. Értékét elsősorban régies utcái és atmoszférája adja, a több száz évet megélt épületek után itt biztosan nem kell útikönyveket lapozva kutatni. Legfőbb látnivalói a 17-18. században épült La Asunción plébániatemplom, a reneszánsz Városháza, az 1600-as évekből származó San Antonio kápolna, a San Roque remetelakok. Ezeken kívül a lakóházak többsége is látványosság számba megy, hiszen nagy részük a 18. században készült. Az épületeket az elmúlt évtizedekben folyamatosan felújítják, bennük vagy a helyiek élnek vagy szálláslehetőségként kínálják őket a turistáknak, de egyre többet magányra vágyó külföldiek vásárolnak meg.

Pampeneira

Mór örökségét büszkén őrzi ez az apró falu, melynek csupán 350 lakója van. Keskeny utcák és sikátorok, hagyományos házak és elbűvölő terek között sétálhatnak a látogatók. A Sierra Nevada lépcsőzetes sziklafala és a Földközi-tenger jelenti Pampeneira két határát, festői fekvése folytán a falu már több díjat is elnyert. Az andalúz falu kis üzleteiben a jellegzetes helyi termékeket, sajtot és sonkát lehet vásárolni, szuvenírként pedig kézműves tárgyakat, bőrárukat és ruhákat lehet hazavinni. Központját egy apró tér alkotja, ahol a 15. századi, mudéjár stílusú templom, az Iglesia de Santa Cruz áll. Pampeneira sok csillagos szállodákkal nem rendelkezik, de egyszerű, mégis kellemes szállást bőven lehet itt találni.

Deiá

Deiá

Mallorca északi részén található Spanyolország egyik apró ékszerdoboza. Az idilli kis falu sziklás partokról néz le a tengerre, mögötte a Tramuntana-hegység csúcsai tornyosulnak. Olajfa- és narancsligetek ölelik körbe Deiát, melynek legmagasabb pontján építették fel a templomot, ahonnan káprázatos a kilátás. Nem turista paradicsom, sokkal inkább a művészlelkeket vonzza, őket viszont évszázadok óta. Környékén számos túraútvonal halad, így azok számára is jó választás, akik a nézelődésen kívül aktívabban szeretnék eltölteni a pihenésüket.

Pedraza

A gyönyörű, középkori falu lakosainak a száma nem éri el az 500-at. Pedrazat az egyik legszebb spanyol településnek tartják, városfalain hosszú sétákat lehet tenni, középkori utcáin és terein élmény a barangolás. Pedraza központja a Plaza Mayor, melynek egyik oldalán ül a San Juan templom szögletes tornyával. Itt található a Városháza és Pedraza kúriáinak legszebbjei is, melyeken ma is láthatók az őket építtető családok nemesi címerei. A teret koszorúzó épületek közül több is a 16. század óta áll ezen a helyen. Pedraza sok házát és várát a közelmúltban felújították, így még vonzóbb úti cél lett. Madridból sokan tesznek kitérőt ide egy napos kirándulás erejéig.

Mogrovejo

Picos de Europa-hegyvonulat ad gyönyörű hátteret a történelmi és kulturális szempontból is jelentős falunak. Házai kőből és téglából épültek, nagyrészt a 16-18. században és azóta sem sokat változtak. Nem a különleges látnivalók, hanem a falu teljes szépsége az, ami miatt megéri eljönni ide. Kovácsoltvas erkéllyel díszített, alpesi stílusú házai idilli látképet festenek a hegyek előtt sorakozva. Legnevezetesebb épülete a 21 m magas, csipkézett tetejű torony, amit valószínűleg a 13. században építettek és a falu minden pontjáról látható.

La Alberca

Ez volt az első falu Spanyolországban, ami teljes egészében műemléki védettséget kapott. Legfőbb jellemzői a favázas házak, melyeknek erkélyeiről és ablakaiból nyaranta száz szám csüngnek le a színes muskátlik. Ezek a látványos épületek a fő teret ölelik körbe, ahova autóval nem lehet bemenni. La Alberca történelmi központjában csak a gyalogosok közlekedhetnek, így még inkább olyan, mintha visszaléptünk volna az időben. La Alberca az UNESCO Bioszféra Rezervátumának területén fekszik, a falu látogatóközpontjában részletes felvilágosítást adnak a környékbeli túraútvonalakról.

Frigiliana

Frigiliana

Az andalúz fehér falu lépcsőzetesen ereszkedik lefelé a hegyoldalon a tenger felé, maga mögött citrom-, narancs- és olajfaligetekkel. Frigilianat macskaköves utcák labirintusa alkotja, melyek némelyike nagyon meredek. A keskeny, sötét sikátorok pedig nem veszélyes helyekre, hanem hangulatos éttermekhez vezetnek. A falu feletti hegy tetején erőd romjai állnak, a legenda szerint a mórok innen vetették magukat a mélybe, inkább, minthogy a keresztények kezére kerüljenek. A mórok hatása a falu egész karakterén érezhető. Bár a házai mind vakítóan fehérek, a falu mégsem tűnik túlzottan egyhangúnak, hiszen rengeteg zöld és színes növény díszíti.

Banyalbufar

Mallorca szigetén található az 500 főt számláló falucska, melynek környéke az UNESCO Világörökségek sorába tartozik, így a zárt Banyalbufar-öböl is. Az öböl a sziget egyik legfestőibb része, csendes, háborítatlan és áttetsző víz hullámzik partjainál. Aki a túrázáshoz a gyönyörű vidék láttán se kapna kedvet, a faluban is jól fogja érezni magát. Kilátással a tengerre a helyi vendéglők egyikének teraszán kitűnő program a helyben termő borokat kóstolgatni.

Santillana del Mar

A kis kantábriai faluban minden évben ezernyi spanyol rója az utcákat, hogy megcsodálja a barokk palotákat, a középkori házakat és nézelődjön a mesés reneszánsz vásárokon, ahol helyi kézműves termékek garmadájából lehet válogatni. A legjobb mégis szezonon kívül ellátogatni ide, amikor Santillana del Mar sokkal inkább valóságos, a hétköznapokra jellemző arcát mutatja. Környékén fantasztikus strandokra lehet bukkanni, a vidék adottságai a túrázáshoz is kitűnők.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here