Pembroke

Pembroke Málta keleti részén fekszik. A várost St. Julian’s, Swieqi és Bahar ic-Caghaq veszi körül. A 2,3 km2 területű Pembroke csupán 6 kilométerre található a fővárostól, Valletta-tól. A város Pembroke 12. grófjáról kapta nevét. A címerük a katonasággal van kapcsolatban: két arany kard, melyek keresztezik egymást, a De Redin Nagymester által épített 13 toronyórával körülvéve piros háttéren.

Pembroke történelme a lovagok korából ered, akik két toronyórát építettek a tengerpartra, azért, hogy védjék a Nagy Kikötőt. A város erődítményét a brit uralkodás alatt erősítették meg. Az első barakkokat 1859 és 1862 között építették és Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről nevezték el. A Pembroke erődöt 1878-ban építették, hogy megvédje mind a Nagy Kikötőt, mind a Victoria Lines jobb oldalát. A Pembroke üteget pedig 1899-ben alakították ki.
A II. világháború idején német rabokat zártak be a városba, ugyanebben az időben a városiak építettek egy kis kápolnát is. 1979 után, az addig britek által használt földet átadták a máltai kormánynak. Az 1980-as évek közepén a barakkokat átalakították magánlakásokká. Az első lakosok 1986-ban érkeztek a városba, így Pembroke Málta legújabb városa.

Pembroke-t 2004-ben nyilvánították egyházközséggé. A város plébániatemplomát Krisztus feltámadásának tiszteletére építették, bár Málta többi részével ellentétben itt nem tartják a falu ünnepét.
Máltán már csak itt, Pembroke városában találhatunk nagy kiterjedésű karsztot. A területre jellemzők a veszélyeztetett növények. Három kis folyót is megcsodálhatunk a térségben, melyek közül a leghíresebb a Wied Harq Hamiem, ami a Szent György öbölbe folyik.
A katonai örökségek a mai napig jelen vannak a városban, hiszen több brit épület is áll a mai napig. A Katonai Temető a II. világháborúban elhunyt hősökre emlékszik, ahova hétfőtől péntekig bármely nap ellátogathatunk.

Pembroke óratorony

Pembroke óratorony

Az óratornyot 1903-ban építették az őrszoba részeként. Az iránypontként és találkozóhelyként használt óratorony Pembroke legmagasabb pontja.

Pembroke erőd

Az erődöt 1879 decemberében építették, azért, hogy a Nagy Kikötőt és a Victoria Lines-t védje. Ma már oktatási célból használják, ez ad otthont a Verdala Nemzetközi Iskolának.

Pembroke üteg

Az ágyúfedélzetet 1909 és 1912 között építették, és csupán néhány lépésre található az erődtől. Az 1980-as évek közepén a hely egy részét lerombolták az új házak építése miatt. A felújításokat megkezdték, hogy átalakítsák egy múzeummá.

Harq Hamiem völgy

A völgy levezet bennünket Pembroke bejáratától egészen a Szent György öbölig. Körülbelül négyszáz növényfaj nő a völgyben.

Harq Hamiem barlang

A barlangnak van egy vizes ürege is, amit a terület leglenyűgözőbb barlangjának tartanak. A víz alatti formáció két termét egy folyosó köti össze. Az alacsonyabb termet teljesen ellepte a víz. A barlang nem igazán híres, mióta egy privát vállalat nem engedélyezi a belépést.

Madliena torony

Madliena torony

A Bahar ic-Caghaq községre néző tornyot 1658-ban építette De Redin Nagymester. A 19. században a brit birodalom módosított a tornyon, hogy ez adjon otthon az ágyúnak, ami a szomszédos part és a Victoria Lines biztonságát szolgálta.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here