Costa AzulAzt mondják, a víz itt éppen olyan kék, mint a tenger. Portugália egyik legszebb partszakasza magában foglalja a legfelkapottabb üdülőhelyeket és a csendesebb strandokat is. A Lisszabontól délre kezdődő Costa Azul elsősorban a portugál turisták kedvelt helye, a nemzetközi idegenforgalom még nem igazán fedezte fel magának ezt a gyönyörű vidéket. A lisszaboniak gyakran járnak ide pihenni nyaranta, hiszen nem kell messze menniük a szép strandokért, a festői tájért és a varázsért, amit ez a régió nyújtani tud. Costa Azul déli részein különösen bájos kis halászfalvakat és elhagyatott, álmos strandokat találunk.

Éppen amiatt, mert a Costa Azul Portugália turisztikai térképére még csak halványan írta fel magát, a szállások száma is korlátozott. Természetesen nem maradunk fedél nélkül, hiszen jónéhány település közül választhatjuk ki, hogy hol foglalunk szállást, honnan szeretnénk bejárni a vidéket. A fővárosból közvetlen buszjárattal több település is egyszerűen elérhető, ám vannak olyan kis falvak, ahova nem járnak naponta buszok, ezt az útiterv összeállításánál érdemes figyelembe venni.

Lisszabontól délre, a Tagus-folyó bal partján terül el Setúbal járás, melynek hegyvonulatai Pamela és az Espichel-fok között húzódnak. Az Arrábida-hegység területén egy nemzeti parkot is találunk. Ez egy természetileg nagyon értékes és egyben érdekes terület, egész évben kiváló úti cél. Setúbal finom, aprókavicsos, szinte homokos strandjai, Figueirinha, Galapos, Coelhos és Portinho da Arrábida partjainál a kristálytiszta vízű tenger a búvárkodáshoz és a vízisportokhoz minden lehetőséget megadnak. A Troia-félszigettől délre fekvő Comporta, Carvalhal és Pego homokos partjai és teraszos bárjai egyre több turistát csalogatnak ide.

Az 1976-ban a Tejo-folyó torkolatánál létrehozott Tagus Estuary természetvédelmi terület Portugália és Európa egyik legfontosabb mocsaras-lápos vidéke. A patakok, csatornák tökéletes élőhelyet biztosítanak a vidrák, borzok, fehér gólyák és a delfinek számára. Ősszel és télen az idelátogatók megfigyelhetik az Észak-Európából vonuló vándormadarak érkezését.

SesimbraCosta Azul számos halászfalva közül az egyik legszebb Sesimbra, melynek sekély öble és nyugodt vize a kisgyermekes családok körében különösen népszerű. A faluban szállás bőven akad, Sesimbra ugyanis a vidék egyik legjelentősebb üdülőhelye. A település kék zászlós stranddal is büszkélkedhet. A víz hőmérséklete nyaranta is csupán 17-18 fok körül van, de a forró nyári levegő mellett ez kimondottan üdítő. A tengerparti éttermekben ne hagyjuk ki a frissen fogott tengergyümölcseiből és halakból készült helyi különlegességeket.

Dél felé haladva a legközelebbi nagyváros Sines, mely a Costa Azul egyik legkevésbé szép része. A település jelenét az olajipar határozza meg, Sines ennek következtében nem tartozik azok közé a városok közé, melyek sok turistát vonzanának.

Vila Fresca de AzeitaoCosta Azul kis városai a Lisszabon közelében fekvő Vila Fresca de Azeitao és Vila Nogueira de Azeitao. Bár a fővárostól kb. 20 km választja el őket, ez jóval többnek tűnik, hiszen az út a falvakon kívül halad, éjszakánként csak a csillagok világítanak errefelé. Legfőbb érdekességek itt a helyben készült, szép kerámiák, a finom, ám alulértékelt borok és történelmi látnivaló is akad. Többek közt mór erődök, melyek közül sokat elegáns éttermekké alakítottak át. Régi paloták, templomok, épületek között sétálhatunk, némelyikük még ma is eredeti fényében tündököl, míg másokon jóval több nyomot hagyott az eltelt idő. A városnéző séta során, ha megéhezünk, a legtöbb bárban vásárolhatunk a helyi sajtokból, borokból és kenyérből. Ez utóbbi híresen jó errefelé.

A csempekészítésnek itt nagyon régi hagyománya van. A kézzel készített, festett kerámia csempék Portugália kultúrájának szerves részét képezik. Azeitaoban több olyan műhelyet is megnézhetünk, ahol ma is a 16-17. századi módszerekkel készítik ezeket a remekműveket. Sőt, nemcsak megcsodálhatjuk a mestereket munka közben, de magunkat is kipróbálhatjuk. Vila Fresca de Azeitaoban, a Sao Simeo templomban 17. századi csempéket is láthatunk.

Costa Azul egyik legnagyobb attrakciója a konyhája, amit egyértelműen az Atlanti-óceán inspirál évszázadok óta. A tengeri különlegességek, a töltött sügér, a minden verzióban készülő halporökölt és a sült sügér a leghíresebb specialitásai a vidéknek. Azeito a sajtjával, Setúbal a Moscato nevű borral vívott ki elismerést magának, de ha édességre vágyunk, sem maradunk éhesek, hiszen a desszerteknek itt legalább olyan fontos szerepük van, mint a főfogásoknak. Tradicionálisnak számít a sajtból és a fenyőmagból készült sütemény is.

A vidéken évközben több fesztiválra is sor kerül. Pamela városában az aratást ünneplik, míg Festróiaban a nemzetközi filmfesztivál visz színt a helyi kulturális életbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here