AlpbachAusztria gyönyörű ország. Míg nagyvárosai elegáns épületeikkel tűnnek ki, falvait a mesebeli tájak vésik be örökre az utazók emlékezetébe. Az ország nyugati részén, Innsbrucktól 55 km-re találjuk azt az apró gyöngyszemet, mely büszkén tudhatja magáénak az Ausztria legszebb falva, Európa legszebb virágos települése és az Ausztria legtisztább levegőjű települése címeket is. Alpbach megérdemelten nyerte el ezeket a rangos kitüntetéseket, ha efelől lenne némi kétségünk, amit megpillantjuk a falu látképét, semmivé foszlanak aggályaink.

A tengerszint felett közel 1000 m-es magasságban fekvő, 2600 lakosú Alpbach a tiroli hegyek közt rejtőzik. A település létezéséről az első írásos forrás 1150-ben tesz említést, de feltehetően már a bronzkorban is lakott volt a vidék. A 15. században fedezték fel a környék réz és ezüst készleteit, a bányászat ekkor Alpbach-völgy legfőbb bevételi forrása lett. A faluban ekkor már két fogadó is állt, a Böglerhof és a Jakober, ahova a helyi férfiak munka után betértek egy snapszra és egy jó beszélgetésre. A bányák termelékenysége később annyira lecsökkent, hogy a 19. században valamennyit be kellett zárni.
Az Alpbach-völgybe vezető út csak 1926-ban épült meg, egészen addig a falu a külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élt. Éppen ennek köszönhetően alakult ki egyedi arculata, ami mind az építészetre, mind a házak berendezésére jellemző. Alpbach, mintha mit sem változott volna az azóta eltelt évszázadok során. Mivel a faluban szinte alig van forgalom, ipara nincs, ökológiai lábnyoma minimális, levegője hihetetlenül tiszta és friss.

AlpbachAlpbach a turizmusba a 20. század elején kapcsolódott be, 1938-ban már 110 fő számára volt szálláshely a faluban. Napjainkban ez a szám 2500-ra emelkedett, de ennél jóval több turista látogat el ide minden évben. Alpbachot átlagosan 22 ezren keresik fel nyaranta és legalább ugyanennyien télen. A falu fő bevételi forrása napjainkban már az idegenforgalom, emellett Alpbachban 105 farmon folyik a mezőgazdasági termelés, akárcsak egy évszázaddal ezelőtt.
Néhányszáz méterrel Inneralpbach kis temploma felett, az erdő szélén áll a Vorder-Unterberg farm. Az 1636-1638. között helyi mesteremberek által épített ház tökéletesen szemlélteti, hogyan folyt az élet sokszáz évvel ezelőtt. A berendezési tárgyak, a gazdálkodáshoz használt eszközök mind eredetiek. A múzeummá alakított házban még a ruhákat is láthatjuk a cserépkályhára dobva, ahogyan munka után hazatérve az egykori gazda letehette őket. A kiállított szekrények, ládák, ágyneműk mindegyike kézzel készült az 1700-as években. A múzeum egyik különlegessége a kis házi kápolna.
Alpbach és Inneralpbach között érdemes ellátogatni a helyreállított vízimalomhoz, ahol a turisták frissen őrölt lisztet is magukkal vihetnek. A völgyben régen 25 ilyen vízimalom működött, ebből ma kettő látogatható, mindkettő ingyenes.
A Hotel Böglerhof igazán különleges hely, benne található a Fuggerstube, mely már a 15. században is fogadta a vendégeket. Annak ellenére, hogy kétszer is leégett, megőrizte eredeti formáját. Akkoriban a vendéglő az augsburgi származású Fugger tulajdona volt, aki rezet és ezüstöt bányászott a völgyben. Ez a ház töltötte be a bíróság funkcióját is, minden hivatalos eseményre itt került sor. A vendéglőben ma éppen olyan hangulatban vacsorázhatunk, mint ahogy azt tették a helyiek 500 évvel ezelőtt.

Alpbach különlegessége, hogy minden háza a hagyományos alpesi stílusban épült, de mégis egyéni jellegzetességeket visel magán. Az egész település gondozott, rendezett, a tradícionális házak faragott erkélyeit és ablakait tarka virágok díszítik. Az elmúlt évtizedekben különös gondot fordítanak a település eredeti arculatának megőrzésére, rendelet szabályozza, hogy az újonnan épített házak is a régiekkel azonos stílust kell, hogy képviseljenek. Alpbach központja egészen kicsi, de megtalálunk itt mindent, amire szükségünk lehet az itt tartózkodásunk során. Bankok, sportbolt, cipőbolt, ajándéküzletek, pékség, ruhaboltok szegélyezik az utcát. A központban található a legtöbb étterem is.

AlpbachAlpbach egész évben ideális úti cél, hogy mikor a legjobb ideutazni, csak az dönti el, hogy hogyan szeretnénk kikapcsolódni. Tavasztól őszig gyönyörű útvonalakon túrázhatunk, felfedezhetjük a közeli hegyi falvakat, kerékpárral vagy gyalogosan bejárhatjuk a vidéket. Bár síterepként nem tartozik a legnevesebb osztrák területek közé, telente mégis síelők és snowboardosok hada lepi el pályáit. A kezdők és a haladók számára is ideálisak lejtői, melyek gondosan karbantartottak és autóval vagy busszal a faluból percek alatt elérhetők. A sípályákról a falura nyíló panoráma lenyűgöző.

A falu nem a nightclubok és a világhírű nevezetességek gyűjtőhelye, sokkal inkább olyan békés üdülőhely, ahol a családok és a pihenésre vágyó párok maximálisan kikapcsolódhatnak és tartalmasan tölthetik el az időt. A friss levegő, a képeslapokról életre kelt alpesi környezet, a falu házai régi idők meséjébe röpítik az utazót. Aki egyszer megérzi Alpbach varázsát, tudja, nem utoljára járt itt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here