Belém-toronyTöbb hetet is eltölthetnénk azzal, hogy végigjárjuk az ország nevezetességeit, a híres műemlékeket, történelmi látnivalókat vagy éppen kevésbé ismert mivoltuknál fogva érdekes helyeket, az apró, ám festői falvakat. A nagyszerű strandok, kitűnő borok, gyönyörű vidékek és a nyugodt életritmus egyszerre jellemzik Portugáliát, mely egyre nagyobb részt hódít magának Európa turisztikai térképén.
Ha már elterveztük, hogy ide utazunk, de még nem döntöttük el, melyik régiót választjuk, íme egy kis ízelítő Portugália legszebb látnivalóiból:

1. Belém

Ha a nagy földrajzi felfedezések kora az, ami magával ragadja a képzeletünket, vessünk horgonyt Belémnél, ahol Magellán és Vasco da Gama készülődtek egykor a nagy utazásra. Kulturális szempontból izgalmas helyek lenyűgöző választéka, Lisszabon műemlékeinek legszebbjei, tengeri látkép, amitől elakad a szó – ez Belém, a portugál főváros legnépszerűbb negyede. Középpontjában a hófehér Hieronymites kolostorral a negyed mindenütt jelenlévő 15. századi hangulatot nyújt a látogatóknak, élén a Belém-toronnyal, a Tengerészeti Múzeummal és a Felfedezések emlékművével.

2. Pena Nemzeti Palota

Pena Nemzeti Palota

“Meg kell említenem, hogy Sintra a leggyönyörűbb falu a világon.” – írta Lord Byron 1809-ben egy barátjának és ha abból indulunk ki, hogy a jó dolgok idővel még jobbakká válnak, nem csoda, hogy az UNESCO is felfigyelt erre a gyöngyszemre és felvette a Világörökségek sorába. Senkit ne tévesszen meg a mérete, Sintra tele van látnivalókkal. Nem számít, merre indulunk el, akaratlanul is újra meg újra a Pena Nemzeti Palotára téved a szemünk. A mesébe illő épület a dombtetőről lenézve a városra romantikusan játszadozik a portugál nap színeivel. Vegyünk erőt magunkon és másszuk meg a Serra de Sintrat, mert a palota teljes pompájában túlragyogja mindazt, amit ez a nagyszerű város kínál.

3. Ria Formosa

Ameddig a szem ellát, Ria Formosa szinte zavarba ejt aranyló dűnéivel, homokpadjaival, a távoli horizont mentén futó mocsarakkal és csatornákkal. Manta Rota és Vale do Lobo között 60 km hosszan húzódik a part mentén a lagúna kiterjedt területe csillámló vízű tavakkal és elképesztően gazdag növény- és állatvilággal. A kis homokszigetek csodás labirintusa, a mocsaras területek és csatornák nemcsak sokféle élőlénynek adnak otthont, de a vidék enyhe klímájával és egész évben napsütéses időjárásával a tengerparti pihenésre vágyó nyaralók számára is paradicsomi körülményeket nyújt.

4. Azori-szigetek

Mint azúrkék bársonytakarón szétszórt drágakövek, díszítik az Azori-szigetek az Atlanti-óceánt. Lisszabontól 1500 km-re a virágos mezők, a zöldellő völgyek, az álmos falvak, a mesés lagúnák és a tradíciók birodalmába érkezünk. St. Miguel egyszerre idézi Svájc és Hawaii hegyvidékeit, Santa Maria pedig hagyományőrző fesztiválok örömzenéjétől hangos. Az Azori-szigetek rendkívül kellemes keverékei a mesés tájaknak, az emberekből áradó melegségnek és az életörömnek, ami egy pillanatra mindenkit megállásra késztet.

5. Porto történelmi központja

Ahogy a portugál közmondás tartja: Lisszabon szórakozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Porto dolgozik. És valóban, ez a kereskedelmi központ a Duoro-folyó deltájában határozottan földhözragadtabb és már-már szemérmetlenül szorgalmas tagja a “nagy négyesnek”. A portoi borágazat virágzó központja feszített tempót diktál a többi városnak. Akár szeretjük a bort, akár nem, vágjunk neki Porto óvárosának! Meg fogunk lepődni, hogy a városfejlesztés mennyire ragyogóvá tette a történelmi központot a zegzúgos, szűk utcák végtelenjével, melyek a gyönyörű katedrálistól indulva vezetnek a neoklasszikus Tőzsdepalotáig, a számtalan múzeumhoz, a régivágású üzletekhez, a hangulatos éttermekhez, ahol boldogan élvezhetjük a város zászlóshajójának minden zamatát.

