Montenegró az elmúlt években felkapottabb, mint valaha volt. Hogy minek köszönheti ezt a hirtelen jött népszerűséget? Nem holmi jól kitalált, az országot népszerűsítő kampánynak tudható be mindez. Montenegró saját jogon lett komoly versenytársa Európa legszebb és legkeresettebb úti céljainak. Legnagyobb vonzerejét egyértelműen a tenger adja, illetve annak napfényben fürdő, háborítatlan partjai, a tiszta tengervíz, a régi középkori városok, a mediterrán hangulat. Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor, Herceg Novi csak a legnagyobbak és legismertebbek, melyeknek mind megvan a maguk izgalmas története, mit szívesen megosztanak a turistákkal. Amit mindegyikben megtalálunk, azok a halkülönlegességek, a házi ételek, a teraszos éttermek, a kávézók, a kitűnő hotelek és a tengerre nyíló páratlan panorámák.

Budva

Montenegró turizmusának metropolisza. Számos strandja szépségével vonzza a turistákat, ennek következtében nyüzsgő város, nyaranta kifejezetten túlzsúfolt hellyé változik. Természeti szépségétől, strandjaitól és szigeteitől eltekintve Budva történelmi látnivalók szempontjából is igen gazdag. Óvárosa egy kis félszigeten terül el és kincsesládaként tárja fel a történelmi emlékeket a látogatók előtt. Nyáron a színház városaként éli napjait, ilyenkor hazai és külföldi előadások követik egymást. Budva 21 km-es partszakaszán a nyaralók 17 strand között válogathatnak. Sokak szerint ez az egyik legszebb tengerpart a világon – annyi biztos, hogy senki nem marad iránta közömbös.

Sveti Stefan

Sveti Stefan közigazgatásilag Budva része, de attól különállóan, egy szigeten helyezkedik el. A szárazföldhöz keskeny földsáv köti össze, amelynek mentén két strand található. Ezt a kis közösséget a halászok hozták létre a 15. században, miután úgy döntöttek, a várostól külön, ezen a szigeten fognak élni. Sveti Stefan arculata és jellege ma már merőben más. Az 1960-as években az egész várost egy hotellé alakították át, olyan exkluzív hellyé, mely az évek során számos világsztárt látott vendégül, pl. Monica Vittit, Sylvester Stallonet, Claudia Schiffert, Bobby Fischert.

Petrovac

Sveti Stefan közelében fekszik ez a nyugodt kisváros, melynek strandjai a budvai riviéra legszebbjei közé tartoznak. Petrovac-nak azonban nem kell szégyenkeznie történelmi és kulturális látnivalók tekintetében sem. Legértékesebb emlékei a mozaikok a 3. századból, valamint a Castello erőd, amit a velenceiek építettek a 16. században. Akik szeretik a tengert, azok számára a fő attrakció a két kis sziget, Katic és Sveta Nedjelja.

Bar

Bar egy mai, modern várost testesít meg, ahogyan éli a saját megszokott hétköznapjait. Annak ellenére, hogy jelentős kikötőváros, hihetetlenül tiszta és a városban sok zöld területet sikerült kialakítani. Legfőbb látnivalói az óváros, a Haj Nehaj erőddel, Miklós király várával és a St. Veneranda templommal. Bar egyik nevezetessége a több mint 2000 éves olajfa, valamint a színes madárvilágáról ismert Shkodrai-tó. A környéken sok kolostor és templom is várja a turistákat.

Ulcinj

Montenegró partvidékének messzi, déli részén található a szépsége miatt turisztikai szempontból kiváló adottságokkal rendelkező Ulcinj. Büszkesége az Adriai-tenger partvidékének leghosszabb homokos strandja, az Ada Bojana. Az ország legdélebbi városának strandjait a legfinomabb homok borítja, a tenger pedig tiszta és áttetsző, egyes pontjain 56 m mélyre is le lehet látni benne. Történelmi szempontból is fontos település, becslések szerint több mint 2000 esztendős lehet, azaz az Adria partvidékének egyik legelső települése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here