Kezdőlap Amerikai Egyesült Államok Amerika legrégebbi épületei

Amerika legrégebbi épületei

0

Hogy mi a régi, az Amerika tekintetében egészen mást jelent, mint a szó európai értelmében. Ha egy 200 éves amerikai épületet összehasonlítunk például a több mint 2000 évvel ezelőtt épített római Colosseummal, máris nem tűnik annyira réginek, de az ország legkorábbi építményei, melyek valóban amerikainak nevezhetők, többnyire nem idősebbek 300 esztendőnél. Ezek a ma is álló házak, műhelyek, templomok voltak a legelsők a mai értelemben vett Amerika történelmében.

Legrégebbi templom – Santa Fe

Amerika legrégebbi fővárosában áll a San Miguel kápolna, melyet a spanyol telepesek építettek az őslakosok katolikus hitre való áttérítése során. Az eredeti épület 1610-1626. között készült el, de ez áldozatul esett az 1680-as Pueblo felkelésnek. A kápolna ma látható formájában 1710 óta áll, akkoriban a spanyol katonák számára tartottak itt istentiszteleteket. Bár többször is átépítették, vályogfalai még javarészt eredetiek az átalakítások ellenére is. A kápolna jelenleg is működik, vasárnaponként rendszeresen tartanak benne miséket.

Legrégebbi bár – New Orleans

A város Francia negyedében található a valamikor 1772 előtt épült, kívülről rozoga viskónak tűnő épület, mely a new orleans-iak kedvenc találkahelye és a turistákat is egyből magával ragadja. A legenda szerint Jean Lafitte, a hírhedt kalóz építtette a sokat látott házat, ahol törvénytelen ügyleteit bonyolította és ami a városban a csempészek központja volt. Természetesen dokumentumok nem maradtak fenn a bár születéséről, annyi azonban bizonyos, hogy ez egész Amerika legrégebbi és egyben leghosszabb ideje folyamatosan üzemelő vendéglátó helye. 1970-ben nyilvánították műemléknek, a városlakók szerint egyike New Orleans kísértet járta helyeinek.

Legrégebbi felhőkarcoló – St. Louis

A vörös téglás, 10 emeletes épület eltörpül a mai modern felhőkarcolók mellett, mégis rokonságban áll velük. Az építészek egyetértenek abban, hogy mivel a Wainwright épület teherhordó acél vázra épült, valóban a felhőkarcolók kategóriájába tartozik, függetlenül attól, hogy magassága ma már inkább átlagosnak mondható, mintsem kiugrónak. Azonban 1891-ben, amikor a Wainwright, a “felhőkarcolók atyja” elkészült, Amerikában még sehol másutt nem állt hasonló épület. Építészeti szempontból nagy hatással volt a jövőre, a modern hivatali épületek mintadarabjának tartják. 2013-ban rangos elismerést kapott, beválasztották azon 10 épület közé, melyek “megváltoztatták Amerikát”.

Legrégebbi múzeum – Salem

A massachusetts-i Salem városának büszkesége a Peabody Essex Museum, melynek gyökerei 1799-ig, a Kelet-indiai Társaság megalapításáig nyúlnak vissza. A múzeumot a salemi hajóskapitányok hozták létre, akik útjaik során eljutottak a Horn-fokig és a Jóreménység fokáig. A világ távoli pontjairól magukkal hozott érdekességeket szerették volna egy helyen összegyűjteni és megőrizni az utókornak, így született a gyűjtemény, mely mára elismert múzeummá nőtte ki magát. A legelső kiállítási tárgyak – néprajzi, művészeti, történelmi relikviák, könyvek – mellett számos eredeti vitrin is látható Amerika legrégebb óta működő múzeumában.

Legrégebbi repülőtér – College Park

A marylandi College Parkban található nem csak Amerika, de a világ egyik legrégebb óta üzemelő reptere. 1909 augusztusában építették az Egyesült Államok Légiereje számára, itt gyakorlatoztak az első pilóták a kormány első repülőgépein. A repülés történetének számos mérföldköve kapcsolódik ehhez a reptérhez, mely mindössze 2600 m-es kifutójával gyerekcipőben jár a modern repülőterekhez képest. A repülés iránt érdeklődök itt találják a repülési múzeumot, valamint több klasszikus gépet is megnézhetnek, köztük az 1910-es Wright-B modell másolatát is.

Legrégebbi faház – Dedham

Elképesztő, hogy Amerika legöregebb faháza még ma, több mint 370 évvel az építése után is áll. 1637-1642 között Jonathan Fairbanks építette családja, felesége és hat gyermeke számára. A Fairbanks család 8 generációja élt ebben az eredetileg négyszobás, kétszintes házban, melyet aztán később kibővítettek. Ma történelmi múzeum működik benne, ami május és október között látogatható.

Legrégebbi hullámvasút – Altoona

Bár nem épület, mégis fontos építménye Amerikának a Leap-The-Dips, a világ legrégebb óta működő hullámvasútja. Pennsylvaniaban, a Lakemont Parkban áll a faszerkezetes hullámvasút, melyet 1902-ben adtak át. Több mint 100 éve már folyamatosan dübörög és “száguld” a maga 16 km/h-s sebességével, “szédítő”, 41 m-es magasságba. A mai hullámvasút-szörnyekhez képest inkább gyerekjátéknak tűnik, elkészültekor azonban fantasztikus látványosság volt. 1996 óta műemlék, a nosztalgiázni vágyó turisták egyik kedvelt célpontja.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version