Espana VerdeAki szereti a természetet, első látásra bele fog szeretni Espana Verde vidékeibe. A Galíciát, Asztúriát, Cantabriat és a baszk tartományt felölelő régió, az ún. Zöld Spanyolország, az ország északi részén, az Atlanti-óceán partvonalát követve nyújtózik. Egyike Európa legértékesebb és legjobban megőrzött ökológiai területeinek, mely tele van kontrasztokkal, sós és édesvízű folyók szaladnak át a végtelen zöld tájakon.

Espana Verde felfedezésére számtalan mód kínálkozik. Aki szereti a kalandokat, nekivághat lóháton, csónakkal vagy akár a római útvonalat követve. Az aktív kikapcsolódási lehetőségek skálája itt szinte végtelen, csak választanunk kell.

A több mint 2000 km hosszú partvonalat sziklák, hegyek, erdők, folyók, strandok, mély szakadékok és völgyek teszik már-már hihetetlenül változatossá. A Zöld Spanyolországot alkotó régiókban van valami közös, ám mégis mindnek megvan a saját karaktere, ami megismerésre csábít. De ne csak a településeket járjuk be, hiszen egy ilyen tájon vétek lenne kihagyni az természet kincseinek felfedezését. Ez már önmagában is elég ok lenne arra, hogy ellátogassunk ide. A vidék számos területét az UNESCO Bioszféra Rezervátumként nyilvánította védetté. Egyikük a Cantabria és Asztúria területén fekvő Picos de Europa Nemzeti Park, mely Spanyolország legnagyobb összefüggő védett területe. Asztúriában még más rezervátumokat is találunk, mint Redes vagy Somiedo – Európa legnagyobb szabadon élő barnamedve populációjával – és Fuentes del Narcea a kontinens egyik legnagyobb kiterjedésű tölgyesével. A Terras do Mino Galíciában, míg az Urdaibai-torkolat Baszkföldön található, ezek szintén nemzetközi elismertséggel büszkélkedhetnek.

Espana VerdeEzeken kívül is vannak azonban még látnivalók Espana Verde varázslatos tájain. Például kiterjedt homokdűnék a Liencres természetvédelmi területen vagy a világörökség részét képező Altamirai barlang Cantabriaban. A tengerparttól csupán 10 km-re már zord hegyek közt barangolhatunk, mintha csak egy másik földrészre érkeztünk volna, pedig még mindig Baszkföldön, Aiako Harria tartományban járunk. Európa legmagasabb sziklája a galíciai Capelada, de ebben a régióban található az Atlanti-Óceáni Szigetek Nemzeti Park is. A listánk szinte teljesen megtelik a lehetőségekkel, de egy biztos, Espana Verde látnivalóiból a legtöbbet az aktív kikapcsolódással, a “kalandturizmussal” tudjuk kihozni.

Espana VerdeNagyszerű a tájat gyalog bejárni. Ösvények egész hálózata szövi be a vidéket, érdemes közülük választanunk, ha a természeti és kulturális látnivalókat egyszerre és mélyebben szeretnénk megismerni. Ahol egykor vasútvonala, régi római utak és állatok ösvényei futottak, ott ma egy csodálatos ösvény vezeti be a turistákat az értékes növény- és állatvilág sűrűjébe Észak-Spanyolországnak ezen a részén. A túraútvonalak között vannak könnyebben és nehezebben teljesíthetők is és mivel szakaszokra oszlanak, akár egy hétvége alkalmával is nekivághatunk egy rövidebb távnak. A legfontosabb védett értékek a látogató központokban találhatók, ahol részletes információkat kaphatunk a legfőbb látnivalókról. Szervezett madárlesen is részt vehetünk, a vidék igen gazdag és változatos madárkolóniáknak ad otthont.

Kerékpáros és lovastúra útvonalak is rendelkezésünkre állnak, a választás rajtunk áll. Ha a vizet kedveljük, Galíciában és Asztúriában sok folyó egész évben alkalmas kenuzáshoz, kajakozáshoz, vadvízi evezéshez. Azok, akik még nagyobb kihívásra vágynak, a hegymászás, barlangászás, sziklamászás, canonying örömeinek is hódolhatnak. A közeli településeken és a természetvédelmi területeken is számos vállalkozás foglalkozik a túrák megszervezésével. A legjobb, ha az adott látogató központban érdeklődünk, így kaphatjuk a legpontosabb tájékoztatást.

A Zöld Spanyolországnak nemcsak a természeti adottságai, de művészeti és kulturális érdekességei, hagyományai és gasztronómiája is magával ragadja a látogatót.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here