Haj MúzeumA kappadókiai Avanos városa évezredek óta híres fazekasságáról. Az utazási prospektusokban azonban már egy különös, kissé hátborzongató turistalátványosság is szerepel a település neve mellett. Évről évre egyre többen térnek be, hogy megnézzék a szokványosnak kicsit sem nevezhető Haj Múzeumot.

A fazekasként országos hírnévre szert tett művész, Chez Gallip kis üzletében, illetve az alatta lévő barlangszerű pincében található ez a 16.000 tincset számláló hajgyűjtemény.
Hogy hogyan pattant ki a tulaj fejéből a furcsa ötlet, hogy hajakat kezdjen gyűjtögetni? Saját elmondása szerint csak úgy, minden különösebb ok nélkül. Egy történet azonban arról mesél, hogy amikor Chez Gallip egyik barátja elköltözött a városból, emlékül egy hajtincsét adta a fazekasnak. 1979-ben ez volt az első darabja az azóta folyamatosan bővülő, hajmeresztő gyűjteménynek.

Chez GallipEgy hajtincs megőrzése még nem is lenne annyira különös, de Chez Gallip annyira rákapott az ízére, hogy lassacskán összes nőismerősétől kért egy-egy fürtöt. Ezeket aztán nem a fiókba tette, hanem üzletének falát kezdte velük díszíteni. A nők aztán már önként kaptak kedvet a hirtelen hajvágáshoz és büszkén adtak oda hajukból egy darabot a fazekasnak. Mára a polcokról, az agyagedényekből, a falakról és a plafonról is mindenféle hosszúságú, színű és formájú hajtincsek lógnak. Minden hajdarabhoz egy kis cetli tartozik az adományozó hölgy nevével és címével. A különös gyűjtőszenvedély folytán egy nagyon bizarr és nem túl gusztusos múzuem jött létre.

A hajas barlangba a belépés ingyenes. A fazekas nem titkolt célja, hogy így csalogassa üzletébe a turistákat, akik ha már arra járnak, talán vesznek tőle egy-két agyagedényt is. Nem kötelező, de aki szeretné, maga is hozzájárulhat a gyűjtemény gazdagításához. Chez Gallip azonnal nyújtja az ollót, a tincs mellé odakerülhet a cetli, ami minden évben elnyeri értelmét, hiszen a fazekas évente 10 tincset választ ki találomra, a név és a cím alapján megkeresi tulajdonosukat és vendégül látja őket otthonában.

Hajtincsek

Hogy a hajgyűjtemény valóban érdekes vagy inkább humoros, netán ízléstelen, mindenki eldöntheti tetszés szerint. Annyi biztos, hogy Chez Gallipnak bejött az ötlet, Avanisban ugyanis garantáltan egy fazekasnál sincs akkora forgalom, mint nála.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here