KlagenfurtBár történelmi központja nem vetekedhet Béccsel vagy Grazzal, Klagenfurt egy kellemes, gyönyörű környezetben fekvő város, ahol néhány napot biztosan érdemes eltölteni. Mint egész Karintiának, Klagenfurtnak is két fő idegenforgalmi szezonja van, a nyár és a tél. Ahogy a várost körbe ölelő hegyeken leesik az első hó, megjelennek a síelők és a téli sportok szerelmesei. Nyáron a túrázók lepik el a zöld vidéket, Európa legnagyobb és legmelegebb alpesi tavának, a Wörthi-tónak partját pedig a strandolók töltik meg.

Klagenfurtot a kultúra déli fővárosának is nevezik, ahol a színházak, a kabarék, a galériák bőségesen kínálnak lehetőséget a kulturális feltöltődésre. A város ugyanakkor 800 éves történelmet tudhat maga mögött, ebből következően óvárosa is számtalan látnivalót tartogat. A 13. században, Karintia hercege által alapított Klagenfurt fontos kereskedelmi utak mentén épült ki. A város és annak lakói megvívták a maguk harcát a természettel, szembe kellett nézniük árvizekkel, járványokkal, erdőtüzekkel és földrengéssel is. 1514-ben a parasztszövetség háborújában a város annyira leégett, hogy szinte az egész a földdel lett egyenlő. Az érem másik oldala azonban a település csodás újjászületése a reneszánsz idején, melynek a mai óvárost köszönhetjük. Klagenfurt napjainkban fontos közlekedési csomópont, ipari és kereskedelmi központ, az első osztrák város, ahol sétálóutcákat alakítottak ki. A város ma is folyamatosan fejlődik, mérete is növekszik – párhuzamosan nemzetközi népszerűségével.

Lindwurm-szökőkútA legenda szerint a város környéki területeken egy hatalmas sárkány, a Lindwurm élt és számtalan emberáldozatot szedett. A környékbeli birtokok felett uralkodó herceg óriási földterületet ígért annak, aki leszámol vele. Egy hős férfinak sikerült megölnie a sárkányt, a jutalomba kapott földeken pedig megalapította Klagenfurt városát, melynek központjában tűzték ki a legyőzött fenevad fejét. Azóta ez a sárkány Klagenfurt jelképe, amit a város számtalan pontján láthatunk. A Neuer Platz közepén a róla készült legjelentősebb műemlék áll, a Lindwurm-szökőkút, melyet a 16. században készített Ulrich Vogelsang. Ma már tudjuk, hogy a legendás sárkány egy jégkorszaki orrszarvú volt, melynek koponyáját a város közelében találták meg a helybeliek. A történelmi tények ellenére azonban a sárkány Klagenfurt örök jelképe marad.

A Neuer Platz a város szíve, melyet 2008-ban újítottak fel a híres építész, Boris Podrecca tervei alapján, akinek köszönhetően egy minden szempontból igényes és látványos városi tér született. A tágas téren áll az 1689-ben készült Szentháromság-oszlop és az 1873-ban állított Mária Terézia-emlékmű. A bronz szobron a felirat is jelzi, hogy az 1740-1780 között hatalmon lévő királynő uralkodásának tiszteletére készült. A Neuer Platzon található a Városháza is, ami egy 1586-ban épült házban, a korábbi Rosenberg palotában kapott helyet. A 17. században többször is felújították, 1918-tól kezdve ülésezik benne a városvezetés.

A Neuer Platztól délkeletre találjuk Klagenfurt lenyűgöző, barokk stílusú katedrálisát. A protestáns rendek építtették 1578-1591 között, 1604-ben a jezsuitáknak adták át, 1787-től kezdve pedig ez a gurki érsek székhelye. Gazdag stukkó díszítése, valamint mennyezeti freskói a 18. századból származnak. A Szent Péter és Szent Pál katedrális építésének idejében Ausztria legnagyobb temploma volt, melyet egy tűzvész után 1724-ben építettek újjá. A katedrális szomszédságában álló épületben működik az Egyházi Múzeum, ahol papi ruhákat, vallási műemlékeket és oltárképeket lehet megnézni. A múzeum egyik legértékesebb darabja az az ólomüveg, ami Mária Magdolnát ábrázolja, a szakértők szerint ez Ausztria legrégebbi ólomüveg tárgya.

Karintiai Tartományi MúzeumA katedrálistól délre, az Arnulfplatzon áll az 1879-1884-ben épült Karintiai Tartományi Múzeum. Benne gazdag gyűjtemény látható Karintia művészeti és természettudományos történetéből, az itt élők hagyományairól és Klagenfurt múltjáról. Itt állítják ki a híres orrszarvú koponyáját is, melyből a klagenfurti sárkány legendája ered. A múzeum parkjában római sírköveket lehet megnézni.
A város egyik legrégebbi műemléke az óvárosban található. Az Aranylúd-ház építésének pontos idejét nem tudni, annyi biztos, hogy 1489-ben már állt, vagyis, ez Klagenfurt legidősebb, ma is létező épülete. Eredetileg a császár számára építették ideiglenes szállásként.
Ausztriában elsőként Klagenfurtban alakítottak ki sétálóutcákat, ahonnan az autós forgalmat teljes mértékben kitiltották. A Kramergasse volt az első gyalogos zóna, melyet az Alter Platz követett. Ezeken a részeken találhatók a város legszebb és építészeti szempontból is legjelentősebb épületei, a turisták számára kihagyhatatlan látnivalói.

Klagenfurt attrakciói közül az egyik legismertebb a Minimundus, ahol 140, a világ különböző országaiban található, híres épület kicsinyített mását lehet megnézni. Egy világkörüli utazást itt néhány óra alatt meg lehet ejteni. Az Europarkban a Minimundus mellett található egy minigolf pálya, valamint egy gyönyörű strand öltözőkabinokkal, fa mólókkal és árnyékos, füves területekkel. A Wörthersee partja nemcsak a turisták számára nyújt élményt, de a klagenfurtiak is szívesen töltik itt szabadidejüket. A tó saját termálforrásokkal rendelkezik, ennek következtében ez a környék legmelegebb tava, átlagos nyári hőmérséklete 21 fok. Úszáshoz, vízibiciklizéshez és vízi sportokhoz kiváló hely. A tó körül fut Ausztria egyik legjobb kerékpáros útvonala, melyen 50 km hosszan lehet végig kerekezni a partok mentén. A Wörthersee Festspiele júniustól augusztus végéig különböző koncerteknek, előadásoknak, rendezvényeknek ad helyszínt esténként. Bár nézőterén 2000 ember is elfér, olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy az előadásokra szinte kizárólag foglalással lehet jegyet szerezni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here