Horvátország történelmeA Közép-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő, több mint 4,5 milliós népességgel rendelkező Horvátország eseménydús történelmet tudhat maga mögött, melynek gyökerei több ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Számos különböző nemzet és hatalom nyomait őrzi nemcsak kézzelfogható műemlékek, történelmi helyszínek, nevezetes épületek formájában, de kultúrájában, hagyományaiban is.

Horvátország Európa történelmi térképére először a 8. században, mint fejedelemség került fel. A 10. században királyság lett, majd a 12. századtól saját területi vezetővel, bánnal és parlamenttel rendelkezett, de többségében a szomszédos hatalmak- elsősorban Ausztria és Magyarország – fennhatósága alatt állt. A 15-17. században keserves harcokat vívott az Oszmán Birodalommal. A 20. században Jugoszlávia része lett, majd teljes körű függetlenségét 1991-ben nyerte el.

A ma Magyarország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és dél-nyugati részén az Adriai-tenger által határolt Horvátország Európa egyik legszebb fekvésű országa, mely történelme során a keleti és a nyugati nemzetek hatásait is magába olvasztotta, egyedülálló kulturális örökséget hagyott napjaink és a jövő generációi számára.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here