Nemzeti Történeti MúzeumBulgária fővárosa rengeteg izgalmas, érdekes, sőt, kihagyhatatlan múzeumnak ad otthont. A Balkán egyik legnagyobb városának története az ókorban kezdődött és régóta kulturális, művészeti központja ez a régiónak. Így nem meglepő, hogy a bolgár örökséget minden szemszögből megismerhetjük Szófia múzeumain, galériáin keresztül.
Itt találhatók az ország legrégebbi és legnagyobb múzeumai, melyeknek száma folyamatosan bővül. Ezek szinte kivétel nélkül Bulgária történetével foglalkoznak és mutatják be időrendi sorrendben a sorsát ennek az egykor hatalmas birodalomnak, melyen a trákok, a rómaiak, a görögök és a törökök is rajta hagyták kézjegyüket. Rajtuk keresztül a Balkán-félsziget történelmébe is bepillantást nyerhetünk. A jegyárak pedig már-már nevetségesen alacsonyak, tehát semmilyen kifogás nem lehet a múzeumtúra ellen!

Nemzeti Történeti Múzeum

Az 1973-ban alapított múzeumban több mint 650 ezer kiállítási tárgy enged betekintést a bolgár történelembe az őskortól egészen napjainkig. Ez a Balkán-félsziget legnagyobb múzeuma, mely az ország történelmét nem elszigetelten szemlélteti, hanem igyekszik a lehető legnagyobb mértékben európai kontextusba helyezni, így tenni befogadhatóbbá azt a külföldi látogatók számára. Itt találhatók a legjelentősebb bolgár kincsek, mint a panagyurishtei aranyak és a trák ezüstök, valamint a bronzkorból származó ezüst és bronz ékszerek. Az első emeleti csodálatos nagyterem teljes magasságig üvegezett ablakain a Vitosha-hegyre látni. A látogatók itt tekinthetik meg a bolgár ábécé kialakulásának történetét és a korai bolgár keresztény művészet darabjait. A múzeum Szófia egyik külvárosi részében található, így gyalog a városból megközelíteni nem lehet, de busszal könnyű eljutni hozzá.

Szocialista Művészetek Múzeuma

Szocialista Művészetek Múzeuma

Megnyitóján az akkori kulturális miniszter nagyon találóan fogalmazott: “Éppen ideje volt, hogy ez a korszak oda kerüljön, ahol a helye van, egy múzeumba.” Ma már csak itt láthatók ennek az érának a jellegzetes bronz szobrai, festményei és kőfaragványai, melyek nem is olyan régen még a boglár köztereken díszelegtek. Azonban a hatalmas területet elfoglaló szabadtéri tárlat nem teljes, hiszen a szocialista művészeti alkotások jelentős része odaveszett 1989-ben. Aki ellátogat ide, mégis bőséges ízelítőt kap a szocializmus művészetéből. Megnézheti Lenin óriási szobrát, ami a városközpontban állt és a nagy vörös csillagot, ami korábban a Városháza tetején hirdette a szovjet hatalmat. A múzeum épületében a szocialista realizmus és a 20. századi modern művészetek néhány alkotását állítják ki. Fontos megjegyezni, hogy bár az itteni alkotások elsősorban politikai érdekeket képviseltek, néhány a legtehetségesebb bolgár művészek kezei közül került ki.

Nemzeti Hadtörténeti Múzeum

A 2003-ban megnyílt múzeum méltóképpen dokumentálja Bulgária régre visszanyúló hadtörténetét. Bár többnyire a családok és a fegyverek iránt kifejezetten érdeklődő felnőttek keresik fel, a múzeum mindenki számára érdekes lehet. A katonai járművek gazdag gyűjteményében láthatunk repülőgépeket, tankokat, ágyúkat, de megtekinthetők katonai egyenruhák, sőt, a kiállított tárgyak között a bolgárok nemzet hősének, Vaszil Levszkinek a hajtincse is megtalálható. Az épületben három emeleten, 5000 m2-en nézhetjük meg a bolgár hadtörténet különböző korszakainak emlékét, beleértve a trák időket is, a parkban pedig 40.000 m2-t foglalnak el a különböző harci járművek, melyeket a szárazföldön, a levegőben és a tengeren vívott ütközetekben vetettek be.

