LagosPortugália gyönyörű nyugati partjainál fekszik a 30 ezer fős város, mely homokos partjai mellett történelmi múltjával is nagyon sok látogatót vonz. Területén jártak a főníciaiak, a rómaiak, a keresztények, kereskedők és kalandorok földje volt, hosszú időn át a Földközi-tenger térségével és az Afrikával folytatott kereskedelem központja. A 18. század közepén egy hatalmas szökőár elpusztította a város nagy részét, de ma már elegáns üzletek, hangulatos sétányok, macskaköves utcák és békés atmoszféra jellemzik Algarve egyik legnépszerűbb városát.

Történelme során Lagos legnagyobb kincse földrajzi helyzete volt. A Bensafrim torkolatánál, Észak-Afrika partjaival szemben fekve vonzotta nemcsak a telepeseket, de a megszállókat is, Portugália aranykorának, a nagy felfedezéseknek az idején fókuszponttá vált. Tengerész Henrik, aki a sagres-i tengerész iskola megalapításával szerzett világraszóló hírnevet a vidéknek, Lagos-ban élet és itt építette meg híres hajóját is, a Boa Esperancat, melynek másolatát ma is láthatjuk a város kikötőjében.

A felfedező utakból visszatérő hajók itt tették partra áruikat, az aranyat, ezüstöt, elefántcsontot, fűszereket és a rabszolgák tömegeit, ez a forgalom pedig hamar Lagos gazdasági felvirágzásához vezetett.

LagosEnnek a dicső korszaknak az emlékét számos történelmi látnivaló őrzi a városban. Legősibb műemlékei közé tartoznak a városfalak (Muralhas), melyeket a karthágóiak vagy a rómaiak építhettek, később pedig az arabok erődítették meg tornyokkal. A falakon sétálva gyönyörű kilátás tárul elénk Lagos öblére és a környező hegyekre.

Az 1755-ös földrengés és szökőár a régi városrész nagy részét romba döntötte, így Lagos legtöbb épülete az ezt követő időszakból származik. A Castelo dos Governadores, a Kormányzói Kastély túlélte a természeti katasztrófát. A 14-15, században egy korábbi arab erőd helyén építették fel, ez volt Algarve kormányzóinak rezidenciája. Eredeti állapotában fennmaradt, manuelin stílusú ablaka arról vált híressé, hogy a legenda szerint Sebestyén király itt mondta el utolsó imáját, mielőtt elindult volna végzetes útjára Afrikába.

Szintén Lagos régmúltjába enged bepillantást a Mercado de Escravos, vagyis a Rabszolgapiac, mely Európában a legelső volt, 1444-ben építették. Ezen a helyen árulták az Afrikából idehurcolt rabszolgákat a 15. században. Földszintjén ma művészeti galéria működik.

A Dr. José Formosinho Városi Múzeum a Szent Antal templom szomszédságában áll. Az egyházi művészet, régészeti leletek és festmények egyedülálló gyűjteményével büszkélkedhet, megismerteti a látogatókkal Lagos és Algarve néprajzát, valamint ásványkincseit. A múzeumi belépővel a templomot is meglátogathatjuk.

A várost legjobb gyalog felfedezni. Lagos óvárosában, annak ellenére, hogy legősibb épületeiből már csak keveset láthatunk, még mindig megcsodálhatjuk a hagyományos kőfaragást, a kovácsoltvas erkélyeket és az árnyas belső teraszokat. A macskaköves utcák mentén kávézók, éttermek és üzletek sorakoznak, így a kellemes séta során ízelítőt kaphatunk a helyi gasztronómiából is. Lagos éjszakai élete is nagyon élénk, napnyugta után is bőven válogathatunk a szórakozási lehetőségek között.

Lagos kifejezetten szépen valósította meg a harmóniát történelmi mivolta és turistaparadicsomi jellege között. A város élettel teli és pezsgő, de mégis megvan romantikus bája, ami nem engedi elharapódzni az idegenforgalom túlkapásait.

LagosLagos egyik legszebb része a kikötő, ami egyből megkapja az érkezők tekintetét. A jachtok és a sétahajók tömegével hozzák az utasokat, akik semmi másra nem vágynak, mint kikapcsolódni egy fantasztikus mediterrán helyen. Innen indulnak a szervezett kirándulások, mélytengeri halászatokon is részt vehetünk. A kikötő tele van kávézókkal, melyek teraszáról zavartalanul élvezhetjük a megérdemelt semmittevést.

Lagos, amióta csak létezik, mindig szorosan függött a tengertől és ez nincs ez másként ma sem. Napjainkban azonban csodálatos tengerpartjai az idegenforgalom szempontjából kerültek előtérbe. Ez a varázs az, ami a világ valamennyi pontjáról vonzza a festői strandokra kívánkozó nyaralókat. A homokdűnék, a csodás öblök általában a főszerepet játsszák az úti cél kiválasztásakor, Lagos pedig ilyen szempontból fantasztikus előnyökkel indul.

A Meia Praiai sugárút mentén a homokos strand több mint 2 km hosszan terül el megszakítások nélkül. Sok turista azonban a kisebb, csendesebb, sziklás öblöket keresi, melyek a város déli partján találhatók. Lagos partjainak csúcspontja a Praia Dona Ana strand, ahol a partot a víz türkizkék színe és a barlangok teszik teljessé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here