Csomagolás a nyaralásraUgye tudod, hogy a nyaralásra való készülődés nem egyenlő azzal, hogy a strandtörölköződet és a naptejet bedobod a táskádba?

Kezdjük ott, hogy egy másik országba érkezel, tehát át kell lépned a határt. Az ehhez szükséges papírjaidat – útlevél vagy személyi igazolvány – még jóval indulás előtt érdemes ellenőrizned, hogy az érvényességük nem járt-e le. Ha lejárt és az indulásig biztosan nem kapod meg az új iratot, ne verd a fejed a falba, ideiglenessel is simán beengednek az országba. Utasbiztosítást is tanácsos kötni, sokan sajnálják rá a pénzt, de hidd el, jobban megéri nyugodtan pihenni, mint a biztosítás hiánya miatt végig stresszelni a nyaralást.

Személyenként kb. 10.000 Ft (300 kuna) körüli értékben vihető be vámmentesen áru, ebben már az élelmiszerek értéke is benne van. Nem érdemes a fagyasztód teljes tartalmát betömködni a táskákba, mert sem nyers húst – beleértve az előre elkészített húsételeket is -, sem tejterméket, tojást, kolbászt, sonkát, zöldséget, gyümölcsöt nem szabad bevinni Horvátország területére. Tartós hústermékeket, mint pl. a téliszalámi és keménysajtokat fejenként 1 kg-ig szabadon átengednek. Az összes többi élelmiszerre – italokra is (sör, ásványvíz stb.) – pedig a már említett 300 kuna/fő határ vonatkozik.
A 17 év felettiek egy karton cigarettát, egy liter tömény szeszt és 5 l bort vagy likőrt legálisan vihetnek magukkal itthonról az Adria partjára.

Gyerekek esetében a határátlépéshez szülői felügyelet szükséges, ha a gyermek szülei nélkül utazna, az egyik szülő által aláírt írásbeli engedélyt kell bemutatni. Ebben fel kell tüntetni a gyermek és az őt kísérő adatait egyaránt, útlevélszámmal együtt, illetve azt is, hogy hova utaznak és mennyi időre.

És hogy mennyi pénz lehet nálad: fejenként maximum 2000 kuna (kb. 72.000 Ft) lehet a zsebedben, de vihetsz plusz pénzt bármilyen valuta formájában. Ez esetben arra kell figyelni, hogy ha ennek a valutának az értéke átváltva meghaladja a 40.000 kunát, azt a határon köteles vagy jelezni.

Mindenre odafigyeltél, minden előírást betartottál, mégis történhetnek váratlan események. Ha bármilyen problémád adódna – akár elvesztetted a papírjaidat vagy ellopták valamidet -, a legegyszerűbb, ha bemész a helyi rendőrségre, onnan a megfelelő helyre irányítanak és mindenben segítenek majd neked. Reméljük, erre nem lesz szükség!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here