Kezdőlap Montenegró Herceg Novi – az ezer lépcső városa

Herceg Novi – az ezer lépcső városa

0

Herceg Novi virágzó kis városa a Kotori-öböl elején, az Orjen hegy lábánál található. Ez az egyetlen nagy város Montenegró nyugati részén, a horvát határhoz közel. A legfeltűnőbb a város üdülőterületével kapcsolatban, hogy hihetetlenül szép színekkel játszadozik, hiszen rengeteg virágzó fa és bokor díszíti az egész tengerpartot. Herceg Novi egy csodás, dombos területen fekszik, így nem meglepő, hogy rengeteg szűk, meredek utca és sok lépcső található a városban. Ezért is nevezik „ezer lépcső városának.”

Herceg Novi gyógyfürdő és rehabilitáció központként is ismert. 2 kilométerre található Igalo városa, amely a gyógyiszapról és ásványvízforrásáról híres. A város büszkélkedhet még az 1949-ben alapított Fizikális Gyógyászat és Rehabilitáció Intézetével, melyet Dr. Milošević után neveztek el. Az egészség központban kezelik például a neurológiai, bőr, tüdő és reuma betegségeket is.

Több száz trópusi és szubtrópusi növényfaj nő itt, melyet az évszázadok alatt a tengerészek hoztak be különböző országokból. Az Óváros ókori építészeti csodái igen gazdag történelemről árulkodnak.
Kávézókba és éttermekbe botlunk végig a rakparton és a kis utcákon, ahol megismerhetjük a nemzeti konyhát, de ha valaki nem ennyire bevállalós, egyszerű európai ételeket is felszolgálnak.
A fiataloknak sem kell szomorkodniuk, hiszen a zene és táncimádók megtapasztalhatják milyenek is a helyi éjszakai klubok és bárok. Mindent egybevetve, Herceg Novi tökéletes hely a pihenésre, gyógyulásra és szórakozásra vágyó turisták számára.

Egy kis történelem

I. Stjepan Tvrtko bosnyák király alapította meg Herceg Novi-t 1382-ben, amely akkor még csak erődítményként szolgált Sveti Stefan néven. Ma már Montenegró egy másik városának a neve ez. A király halála után Sandalj Hranić herceg kezére került a város. Uralkodása alatt Herceg Novi só kereskedelemmel kezdett foglalkozni és hatalmas gazdasági erősödés vette kezdetét. A herceg halálával unokaöccse, Herzog Stjepan Vukčić Kosača örökölte Castelnuovo-t, melyet kibővítettek és átnevezték Herceg Novi-ra. 1482-ben a törökök elfoglalták Herceg Novi-t és 200 évig ők uralták a várost.

1688-ban, a velenceiek vették át az uralmat, s így a Velencei Köztársasághoz tartozott Albania Veneta részeként. A velenceiek 1797-ig uralkodtak Herceg Novi városában és a Kotori-öböl területén. 1806 és 1807 között az oroszok hivatalosan is elfoglalták Herceg Novi-t. 1918-ig a város francia és osztrák uralom alatt állt. A Napóleoni háborúk alatt a franciák ostromolták a várost, majd később az osztrákok vették át az uralmat egészen 1918-ig. Ezután pedig Jugoszláviához csatolták, egészen az összeomlásáig.

Látványosságok

Herceg Novi leghíresebb turista látványosságai közé tartozik a Forte Mare vára, a toronyóra és a Kanli torony, Szent Mihály Arkangyal temploma és a Savina kolostor.

Forte Mare

A város építése 1382-ben kezdődött a Forte Mare várával, melyet I. Tvrtko bosnyák király építtetett. Az erődítmény fő megfigyelési egységként szolgált. A vár egy sziklán áll, így épp olyan, mintha a víz alól emelkedne ki. Ma ez a tengeri erőd már csak látványosságként szolgál. A nyári időszakban, időközönként mozizhatunk vagy egy éjszakai klubban táncolhatunk is itt.

Szent Mihály templom

Szent Mihály Arkangyal ortodox temploma az Óvárosban található Belavitsa téren áll. A különböző építészeti stílusok elképesztő milyen egységben vannak a templomban.

Toronyóra

A város leglátványosabb eleme a 19. században az osztrákok által épített toronyóra.

Kanli Kula

A Kanli Kula korábban egy török börtön volt, melyet még a török uralom alatt építettek. Manapság már különböző színdarabokat adnak elő a toronyban, sőt, még egy fesztivál is megrendezésre kerül itt minden évben. Nem biztos, hogy minden idelátogatót lenyűgözne az erőd, hiszen nincs túl fényes állapotban. De az nem kérdés, hogy a toronyból eszméletlen kilátás tárul elénk.

Savina kolostor

A Savina kolostor egy ortodox rendház, amely az ugyanilyen nevű kerületben található, Herceg Novi óvárosához közel. A kolostort a Trebinje-t (Bosznia-Hercegovina) elhagyó szerzetesek alapították. Az egész Adriai-tenger partvidékén a legjobb példa barokk építészeti stílusra ez a kolostor.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version