Giglio

Olaszország szinte minden pontja nevezetesség vagy népszerű üdülőhely. Alig van olyan szeglete, ami kívül esne az utazási irodák látókörén, ahova ne érkeznének kora tavasztól egészen őszig ezerszámra a külföldi turisták. Mégis, ha szeretnénk letérni a jól bejáratott turista ösvényről, nem reménytelen megtalálni azokat a vidékeket, melyek kívül maradtak az elmúlt évtizedek idegenforgalmi robbanásának hatókörén, bájosan őrzik autentikus kultúrájukat és városképüket, tájaiknak vad szépségét.

Giglio

A jóval nagyobb és forgalmasabb Elba-szigetről ismert Toszkán szigetvilághoz tartozó Giglio területét egy gránitszikla alkotja. Nagyon kevés sík területe van a szigetnek, ezeket a földműveléshez hasznosítják. Maroknyi szállodája és étterme rendkívül szerény, de kitűnő ár-érték aránnyal rendelkezik. Giglio nagyszerű kiindulópont a többi toszkán sziget felfedezéséhez, de ne feledjük, ezek az apró gyöngyszemek védett területek, így néhány szigetre korlátozott a belépés. Porto Santo Stefano városából komppal juthatunk el ide, a járatok egész évben sűrűn közlekednek.

Pantelleria

Ez a kopár és hihetetlenül szeles vulkanikus sziget sok híresség kedvenc búvóhelye. Madonna, Gérard Depardieu és Sting is ide menekülnek a világ zajától. Pantelleria varázslatos hely gyógyhatású iszappal, termálforrásokkal, melyek a Specchio di Venere tavat is táplálják. A sziget hagyományos épületei a bazaltkőből épült, fehér tetős házak, melyek közül néhányat elegáns szállodává vagy kellemes, bérelhető apartmanná alakítottak át. Pantelleria több érzékünket is kényezteti, hiszen nemcsak látványban nyújt sokat, de gasztronómiai élményeket is szerezhetünk. Kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, mint a keserű ravioli, a töltött padlizsán, a halas kuszkusz. A sziget híres terménye a kapribogyó, a hegyvidék kincse pedig a passito bor. Pantelleria szigetére egész évben közlekedik a komp Trapaniból, az út egy teljes éjszakán át tart. Nyaranta ennél gyorsabb szolgáltatás is elérhető, repülővel Rómából, Milánóból és Palermoból is eljuthatunk ide.

Lampedusa

Ismerősen csenghet a neve, hiszen az összes olasz sziget közül Lampedusa a leghírhedtebb az illegális bevándorlók problémája miatt. Olaszország legdélebbi pontja ez, mely csupán 113 km-re fekszik Tunéziától és földrazilag inkább Afrikához, mint Európához van közel. Mondhatnánk azt is, hogy a sziget sivár és kietlen, ha nem itt volna Olaszország néhány legszebb strandja és lagúnája. A turistaszerzon a szigeten mindössze egyetlen hónap, július végétől augusztus végéig tart. Az észak-olasz családok ekkor valósággal megszállják Lampedusat, hogy a szinte elviselhetetlen forróságban töltsék az iskolai szünidőt. A turizmuson kívül a helyiek egyetlen bevételi forrása a halászat, illetve kisebb mértékben a kézművesség. Főszezonon kívül a sziget csendes, szinte teljesen kihalt.

Ponza

Gyönyörű, keskeny és hosszú sziget csipkés partjaival és szikláival, rejtett barlangjaival és a lejtős hegyoldalon sorakozó, festői házakkal. Viszonylag jól ismert és látogatott sziget, de mégsem olyan mértékben, hogy üdülőparadicsomnak nevezhetnénk. Az élet a régi kerékvágásban halad, a modern világ rohanó hétköznapjait a szigetlakók csak hírből ismerhetik. Ponza legszebb pontja a Chiaia di Luna, melyet még érdekesebbé tesz, hogy kizárólag egy római alagúton keresztül lehet megközelíteni.

Panarea

Panarea

A legkisebb tagja a legendás Lipar-szigeteknek. Panarea népszerű üdülőhely, viszont mégsem zsúfolt. Nem is tud az lenni, hiszen mindössze 200 fős lakosságával, néhány szállodájával és kevés apartmanjával csak kevés turistát tud befogadni. A béke szigete, még az autósforgalommal sem kell számolni, hiszen közlekedni csak golfkocsikkal vagy robogóval lehet. Az utcák nincsenek kivilágítva, ezért este felnézni a csillagokra itt igazán különleges élmény.

Favignana

Favignana

A Szicília melletti napfényes, szeles kis szigetet nyugaton a Montana Grossa uralja, mely nevével ellentétben csupán 302 m-rel emelkedik a tenger fölé. Keleti oldalán a laposabb partokat homokos strandok osztják meg. Favignana szigetén az élet egyszerű, csendes mederben folyik, az itt található szállások is a kellemes, szerény vidéki hangulatot tükrözik. A szigetről hajókirándulások indulnak az Egadi-szigetek többi tagjához.

La Maddalena

Szardínia észak-keleti partjainál fekszik ez a sziget, melynek a kristálytiszta vízű, rózsaszín homokos strandok a büszkeségei. A Cala Francese a nyár minden hétvégéjén megtelik helyiekkel és külföldiekkel. La Maddalena nem túl sűrűn lakott, gyönyörű partszakaszai mellett római romok és erődök is a látványosságai közé tartoznak. Szigetcsoportnak nevezik, mivel több egymáshoz kapcsolódó, apró szigetből áll. Nevezetesebb helyeit 1-2 nap alatt bejárhatjuk, ezután a legjobb, amit itt tehetünk, hogy élvezzük a békés atmoszférát. A szálláslehetőségek a sziget méreteinél fogva is korlátozottak, de néhány hotel és két kemping, valamint kisebb vendéglők is várják a nyaralókat.

San Domino

Az Olaszország adriai partjainál fekvő Tremiti-szigetek legnagyobb tagja az egyik olyan szeglete az országnak, amiről csak kevesen hallottak. Elszigeteltsége miatt 1000-ben a bencés szerzetesek remetelakokat alakítottak ki itt, majd később átköltöztek a közeli San Nicola-szigetre. San Domino tengerpartját robosztus sziklák, eldugott öblök és strandok szegélyezik, a partmenti részeket illatos fenyvesek borítják. Gazdag tengeri élővilága miatt búvárparadicsom, a halfajok mellett víz alatti barlangokat és egy római hajóroncsot is láthatunk. A Tremiti-szigetek közül kizárólag itt találunk turistaszállást, bár San Nicola a közigazgatási központ. Termoliból egész évben naponta közlekednek ide a kompok.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here