McCaig-toronyOban nyüzsgő városa Kerrera sziget egyik szélvédett öblében fekszik, 78 kilométerre Fort William-től. A viktoriánus időktől kezdve a város Skócia egyik legnépszerűbb üdülőhelye, mi több, nagyon fontos kikötőváros. Oban városából hajókirándulásokat indítanak a csodás kis Staffa és Iona szigetére.

1. McCaig-torony

A McCaig-toronyból gyönyörű kilátás nyílik Oban-ra és a környező vidékre. Ezt az elképesztő épületet a római Colosseum mintájára építtette a 19. század végén John Stuart McCaig, egy vagyonos bankár. Ezután a lélegzetállító látvány után mindenképp sétáljunk végig Oban kellemes Corran sétányán, ahol rengeteg bolt, hotel és étterem várja az idelátogató turistákat. A közelben található még az Oban Háború és Béke múzeum, amely a város háborús múltját mutatja be.

2. Dunstaffnage vár és kápolna

Dunstaffnage vár és kápolna

A Dunstaffnage vár Oban-tól északra, egy sziklán áll. Innen az egész Etive tó látványában gyönyörködhetünk. A vár a 15. századból származik, amikor még a Campbell klán tulajdonában állt. A lakótorony a 17. században épült.

Néhány méterrel arrébb található egy 13. századi kápolna romjai, amelyet azért fontos megemlíteni, mivel állítólag itt temettek el több skót uralkodót is, valamint a Campbell család tagjait. A közelben van az Oban-i Tengeri Élet Centrum, egy víz alatti világ, ahol cápákat, rájákat, polipokat, fókákat és egyéb élőlényeket csodálhatunk meg a természetes élőhelyükön.

3. Stalker vára és Kerrera Gylen vára

Stalker vára

Stalker vára egy igazán romantikus, mesebeli helyen, a Linnhe tó közepén található kis szigeten áll. A 14. században IV. Jakab skót király vadászházként használta, a várat 1960-ban újították fel. Minden nyáron öt hétre megnyílik a turisták előtt, viszont csupán foglalás után tudunk körbenézni az elképesztő várban. Kerrera szigetén áll egy elhagyatott vár, amelyhez abszolút megéri ellátogatni. 1582-ben a MacDougall klán birtokában volt. Egy kicsivel több mint egy egy kilométeres sétával juthatunk el a mólótól a várig.

4. Bonawe Iron Furnace

Bonawe Iron Furnace

Az Etive tó partján található faszén tüzelésű vasművet 1753 és 1876 között üzemeltették. A felújítás alatt különös hangsúlyt fektettek a kohóra és a szomszédos épületekre. Néhány évvel a bezárása előtt az öntöde ágyúgolyókat készített, amelyeket a Trafalgari csatában használtak.

5. Loch Etive és az Ardchattan Priory Gardens

Ardchattan Priory Gardens

A Loch Etive északi sarka csupán egy kis úton keresztül vagy hajóval érhető el. Ez a távoli Glen szurdok kezdete, ahol fenséges, vadászó szirti sasokat figyelhetünk meg. Az Ardchattan Priory Gardens a Loch Etive északi partján fekszik, melyet a Valliscaulian szerzetesek hoztak létre 1230-ban. A kereszthajón kívül nem nagyon hagytak meg semmit Cromwell csapatai az épületből. A szomszédos kertben viszont több mint 200 féle cserjét csodálhatunk meg, melyek között vannak gyönyörű rózsabokrok is.

6. Loch Awe és a Kilchurn vár

Kilchurn vár

A lenyűgöző Loch Awe Skócia egyik legnagyobb tava. Kellemes hajóutakon vehetünk részt, ahol elhaladunk a Lochawe falu mólója mellett, délnek haladva pedig lenyűgöző, erdős dombok és szigetek közt hajókázhatunk. A kirándulás során a Kilchurn vár romjai is láthatóak egy apró, festő szépségű félszigeten a Loch Awe északi végén.

7. Kilmartin templom és Sween vár

Kilmartin templom

A Kilmartin templom sírkertjében számtalan, szokatlan sírkő található. A legrégebbi a Piktek korából származik, míg a legújabb 19. századi. Az apró falu sok állókövet megőrzött, melyek közül a legrégebbi a bronzkorból, a Kr.e. 5000-es évekből való. A közeli Sween vár állítólag Skócia legrégebbi kővára. A 12. század közepén épült várat 1647-ben Sir Alexander MacDonald rombolta le. Egy másik érdekesség a közelben a Szent Columba barlang.

8. Fort William

Glenfinnan viadukt

A nyüzsgő Fort William városa a Kaledóniai-csatorna déli végén fekszik. Kiváló kiindulópont egy kiránduláshoz a sértetlen észak-nyugati felvidékre és a Ben Nevis hegycsúcsra. A Fort William, mint város az ugyanilyen nevű erődről kapta a nevét, amelyet 1654-ben építettek a szerzetesek Oliver Cromwell számára az első jakobinus felkelést követően. Az erőd pedig William Augustus, Cumberland hercege után kapta a nevét. Abszolút megéri egy kis időt a vidéken tölteni, hiszen itt található például a Nyugat Felvidéki Múzeum, ahol gyönyörű bútorokat, festményeket, fegyvereket és a felvidéki népviseletet is megnézhetjük.

Fort William-ből a Harry Potter rajongók mindenképp kiránduljanak el a Glenfinnan viadukthoz, amely több filmben is látható.

9. Ben Nevis

Ben Nevis

Fort William legnagyobb látványossága kétségkívül az 1342 méter magas Ben Nevis hegycsúcs. A csúcs nevének az eredetével kapcsolatban több értelmezés is van, de a legvalószínűbb az az, hogy „köd fedte”, mivel az év legtöbb napján ez igaz is rá. A tiszta napokon viszont a vöröses árnyalatú gránit és a porfirit fénye a naplementében egyszerűen felejthetetlen látvány. Egy relatíve könnyű felfelé vezető úton haladhatunk Ben Nevis felé, ha az Achintee House-tól induló útvonalat követjük. Bármelyik útvonalat is választjuk, a végén a látvány egyszerűen lenyűgöző és a tiszta napokon akár a Hebridákig vagy az ír partokig is elláthatunk. Sok hegymászó este indul fel a hegyre, hálózsákban alszik, s így reggel gyönyörködhetnek a feledhetetlen napfelkelte látványában.

10. Glencoe

Glencoe völgy

Fort William-től körülbelül 24 kilométerre található a Glencoe völgy. A völgy híres a lélegzetelállító tájáról, a téli sportokról és a hegymászásról.

Több legenda is kötődik Glencoe-hez, mint például Fingal legendája, a mitikus skót óriásé, aki leverte a vikingeket. Stob Corie nan Lochan és Bidean nam Bian szintén híres hegycsúcsok, amelyek népszerűek a téli sportok szerelmeseinek a körében. Nem csupán a profi hegymászók számára vannak útvonalak, hanem a tapasztalatlan, amatőr mászók is élvezhetik a völgy igazi szépségét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here