Nemzeti Művészeti Galéria

A bolgár művészetnek több mint 50.000 lenyűgöző darabját láthatjuk itt egy csokorba szedve. Szófia egykori királyi palotájában, egy igazán impozáns épületben kapott helyet a múzeum. Magát a galériát 1934-ben hozták létre, de csak 1946-ban, a monarchia megszűnése után költöztették mostani helyére. A kiállításokon nemcsak a nemzeti megújulás időszakának és a kortárs művészeknek az alkotásait láthatjuk, de itt található az ország legnagyobb gyűjteménye középkori festményekből. Köztük szerepel több mint 4000 ikon, amihez mennyiségben és minőségben is hasonló gyűjteménnyel csak a görög Benaki Múzeum rendelkezik.

Alexander Nevsky Kripta Múzeum

Alexander Nevsky Kripta Múzeum

A katedrális alatt egy hűvös, csendes kripta ad otthont a Nemzeti Művészeti Galéria Régi Bolgár Művészeti Gyűjteményének. Az ortodox egyházi művészetet a 4. századtól egészen a 19. századig, a nemzeti megújulás időszakáig öleli fel. A hangsúlyt egyértelműen az ikonfestészetre helyezték, több mint 300 ikon látható itt, ez Európa leggazdagabb ortodox ikon gyűjteménye. Emellett falfestmények, rézkarcok és más antik vallási relikviák is részeit képezik a kiállításnak. A kriptát eredetileg a bolgár királyok végső nyughelyeként hozták létre, de soha egyetlen uralkodót sem temettek el itt. 1965-ben döntöttek úgy, hogy múzeumként hasznosítják a korábban kihasználatlan helyet. A múzeum kiállításai az alapítás óta eltelt évtizedekben elsöprő sikert arattak Európa legnagyobb városaiban is.

Nemzeti Néprajzi Múzeum

A szintén a királyi palotában található múzeumot azzal a céllal hozták létre, hogy összegyűjtsenek, megőrizzenek és bemutassanak minden olyan tárgyat, ami Bulgária gazdag népi kultúrájához kapcsolódik. A több mint 50.000 darabot számláló gyűjtemény számos csoportra oszlik: megtalálhatók benne ruhák, réztárgyak, aranyművesek munkái, rituális tárgyak, textíliák, fafaragványok, kerámiák, a mezőgazdasághoz kapcsolódó tárgyak, lakberendezési kellékek, szőnyegek, hímzések. Nem véletlen, hogy a 20. század első évtizedében ez volt a Balkán-félsziget egyik leggazdagabb múzeuma. A kiállítások közelről ismertetnek meg az egykori bolgár élet valamennyi szegmensével, bemutatják a vallási szokásokat, népviseleteket, ünnepeket, a hétköznapi munkát, a védőszenteket, a kenyérsütést, de érdekes hagyományokról és hiedelmekről is többet megtudhatunk általuk.

Föld és Ember Múzeum

Ez világ egyik legnagyobb ásványtani múzeuma, melyet 1987-ben nyitottak meg. Kiállításai magában foglalják a világ valamennyi ismert ásványának mintegy 40%-át, melyeket több csoportba sorolnak, pl. óriás kristályok, Bulgáriában előforduló ásványok, drágakövek. A gyűjtemények azt is bemutatják, hogyan használják fel az ásványi anyagokat és az ország természeti erőforrásait ipari célokra. Az utóbbi években a kiállításokat igyekeztek minél inkább a gyerekek érdeklődésének megfelelően átszabni, ezért életnagyságú dinoszaurusz másolatokkal gazdagították a múzeum gyűjteményét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here