Malin HeadÍrország legészakibb pontján, Donegal megyében helyezkedik el az ország legnagyobb félszigete, az Inishowen-félsziget, melynek festői, mesés tájai és gazdag történelme lenyűgözi az arra látogatókat. Európa legmagasabb homokdűnéi közül is néhány itt található. Gyakran nevezik „miniatűr Írországnak” is, hiszen csodálatos tapasztalatokat kínál e mesés vidék.

Inishowent Északról az Atlanti-óceán, keletről Lough Foyle torkolat és nyugatról a Lough Swilly nevet viselő jeges fjord határolja. A lakosság többsége a part menti területeken lakik, míg beljebb alacsony hegyek és erősen felhős mocsaras vidék jellemzi a félszigetet. Slieve Snaght 619 méter tengerszint feletti magasságával az itt található legmagasabb hegység. A Malin Head félszigeten egyéb jelentős dombok helyezkednek el, valamint az Urris hegység Nyugat Inishowenben. A földrajzi adottságoknak köszönhetően a félszigeten viszonylag mérsékeltek az időjárási körülmények, a hőmérséklet valamivel alacsonyabb ezen a vidéken, mint Írország más részein nyáron, és kissé melegebb télen.

100 mérföld festői túra útvonal kanyarog körül a félsziget lélegzetelállító partvonalán. Lenyűgöző kilátás nyílik az előbb említett Lough Swilly-re, az Atlanti-óceánra és Lough Foyle-ra. Inishowen partvidéke lehengerlő, kipróbálhatjuk a kajakozást vagy a szörfözést, megtekinthetjük a pompás cetcápa- féléket, vagy tanúi lehetünk a látványos északi-fénynek Ballyliffin kicsiny falujában. Meglátogathatjuk az írek gazdag örökségeit, a sok ősi várat, kastélyokat és kereszteket. Felfedezhetjük a világszínvonalú golf labdajátékot, a végtelen fehér homokos tengerpartot, a helyi kézművességet. Meleg fogadtatás várja a turistákat, nagyszerű ételek és élénk szórakozás.

Malin Head

Itt található Írország legészakibb hegye a Banba Korona. Malin Head adja a nevét a Malin tengeri területnek. Egy meteorológiai állomást is találhatunk itt, ami jelentéseket sugároz a BBC Shipping Forecastnak. Napsütésben látni lehet a skót partvonalat és Írország legészakibb szigetét, Inishtrahullt is.

Fort Dunree

Fort Dunree

Fort Donree rendelkezik egy katonai múzeummal, amely különös hangsúlyt fektet az északnyugati hadtörténetre. 1986-ban nyílt meg először a nagyközönségnek és az óta is vonzza a turistákat, a legújabb DVD és interaktív technológiákat használva. A múzeumon kívül gazdag élővilággal is találkozhatunk, amely egyedülálló a térségben.

Doagh Látogatóközpont

Inishowen legnépszerűbb látványosságai közé tartozik a Famine Village, ami egy szabadtéri múzeum, amely bemutatja az élet történetének egyes szakaszait az ínséges időktől, 1840-től, az 1990-es éveken át napjainkig.

Szent Patrik keresztje

Szent Patrik keresztjének története a 7. századba nyúlik vissza, így ez a nagyon korai keresztény keresztek egyike, gyönyörű díszítésekkel és felfedezhető rajta az ősibb kelta művészet egymásba fonódó mintája is.

Glenevin vízesés

Glenevin vízesés

Ez a lenyűgöző vízesés ék alakú, friss hegyi vize felett fekete kőzet található, amelynek magassága zavarba ejtő, mivel 30 láb magas. Parkoló, járda, piknikező és Teázó várja az érdeklődőket a vízesés mellett.

Inishowen Tengeri Múzeum és Planetárium

A legkorszerűbb planetárium funkciói pontosan ábrázolják az éjszakai égboltot, és multimédiás előadásokat tartanak az univerzumról. A látnivalók közé tartoznak a tengeri kiállítások, emléktárgyak, fényképek, modern és ősi tengeri berendezések és ír csónakok is.

Golf

Golf

Inishowen igazi golf paradicsom. Itt van a világszínvonalú Ballyliffin Golf Club, valamint Greencastle, Northwest, Buncrana és Redcastle Golf Klubok, remek szórakozási lehetőséget nyújtanak, minden egy helyen.

Sétautak

Látványos séták, lenyűgöző tengerparti utak teszik Inishowent kitűnő úti céllá. A drámai táj és nyugodt környezet csak arra vár, hogy felfedezzék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here