6. Monsaraz

Monsaraz az a hely, ahol magunkba szívhatjuk az igazi középkori Portugália hangulatát. A spanyol határnál, a Guardiana-folyó felett ül az apró, fallal körülvett település, mely az Alentejo régió egyik legszebb városkája. A hatalmas vár óvatosan szemmel tartja a spanyolokat a távolban, macskaköves, szűk utcák és alacsony, régi házak tarkítják a tájat, ami valódi menedék a nagyvárosok zajához szokott utazónak. Tökéletes helyszín egy kellemes délután eltöltéséhez egy helyi ételspecialitás és egy pohár finom bor társaságában. Végigsétálva a szinte kihalt utcákon elmerülhetünk a portugál történelem hihetetlenül jó állapotban megőrzött részleteiben. Ne hagyjuk ki a várat, a Santa Maria plébániatemplomot és a vásárlást az edényeiről és egyéb kerámiáiról híres Sao Pedro do Corval faluban.

7. Costa Vincentina Nemzeti Park

Costa Vincentina Nemzeti Park

Aki egy minden ízében romantikus estére vágyakozik, a St. Vincent-foknál a világ egyik legszebb naplementéjében lehet része. Igazság szerint nem is kell megvárni az alkonyatot, mert a nap minden szakában magával ragadó a látvány. A sziklás, szélfútta földnyelv szinte függőlegesen emelkedik 75 m-rel a tenger fölé. Itt valóban úgy érezzük, hogy a világ legszélén állva nézünk le az óceánra és némi igazság van is ebben, hiszen ha nem is az egész világ, de Európa legdél-nyugatibb pontjáról van szó. A sziklákon számos madárfaj fészkel, az alatta lévő vizek élővilága gazdag, fent pedig egy magányos világítótorony teszi teljessé az idillt.

8. Conímbriga

Coimbra városától kb. 16 km-re az egykori római város, Conímbriga romjait nézhetjük meg. Ez Portugália legnagyobb kiterjedésű és legjobb állapotban fennmaradt római kori lelőhelye. A komplexum hatalmas és egészen káprázatos. Amit itt láthatunk, az néhány szentély, egy fórum, egy színház, egy fürdővel és padlófűtéssel felszerelt, szép csempékkel díszített nemesi villa maradványai. Figyelmet érdemelnek a gyönyörű mozaikok, melyeket a lakóházakban láthatunk. Egy érdekes múzeum is található itt, melynek tárlata segít jobban megérteni, hogy pontosan hogyan éltek itt a rómaiak idején.

9. Coa-völgy

Portugália észak-keleti részén fedezték fel az őskori barlangrajzoknak ezt a varázslatos komplexumát. Az i.e. 22.000-10.000 között keletkezett, többezer metszet felbecsülhetetlen információforrás a nyugat-európai művészet legkorábbi formáinak megismeréséhez. A 17 km hosszú szakaszon feltárt barlangrajzok elsősorban állatokat, őslovakat, őstulkokat, bölényeket, kecskéket ábrázolnak, de láthatunk vaskori varázslókat és harcosokat lándzsával a kezükben. A Coa-völgy prehisztorikus sziklarajzai 1998 óta tartoznak a Világörökségek közé.

10. Braga óvárosa

Amennyiben hihetünk az utazási prospektusoknak, Braga Róma portugál megfelelője és ebben valóban lehet valami, hiszen a város már i.e. 20-tól kezdve virágzó római település volt, ma pedig az ország egyházi életének központja. A lenyűgöző Bom Jesus de Monte, a Sé katedrális és a gyönyörű Érseki Palota mind kihagyhatatlan látnivalói. Braga óvárosát – központjában a meglepően szerény Praca da Republicaval – klasszikus stílus hatja át. Régi báját az egyre inkább betolakodó modernitás azonban erősen fenyegeti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here