Spanyol kolostorMiamit nem lehet egyetlen szóval jellemezni. A floridai félsziget dél-keleti részén fekvő város nagyon összetett, bonyolult, sokak számára már-már kaotikus. A legtöbb látogatót a városi keretekbe foglalt csillogás vonzza ide, ők azok, akik biztosan meg is találják itt a számításaikat. Szorosan hozzátartozik a topmodellek cipősarkainak kopogása a Lincoln Roadon, a várost az Atlanti-óceántól elválasztó Biscayne-öböl elsöprő kékes zöld árnyalatai és a naplementekor vörösen izzó város látképe. Miaminak azonban vannak kevésbé ismert oldalai is. A Kis Havannának és Kis Kubának is nevezett városban a raktárépületekből átalakított karaoke bárban spanyolul megszólaló zene, az ortodox zsidók és a kubai emigránsok negyedei mind szerves részei annak a nagyon kerek, nagyon egész és nagyon elbűvölő valaminek, amit Miaminak hívunk.

Talán az utolsó, ami a városról eszünkbe jutna, hogy történelmi látnivalókat is találunk itt. Valljuk be, a legtöbb turista tényleg nem múzeumok és ritka építészeti kincsek után kutatni jön Miamiba, ettől függetlenül azonban a város elmondhatja magáról, hogy ilyen téren sincs szégyenkeznivalója. Miami büszke lehet az art deco építészeti stílus országos viszonylatban is legszebb és Nyugat-Hempshire legrégebbi épületeire. Közéjük tartozik az ősi spanyol kolostor, Észak-Miami strandjának rejtett gyöngyszeme. Eredetileg Spanyolországban, Segoviában állt az 1141-épített kolostor. 1925-ben a sajtómágnás William Randolph Hearst vásárolta meg és kövenként átszállíttatta az épületet az Egyesült Államokba. Csaknem 30 évvel később sikerült teljesen eredeti formájában összeállítani, érthető, hogy ez Miaminak ma egy semmihez sem fogható történelmi nevezetessége.

Art Deco NegyedMiami Beach az otthona a híres Art Deco Negyednek, ahol a világon a legtöbb art deco épületet találjuk egy csokorban. A stílusra jellemző homlokzatok, neon fények és karcsú vonalak határozzák meg az Egyesült Államok egyik legizgalmasabb utcájának, az Ocean Drive-nak a látképét.
A Coconut Grove a Vizcaya Múzeum és Kertek miatt vonz rengeteg látogatót. Ez a műemléki védettség alatt álló terület egykor James Deering agráripari üzletember téli otthona volt. Az 1916-ban épült, 34 szobás ház közvetlenül a parton áll, belseje az aranykor legszebb bútoraival, európai antik tárgyakkal és művészeti alkotásokkal van berendezve a 15-19. századból. Kertjében olasz és francia szökőkutak, medencék és szobrok teszik a látványt még extravagánsabbá.

Miami természeti látnivalói garantáltan kielégítik a felfedező lelkületű turisták minden kíváncsiságát. A Biscayne Nemzeti Park az Egyesült Államok legnagyobb tengerparti nemzeti parkja, melynek rendkívül értékesek víz alatti látnivalói, köztük a korallzátonyok. A parkot és annak élővilágát elsősorban búvárkodással, kajakkal vagy hajózással lehet a legjobban megismerni.
Miami Beach központjában található a botanikus kert, ami egy valóságos dzsungel. Az őshonos növényfajok közé elhelyezett csobogókkal a Miamiban csak ritkán tapasztalható nyugodt hangulatban lehet része a látogatóknak. Szépsége és központi elhelyezkedése miatt a botanikus kert kedvelt helyszíne rendezvényeknek, konferenciáknak is.

Ha Miami, akkor strandok. South Beach nevét világszerte ismerik és a városnézés nem lehet teljes ennek a 16 km hosszú partszakasznak a felfedezésével. De miért is maradna ki az utazásból, mikor Miami időjárása még télen is enyhe, nyáron pedig nincs is jobb program, mint a tengerparti forgatagban tölteni az időt. Miami lényege talán itt a leginkább kézzel fogható: party, vásárlás, gasztronómia, karneváli hangulat, gyönyörű és gazdag emberek. A turisták által legkedveltebb pontja ez a városnak, ahol nyáron a tetőfokára hág a hangulat.
Aki elsősorban bulizni szeretne a strandon, válassza a Crandon Beach Parkot, ahol éjjel nappal szól a salsa, a reggae és a diszkózene. Emellett több röplabda- és focipálya, valamint golfpálya is található a strandon. A Bill Baggs Cape Florida State Park történelmi világítótornyával, tanösvényeivel a természetközeli strandoláshoz ideális.

Kis HavannaA Kis Havanna Miami kubai negyede, ami elsősorban nem nevezetességeiről ismert, sokkal inkább autentikus atmoszférájáról. Latin éttermei, fűszeres üzletei, az utcákon megállás nélkül hallható latin zene nagyon sokakat csábít ide. A legtöbben csak nézelődni jönnek, de aki kedveli a latin hangulatot, bőséges esti programkínálatból válogathat. Természetesen a kubai ízek kedvelői is dúskálni fognak minden földi jóban.

A családok számára a vízpart mellett az ország egyik legjobb állatkertje, a Miami Zoo is tartalmas programlehetőséget jelent. A város különleges klímája lehetővé teszi olyan állatok bemutatását is, melyek csak ritkán láthatók az állatkertekben. Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában őshonos fajok is ideális körülmények között élnek itt. Ez az Egyesült Államok egyik legelső szabadtartású állatkertje, azaz az állatok itt nem ketrecekbe zárva, hanem hatalmas területen kószálva láthatók. A Seaquarium az óceán élővilágát mutatja be, közvetlenül a város turisztikailag legfrekventáltabb részén. A trópusi klímának köszönhetően egész évben zajlanak a delfin show-k, de láthatunk itt gyilkos bálnát is. Legalább a fél napot érdemes eltölteni a szabadtéri akváriumnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here