Horvát rendőr2011 júliusától a horvátok bekeményítettek, legalábbis, ami a közlekedési szabálysértéseket illeti. Talán az autós turisták lazasága tette be a kaput a horvátoknál, de tény, hogy jelentősen megemelték a különböző közlekedési kihágásokért kiszabható büntetési tételeket. Nem árt képben lenni, mire számíthatunk az utakon, még mielőtt több kunától szabadulnánk meg, mint eredetileg terveztük.

Autópályán a leállósávban való előzésért, féktávolság be nem tartásáért, illetve az előtted haladó autó levillogásáért, ledudálásáért egységesen kerek 2000 kunát fizethetsz. Ha egy kunát 36-38 forinttal számolsz, 72-76.000 Ft-ot jelent ez a büntetési tétel, ami azért nem semmi. Szintén az autópályákra vonatkozik, hogy a forgalommal szemben való közlekedésért 5000-15.000 kunáig (180.000-től akár 570.000 Ft-ig) terjedő büntetést, illetve 60 napos elzárást is kiszabhatnak. A büntetés nagysága ebben az esetben teljesen érthető és jogos, de szerencsére ez nem is tartozik a leggyakrabban elkövetett szabálytalanságok közé.
Ha gyalogátkelőhelyen nem adod meg az elsőbbséget, hanem simán áthajtasz a gyalogos orra előtt, a szemfüles rendőr 3000 kunás (108.000-114.000 Ft-os) bírságot nyomhat a kezedbe. A zebrán való előzést ugyanennyire büntetik.

Fontos kérdés az alkoholfogyasztás. Most zéró tolerancia van Horvátországban is vagy nem? Egy sör, egy pohár bor belefér még vagy ha ezután elkap a rendőr, a gatyánk is rámegy a büntetésre? Az aktuális szabályok szerint Horvátországban nincs zéró tolerancia. Számukra sem ismeretlen a dolog, hiszen 2004-ben már bevezették, de éppen a szabadságukat töltő turistákra gondolva törölték el négy évvel később. Így azóta a 24. évüket betöltött, nem hivatásos sofőrként dolgozó sofőröknél 0,5-1,0 ezrelék alkohol fogyasztása megengedett. Ennek negatív hatása a vezetési képességekre még éppen nincsen, viszont a komfortérzetet, hogy mégsem vízzel öblítettük le az isteni mediterrán vacsoránkat, még pont megadja. Ha mégsem tudnánk magunknak megálljt parancsolni és kicsit több gurulna le a torkunkon, gondoljunk arra, hogy akár 570.000 Ft-tal is megrövidíthetjük magunkat. Ez azért elég hatásos visszatartó erő…

És még egy szabály a bicikliseknek: 16 év alatt kötelező a bukósisak, ennek elmulasztásáért 300 kunára bírságolhatnak a helyi erők.

Ezekhez a szabályokhoz kell tehát tartanunk magunkat, ha átlépjük a horvát határt. Nyaralj és engedd el magad, de a kormány mögött ne feledkezz meg arról, hogy bizonyos szabályokat egyszerűen muszáj betartani – és nemcsak a megemelt összegű pénzbírságok miatt, hanem saját és a többiek érdekében is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here