CannesCannes kétségkívül legfényesebb eseménye a minden év májusban megrendezett Nemzetközi Filmfesztivál, amikor az egész világ figyelme egy rövid időre a Földközi-tenger partjának erre a pontjára irányul. Sokak számára ezért a város neve egyet jelent a csillogással és a pompával. Cannes azonban jóval több, mint a világsztárok piros szőnyeges felvonulásának helyszíne.

A pálmafákkal és virágokkal szegélyezett La Croisette sétány mellett hosszan elnyúló, homokos strandok, a yachtokkal teli régi kikötő és a Francia Riviéra gasztronómiai csodái egész évben ideális úticélt szolgáltatnak.

A legtöbb turista biztosan nem azért jön Cannes-ba, hogy műemlékekben gyönyörködjön, de azért érdemes megemlíteni közülük néhányat. Cannes óvárosa La Suquet, melynek szűk utcái rejtik a helyi történelmi nevezetességeket. A régi városközpont a dombtetőn található, felfelé haladva és a hegy körül csodás panorámában gyönyörködhetünk. La Suquet legmagasabb pontján áll a Notre Dame de l’Espérance 16-17. századi temploma, mely sokkal inkább hasonlít egy erődhöz, mint egy hagyományos templomhoz. Órás harangtornya, mely mára Cannes egyik szimbólumává vált, eredetileg a városfal része volt, sötétedés után a kastély tornyával együtt világítanak és sokszáz éve jelzik Cannes központját. Az épületbe lépve jól látható, hogy egy halásztemplomban járunk. Nyaranta a templom előtti téren rendezik meg a Cannes-i komolyzenei fesztivált.

CannesA templom mellett található a Cannes-i vár, mely szintén a dombtetőről tekint le a városra és a tengerre. A 11. századból fennmaradt épületben működik a Castre Múzeum, mely ókori emlékek széles gyűjteményét tartalmazza nemcsak a Földközi-tenger, de a Közép-Kelet térségéből is. Ezenkívül festmények, szobrok és egyéb művészeti alkotások láthatók a Himalájából vagy akár Óceániából származó leletek mellett.

A La Croisette Cannes védjegyévé vált, kedvenc helye ez a turistáknak éppúgy, mint a helyieknek. A 19. században alakították ki ezt a több kilóméter hosszú sétányt, amit egyik oldalról pálmasor, a másikról az azúrkék tenger ölel körbe. Cannes-ban nem nehéz költekezni és ehhez garantáltan a legjobb hely a La Croisette. A legnagyobb divattervezők nevét viselő luxusüzletek, a kaszinó, a világszinten is legelegánsabb szállodák és az éjjel-nappal pezsgő Cannes-i élet helyszíne a La Croisette Boulevard, mellyel szemben megcsodálhatjuk az egész öblöt és a fényűző yachtokkal teli kikötőt.

Lérin-szigetekA partról is jól láthatók a Cannes előtt elterülő öbölben fekvő Lérin-szigetek, a Saint Honorat és a Sainte Marguerite. Közülük a kisebb Saint Honorat, melynek apátságát 410-ben alapították. Csendes, idilli hely, a szigetről a járművek teljesen ki vannak tiltva. A sziget békéjének megőrzése érdekében egyszerre csak korlátozott számú látogató tartózkodhat itt, melyet a kompokon keresztül szabályoznak. Nyaranta naponta 10 komp érkezése engedélyezett Saint Honoratra. Apró strandjai és barlangjai meseszerű élményt nyújtanak, érdemes rászánni egy egész napot. A 3 km hosszú Sainte Marguerite-sziget 15 perces hajóúttal elérhető Cannes-ból. Legfőbb nevezetessége az egykori börtönerőd, ahol a 17. században a Vasálarcost tartották fogva. Búvárkodásra és a vízisportokhoz kiváló hely, különleges növénytakarójának köszönhetően pedig a természet iránt érdeklődők is szép számmal keresik fel.

Cannes-t az arisztokraták a 19. században fedezték fel maguknak. Ekkor épültek a város lenyűgöző palotái, ekkor vált köreikben kedvelt üdülőhellyé. Mivel Cannes-ban még télen is 10 fok körül alakul az átlaghőmérséklet, a nyári tömegtől menekülő utazók tavasszal vagy akár ősszel is bátran nekivághatnak az útnak, hiszen az időjárás már ekkor nagyon kellemes hátteret biztosít Cannes és környékének bebarangolásához.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here