Minerve

Ha egy falut hivatalosan is az ország legszebbjei közé sorolnak, az már valami különlegeset sejtet. Minerve valóban különleges, már ahogy közeledünk felé is festői látványt nyújt. Minerve egy magas fennsíkon ül a Causses meredek mészkőszikláinak koszorújában, a dél-franciaországi Languedoc-Rousillon régióban. Mivel az ott lakókon kívül más nem hajthat be autóval, a látogatók a falun kívül parkolnak és a Cesse-folyón átívelő hídon keresztül juthatnak be Minerve-be. A folyómeder tél kivételével egész évben egy száraz, sziklás szakadék.

Minerve első ránézésre a macskaköves utcákkal, virágos ablakokkal egy kifejezetten bájos település képét nyújtja, azonban véres történelmet tudhat maga mögött. 1210-ben, amikor a falu a katharok egyik erődje volt, a rettegett Simon de Montfort támadást indított Minerve ellen és keresztes katonáival együtt tíz hét után győzelmet aratott. Amikor a falu már megadta magát, a katharok tovább lázadtak, közülük 140 embert a falu főterén vetettek máglyára. A legenda szerint a katharok énekelve, önként ugrottak a tűzbe. Ez azonban a múlt, ma Minerve sokkal vidámabb hangulatot áraszt. A látogatók szívesen kapaszkodnak fel a zegzugos utcákon, hogy betérjenek egy-egy, kerámiákat, borokat vagy régiségeket árusító kis üzletbe. Miután a falu a borvidék központja, a méltán híressé vált Minervois borokat egyszerűen kötelező megkóstolni!

MinerveAz egykor duplán megerősített védrendszernek ma pusztán egyetlen nyoma maradt a faluban. 13. századi vára, a Candela szinte teljesen megsemmisült, már csak egy magas, nyolcszögletű oszlop emlékeztet rá. A kastély közelében, Minerve legtetején áll az ősi, 11. századi, román stílusú templom, a Saint Etienne. Oltára, mely valószínűleg a legrégebbi Európában, 456 tájáról származhat. A templom vasárnap kivételével zárva van, a Régészeti Múzeumban kérhetjük el a kulcsát. A templom közelében áll a katharok emlékműve, egy látványos szikladarab, melybe galambot faragtak. A falunak két fő kapuja volt, ezek közül az egyik, a Porta Bassa még ma is látható.

Minerve bájához sokat ad hozzá a természeti környezete. A faluból lefelé vezető úton lejuthatunk a szakadékba és ha a folyómeder száraz, megcsodálhatjuk a hatalmas alagutakat és barlangokat, melyeket a víz vájt ki a mészkőbe. Ha a folyó szintje megfelelő, kellemes kajak túrákat lehet tenni Minerve alatt. Nem messze a falutól ősi temetkezési helyet találunk. A dolmenek a több ezer évvel ezelőtt itt élt emberek nyughelyei.
A tájat, a szakadékot, a sziklákat, a folyót és az erdőket gyalogosan és kerékpárral is felfedezhetjük. A belső, csendes völgyekben sok kis falura bukkanhatunk, melyeket szintén érdemes közelebbről is megnézni, mint Aigne, Siran, La Liviniere.

MinerveMinerve-ben mindent megtalálunk, amit elvárunk egy provence-i falutól. Impozáns városfalakat, várat, mégha romos állapotban is, folyóparti látképet, macskaköves utcákat, kőből épült házakat, kék eget és általában tűző napsütést. Bár a falu csupán néhány étteremmel és kávézóval rendelkezik, nyaranta elég sok turista látogat el ide, hiszen mindenki szeretné élvezni egyedülálló szépségét. Ez a régió és benne Minerve nagyon kedvelt az utazók körében. Érthető, hogy az olívaligetek, a finom borok és a házilag, hagyományos módszerekkel készült olajok a gyönyörű vidékkel párosítva vonzzák a látogatókat. A homokos tengerpartok, a nyüzsgő városok csak egy ugrásnyira vannak innen, így Minerve azok számára is ideális, akik a változatos nyaralást kedvelik.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here